Zona Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/12 00:08 • Güncelleme Tarihi : 2020/01/31 22:50 •
Zona hastalığı, belirti göstermeyen varicella zoster  virüsünün tekrar aktive olup yeniden enfeksiyona yol açtığı durumla karakterize bir hastalıktır.
Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı, belirti göstermeyen varicella zoster  virüsünün tekrar edip yeniden enfeksiyona  yol açtığı bir hastalıktır.Gece yanığı olarak da tanımlanan bir hastalıktır.Ciltte su toplamış ardın da kabuklanabilen kabarcıklar şeklinde görülür.
Kuşak tarzı şekilde sırt veya göğüs belgesinde gözlenen döküntülerdir. Baş,yüz ve kol bölgesinde de döküntüler görülebilir.
Çoğunlukla sinir köklerini de etkilediği için ağrılı kimi zaman da kaşıntılı olabilir.

Suçiçeği etkeni olan varisella zoster virüsü aynı zamanda bu hastalığın da sebebidir. Varicella zoster insan vücuduna yerleştikten sonra uyku halinde vücutta kalır.Önceden su çiçeği geçirmiş kişilerde vücutta uyku halinde olan  virüsü tekrar canlandıran  koşullar oluştuğunda hastalık görülür.

İlerleyen yaşlarda, bağışıklıkta zayıflama, stres, depresyon  gibi durumların ortaya çıkmasıyla birlikte Zona Hastalığı görülebilmektedir.

AIDS, kanser, organ nakli sonrası ve  bazı otoimmün hastalıklar bağışıklığı zayıflatabilir.Buna bağlı olarak da zona hastalığı virüsünün aktif olmasına yol açabilir. 

Zona tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır.Bu ilaç tedavisi ağrıyı azalttığı gibi iyileşme sürecini de kısaltmaktadır.Doktorlar gerek görürse oluşan döküntülerin üzerine sürülecek krem veya losyonlar da verebilir.

Günümüzde erişkinlerde zona enfeksiyonlarını  önleyebilen zona aşıları geliştirilmiştir.

Erişkinlerde kullanılan Zona Aşısı ve aşının yararları konusundaki yazımızı okumak için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?