Kist Hidatik Hastalığından Nasıl Korunuruz?

Yayın Tarihi : 2018/03/12 11:16 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 13:39 •

Echinococcus cinsi parazitin neden olduğu hidatik kist çoğunlukla karaciğerde kist oluşumuna neden olarak işlev kaybına sebep olur. Bu hastalıktan korunmak için yapabileceklerimizi sizler için derledik.

Kist Hidatik Hastalığından Nasıl Korunuruz?

Echinococcus Gronulosus Nedir?

Echinococcus gronulosus cinsi parazitin neden olduğu hidatik kist çoğunlukla karaciğerde kist oluşumuna neden olarak işlev kaybına sebep olur.
Bir enfeksiyon hastalığıdır.
Parazitin ana konağı çoğunlukla köpeklerdir. Ancak köpekler dışında kurt, çakal gibi etle beslenen hayvanlarda da sıklıkla görülür. Ancak insanlar daha fazla sosyal hayatta köpeklerle karşılaştıkları için genelde bulaş sebebi köpekler olur. Bu parazit köpeklerde bir rahatsızlık meydana getirmezler ve köpeklerin bağırsaklarında yaşarlar. Köpeklerin dışkılarında bu parazitlerin yumurtaları vardır. Köpekler dışarı dışkıladığında bu yumurtaları da doğaya salmış olur. Haliyle bu dışkının bulaştığı köpeği sevmek, ayakkabılarla evde dolaşmak, dışkının olduğu toprakla meşgul olmak gibi durumlar, bu parazitlerin insan vücuduna taşınmasının en önemli sebeplerinden biridir. İnsanlar, bu parazitler tarafından ara konak olarak kullanılırlar.

Bunun dışında alınan meyve sabzelerde mutlaka hijyenik olarak temizlenip tüketilmelidir. Çünkü köpekler ortalığa dışkılar, diğer tüm hayvanlar ve insanlarda bu dışkılara basarak yollarına devam ederler. Bilhassa inek koyun keçi gibi hayvanlar, otluk alanlarda gezinirler ve ayaklarına yapışan bu parazitleri, otlak alanlara da yayarlar. Dolayısıyla iyi yıkanmayan meyve sebzelerde, kist hidatik hastalığına davetiye çıkarabilir.
Bu parazit bu  nedenle insan-köpek arasında geçiş yaparak gelişimini tamamlar.
Tedavisinde kistlerin cerrahi yöntemle alınması ve ilaç kullanımı uygulanır.

Ev Hayvanından Kist Hidatik Bulaşmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Kist hidatik etçil hayvanlarda görülen bir hastalık olması ve evlerde en çok beslenen hayvanın köpek olması sebebiyle, eğer hastalıktan korunmak istiyorsak ev hayvanımızı korumak, hastalığın ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Köpeğinize çiğ et yedirmeyin,

İç dış parazit aşılarını düzenli olarak yaptırın,

Hayvanınızın tuvalet alışkanlığı ve hijyenine dikkat edin,

Özellikle dışarıdan geldiğinde mutlaka patilerini temizleyin,

Köpeğinizin dışkısını mutlaka poşetlemek ve poşetin ağzını sıkıca bağlamak suretiyle temizleyin.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?