Diyet Öncesi Önerdiğimiz 7 Temel Tahlil
Diyete girmek isteyenlerin diyetisyene başvurmadan önce yaptırması önerilen 7 temel tahlili aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Havaların giderek ısınmasıyla hepimizin yazın sıcaklığını hissediyoruz. Yaz öncesi bir çok kişi diyet planı yapar. Daha formda bir vücutla yazı karşılamak hemen herkesin ortak dileği. Tahlil.com olarak, diyet yapmayı planlayanların diyetisyene gitmeden önce yaptırması önerilen tahlilleri 7 temel grupta topladık.
Bu tahlillerin ortak yönü vücudun çeşitli metabolik sistemlerini inceleyip kilo fazlalığı varsa bunun nedenleri hakkında diyetisyene, doktora ve bizzat bireyin kendisine vücudu hakkında bilgi vermesidir.
Özellikle böbrek, karaciğer, tiroit bezi veya pankreas gibi organlarımızdan kaynaklanan sorunlar daha kolay kilo alınmasının nedeni olabileceği gibi kilo vermenin güçleşmesine de yol açabilirler.
Bu sistemlerimizi de denetleyen ve diyet öncesi yapılmasını önerdiğimiz 7 temel tahlil grubunu nedenleriyle birlikte açıklayalım.
1. Açlık kan şekeri, Tokluk kan şekeri, HbA1c, İnsülin Testleri: Bu tahliller şeker hastalığı yönünden diyet öncesi bilgi vereceklerdir.
2. Üre, Kreatin Testleri: Böbrek fonksiyonlarının bozuk olup olmadığının da bilinmesi diyet öncesi yol göstericidir. Bu testler böbrek fonksiyonları ve böbreğin sağlıklı çalışıp çalışmadığı konusunda yol göstericidir.
3. AST, ALT, GGT: Bu testler karaciğer fonksiyonlarında bir bozukluk olup olmadığı konusunda fikir vermektedirler. Bu testler metabolizmada önemli bir görevi olan karaciğerin normal çalışıp çalışmadığı konusunda yol göstericidir.
4. Ürik asit testi: Protein fazlalığını gösteren gut hastalığında yükselen bir testtir.
5. Kolesterol, HDL Kolesterol, LDL Kolesterol, Trigliserit: Bu testler de vücudumuzdaki yağ oranı konusunda bilgi verecekleri gibi diyetin planlanmasında da yararlı olacaklardır.
6. TSH, Serbest T3, Serbest T4 Testleri: Tiroid bezinden kaynaklanan bazı bozukluklar, kilo alınmasının nedeni olabilmektedir. Tiroit bezi fonksiyonlarında bir bozukluk tespit edildiğinde gerekli tedavinin planlanması kilo vermede büyük öneme sahiptir.
7. Total kortizol Testi: Total kortizol testinin yüksek olması da, kilo alma nedenlerinden biridir.
Sonuç olarak yukarıda belirttiğimiz 7 temel grupta bulunan testlerin yapılması diyet öncesi, doktorunuza ve diyetisyeninize vücudunuzun kilo alma yönünde önem taşıyan fonksiyonları hakkında bilgi verecektir. Bu tahlil sonuçlarına göre, bir organ bozukluğu bulgularına rastlanırsa buna yönelik tedavi planlanacak gerekirse de ilave tahliller ve York test gibi yeni son günlerin moda testlerine de başvurulacaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
g********* : Merhaba bende 2yıldır düzenli spor ve sağlıklı beslenme ile 26 kilo verdim, suan tahlil yaptırmak istiyorum, hangi doktora başvuru yapmak gerekir, ve isteyecegimiz tahlilin ismi nedir sadece kandami bakılıyor, vücudun yağ kas organını nasıl olctururuz Cevap: Dahiliye veya endokrinoloji uzmanına gitmenizi öneririz.. |
h************ : merhabalar,bu tahlilleri yaptırmak için hangi doktora gitmemiz gerekir,diyetisyen yeterli midir hepsi için ? Cevap: Dahiliye uzmanına gitmeniz yeterlidir.. |
******* ******* : özel hastanelerde tahliller çok pahalımıdır Cevap: Hastaneye ve tahlilin cinsine göre değişebilir |
******* ******* : ya ben 15 yaşındayım 65 kiloyum zayıflamak istiyorum devlet hastanesinde bi diyetisyene gittim hiç ilgilenmedi bile bu sene özel bi yere gtmek istyrm tahliler çok pahalı mıdır Cevap: Tahlilleri ücretsiz olarak sosyal güvenceniz varsa yaptırabilirsiniz |
******* ******* : Bende kilo vermek istiyorum doktora gitmeden önce bilinçlenmek adına araştırmak istedim.Hocam bilgileriniz için çok teşekkür ederim doktorumu yormadan sizden önemli ön bilgileri sağlamış oldum.İlginizden ve insanlara değer verip kısa zamanda cevap vermenizden dolayı çok teşekkür ederim.Mesleki hayatınızda başarılar dilerim |
******* ******* : bu tahlilleri en uygun nerelerde yaptırabilirim devlet hastaneleri yapıyorlar mı ? özellerde duydugum kadaryla çok pahalıymış şimdiden teşekkürler Cevap: bu tahlillerin hemen hepsini,büyük şehirlerdeki devlet hastanelerinde ücret ödemeden yaptırabilirsiniz.Bir dahiliye doktoruna başvurun. |
******* ******* : iyi günler hocam...son bir buçuk senede yaşam düzenim değiştiği için 11 kilo aldım...3 ay önce kilo vermek için diyetisyene gittim.hiç bir sonuç alamadım..hareketsiz olan yaşamımı sporla egzersizle aktifleştirdim.haftada 3 4 kez spor yapıyorum 40 dk yürüyüş 15 dk eliptik bisiklet 30 dk direnç egzersizleri...gideceğim yerlere yürüyerek gidiyorum...az çok yemek alışkanlıklarımıda düzene soktum..güzel sağlıklı bir kahvaltı ara öğünler de 2 3 kayısı 2 3 ceviz bazen meyve....abur cubur u çıkarttım hayatımdan...tatlı çok istersem haftada bi defa istediğim bi tatlıyı yiyorum..ekmek sadece kahvaltıda....çayı kahveyi çok şekerli içerdim.şimdi şekersiz içiyorum..krom takviyesi alıyorum...bitki çayları yeşil çay içiyorum...sıcak su her sabah...günde 3 lt su.....ama 3 aydır gram oynamadı kilom...mağızdanim çok bozuluyor artık...vücudumda cm olarak incelme de yok..herşey boşa gidiyor....millet 2 gün yemek yemese 3 kilo veriyor..trioid lerimde normalmiş...1.68 boyunda 73 kiloyum....bana yardımcı olursanız sevinirim..hangi doktora gitmeliyim ne gibi tahliller yaptırmalıyım?önereceğiniz başka şeyler varmı? Cevap: Öncelikle sizi kutluyorum.Zayıflamak için elinizden geleni yapmışsınız.Bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanı size yardımcı olacaktır.Benim önerilerime gelince.Vücudunuzdaki yağ,kas ve su oranını ölçtürün.Bu vücudunuzun yapısı ve zayıflama yolları konusunda ip ucu verecektir.Yürüyüş yaparken de vücudunuzun yağ yakabilmesi için nabızınızın da belli bir sayıyı geçmesi lazım,yani oldukça tempolu bir yürüyüş,mümkünse koşu yapmanız yararlı olacaktır.Azimli çabalarınıza da devam edin.Unutmayın azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. |
******* ******* : yoruma gerek yok fazla yemek yeme spor yap yürü o kader hiç bir şeyin kalmaz |
******* ******* : 8-9 kg fazlalığım var dahiliye uzmanına göründüm hemogram tiroit ve hormon testi istedi bu tahliller yeterli olmaz mı?????? Cevap: Bu tahliller mutlaka fikir verecektir.Bunlarla birlikte,kan şekeri,böbrek ve karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi veren rutin biyokimta testleri ve kolesterol,trigliserit gibi testler de fikir verecektir. |
******* ******* : ALT 59 U/LFREE T3 3,47 pg/mLFREE T4 0,79 ng/mLTSH (ultrasensitiv) 1,58 uIU/mLAKŞ (açlık kan şekeri) 96 mg/dlTKŞ (tokluk kan şekeri) 102 mg/dl KREATİNİN 0,8 mg/dlTOTAL KOLESTEROL 167 mg/dlTRİGLİSERİD 144 mg/dlHDL KOLESTEROL 33 mg/dlLDL KOLESTEROL 105 mg/dlVLDL KOLESTEROL 28 mg/dlSODYUM 139 mEq/LPOTASYUM 4,7 mEq/LEKG normalHocam kan tahlil ve ekg sonuçlarım bu şekilde. Yaşım 29 erkek 177 boy 102 kg mım.Sizede danışmak istedim.Sizce sonuçlarım nasıl.Yorumunuzu merak ediyorum.Ayrıca bu neticeye göre,1600 kaloriden oluşan bir diyet listesi verildi.Sizin düşüncelerinizi de öğrenebilirmiyim? Şimdiden teşekkür ederim.Allah razı olsun.Çok güzel bir uygulama,bu imkanı bize sunan herkesten Allah razı olsun.İyi çalışmalar diliyorum. Cevap: Kilo fazlalığınıza rağmen tahliller kötü değil.ALT yüksekliğiniz muhtemelen karaciğer yağlanmasına bağlı.Diyetle birlikte spor yapmanız da çok yararlı olacaktır. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.