Patoloji Tahlili Nedir ?
Patoloji Nedir?
Patoloji terimi Yunanca'dan gelmektedir.Yunanca patos (hastalık anlamına gelmektedir) ve logos ( bilim anlamına gelmektedir) kelimelerinden oluşmuştur. Patoloji terimini Türkçe'ye çevirdiğimizde ise hastalık bilimi olarak isimlendirebiliriz.
Patoloji Tahlili Nedir?
Hastalığa yol açabilecek hücreler, dokular, iç ve dış organlarda bulunan normal olmayan değişiklik ve bozuklukların araştırılmasında kullanılan tahlillerin genel adıdır.
Patoloji tahlili; kitle, kanser ve tümör tanısı için yapılmakta olan tahliller olup aynı zamanda enfeksiyon ve bazı iyi huylu hastalıkların tanısında da kullanılmaktadırlar. Patoloji tahlilleri muayene, meliyat veya cerrahi girişim sonrası vücuttan çıkarılan kitle, parça, sürüntü gibi örneklerden yapılmaktadır.
Patoloji Tahlili Nasıl Yapılır?
Özellikle cerrahi girişimler ve muayeneler sonrası doktorlar hastalık yönünden şüphelendikleri hastalardan ilgili doku veya organdan örnek alır.Bu örnekler yayma, sıvı, kitle, dondurulmuş (frozen) örnekler olabilir.Örnekler lpatoloji laboratuvarına formaldehit içeren sıvılar içinde, lama yayılarak , enjektör içine çekilerek veya direkt olarak gönderilebilir. Patoloji teknikerleri örnekleri incelemeye hazırlar.Hazırlanan örnekleri de patoloji uzmanları inceler.
Patoloji tahlilleri aşağıda belirtilen sıraya göre incelenir.
- Makroskopik İnceleme:Örneğin elle ve gözle incelenmesi.Bu inceleme ile alınan örnekte varsa hastalıklı alanlar saptanır.
- Alınan örnekler 10-12 saat süren bir işleme sokulur.Burada temel gaye alınan örneği kesit yapmaya hazır hale getirmektir.
- Alınan örnek ise parafin denilen ve patoloji laboratuvarlarında analiz için kullanılan bir maddeye gömülür.Bazı durumlarda formaldehit de kullanılabilir.
- Mikrotom cihazı ile alınan örneklerden 4 ile 5 mikrometre kalınlığında kesitler alınır.
- Alınan kesitler lam üzerine tespit edilir ve inceleme için boyama işlemine tabi tutulur.
- Boyama işlemi tamamlanan örnek ise patoloji uzmanı doktorca incelenip yorumlanır.
Patoloji Tahlili Nasıl Yorumlanır?
Patoloji tahlili patoloji uzmanınca mikroskopik incelemeden sonra yorumlanır.Patoloji uzmanları gerek gördüklerinde inceledikleri örnekleri mikroskopik yöntemler dışında ilave işlemlere de tabi tutabilirler.
İnceleme sonrası değerlendirmeye alınan kesitlerde gözlenen normal olmayan doku ve hücreler ve bunların hangi hastalıklarla bağlı olacağına dair tecrübesiyle patoloji uzmanı tahlili yorumlar ve değerlendirir.Değerlendirme sonrası da tahlil sonucunu rapor eder.
Bazı durumlarda sonucun değerlendirilmesi için patologlar birbirlerinden konsültasyon isteyebilir. Şüphelenilen ve kesin tanı koyulamayan olgularda ise histokimya, immünhistokimya, immünfloresan gibi ilave tetkiklere baş vurabilirler.
Patoloji Tahlil Hangi Başlıklar İçinde Rapor Edilir?
- Makroskopi tanı bölümü: Gözle görülen bulgular raporlanır.
- Mikroskopi tanı bölümü: Mikroskopik inceleme sonrası gözlenen bulgular raporlanır.
- Histopatolojik tanı bölümü:Makroskopik ve mikroskopik incelemeler sonrası koyulan teşhis belirtilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
f********* : iyi günler mide rahatsızlım vardı gastoroloji bölümüne muayne oldum ve endoskopiye girdim midede fıtık var dedi vede patoloji için midedeki yaradan parça aldı 2 hafta sonra sonuç açıklanacak sizden ricam patolojiyi ne için almıştır beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşşekkürler yanıt bekli Cevap: Midedeki hücreler hakkında bilgi sahibi olunacaktır, enfeksiyon, malignite vb. konular hakkında daha detaylı bilgi almak için |
E********** : Slm hocam ben kronik hbv taşıcısıyım bugün hbv tahlil sonuçlarinı aldım Sonuçlar .. Ast 16 alt 18 ve. Hbv DNA 992 çıktı.. Sonuçları değerlendirmisiniz. Teşekkürler Cevap: ALT ve AST karaciğer fonksiyon testleridir bunlar normal çıkmış bu da karaciğerde bir sorun olmadığını gösteriyor, taşıyıcı olduğunuz ise sonuçlardan anlaşılıyor |
h********* : merhaba... akciğer kanserinde hangi kan bulgularına da bakılır... tşk ederim Cevap: Akciğer kanserinde kan bulgularından çok radyolojik bulgular takipte çok daha anlamlıdır.Hastalığın klinik seyrine göre han tahlilleri istenir |