Zatürre Nedir?
Pnömoni veya yaygın bilinen ismi ile zatürre, akciğer zarı iltihaplanmasıdır.
Pnömoni veya yaygın bilinen ismi ile zatürre, akciğer zarı iltihaplanmasıdır. Bu duruma yoğun enfeksiyonel bir hastalık neden olmaktadır. Hastalık hapşırma veya öksürük yolu ile vücut sıvısından kolaylıkla sağlıklı kişilere bulaşabilir. Günümüzde ihmal edilmediği taktirde tedavi edilebilmektedir.
Hastalıkların Akciğere İnmesi Ne Demektir?
Korona virüsün hayatımıza dahil olmasıyla birlikte, hastalıkların akciğere inmesi tabiri de daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Bunun ne demek olduğunu irdeleyelim.
Üst solunum yolunda müthiş bir savunma hattı vardır. Bu savunma hattı, sağlıklı olan her bireyde düzgün bir şekilde çalışır. Bu hattın en dış yüzeyinde; burun ve kulak kılları, kirpikler vardır. Bilindiği üzere bu hattın görevi, dışarıdan gelen mikropları kıllarla toplamak ve içeri girişine izin vermemektir.
Savunmanın ikinci hattında vücut sıvıları vardır. Göz yaşı, tükürük, kulak kiri ve sümük adı verilen mukus tabakası. İlk hattı geçen mikroplar, bu sıvılara takılır. Bu sıvılar içinde bulunan lizozim enzimi, mikropların parçalanarak solunum yollarına gitmelerini engeller. Kılların tuttukları mikropları kendilerine yapıştırırlar ve vücuttan dışarı atmaya hazır hale gelirler. Bu sebeple grip burun akıntısı ile başlar.
Buradan sonraki hat, artık daha kuvvetli bir dışa atımdır. Bu iki hattı geçen mikroplar, solunum yoluna ulaşmıştır ve özellikle hapşuruk, bunları ağızdan atmakta önemli bir unsurdur. Hapşuruklar hem ağız, hem de burundaki mikroplar fırlatılarak atılır.
Üst solunum yoluna girmiş olan mikroplar artık burada tutunur ve eğer bağışıklık kuvvetlendirilip, vücut dinlendirilmezse, buradan geçiş akciğere olur.
Akciğer, solunum merkezidir ve soluk alamayan hiç bir canlı hayatına devam edemez. İşte savunma hatlarının tamamının da görevi, akciğer yapısını korumaktır.
Pnömani (Zatürre)
Zatürre, akciğerin en dışında bulunan zarın iltihaplanması durumudur. Bu iltihaplanma, zarın yüzeyinde şişkinlik meydana getirir ve görevini tam yerine getiremeyen akciğerde, şiddetli öksürük meydana gelir.
Zatürre tedavisi sağlık kuruluşlarında, ayaktan tedavi ile başlar. Ancak ileri bir safhada ise, bir süre hastanede yatmayı gerektirebilir. Kişinin akciğer kapasitesi, haddi kadar iş yapamadığı için kişide halsizlik, yorgunluk, nefes almakta zorlanma, kuvvetli öksürük gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.