Gut Hastalığı ve Tanısında Kullanılan Ürik Asit Testi Nedir?
Kanda olması gerekenden fazla miktarda ürik asit olursa, bu böbreklerden yeterince süzülüm olmadığını ve vücudun ürik asiti atamadığı için, yer çekimine yenik düşen ayaklarda ve eklemlerde birikinti yapmasına sebep olur.
Gut Hastalığı bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genellikle her seferinde bir eklemi etkiler ve bu eklem çoğunlukla ayak başparmak eklemi olmaktadır. Diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Gut hastalığı vücudumuzdaki ürik asit fazlalığından oluşur.
Gut Hastalığında Ürik Asit Neden Önemlidir?
Kanda belli miktarda ürik asit vardır. Kanda olması gerekenden fazla miktarda ürik asit olursa, bu böbreklerden yeterince süzülüm olmadığını ve vücudun ürik asiti atamadığı için, yer çekimine yenik düşen ayaklarda ve eklemlerde birikinti yapmasına sebep olur. İşte gut denilen hastalık da budur. Proteinlerin yapıtaşı amino asittir. Bu sebeple gut hastaları özellikle atak dönemlerindeyken proteince zengin besinleri tüketmemeli, ayrıca böbreklerden ürik asit atılımını hızlandırmak için de bol su tüketmelidir.
Gut Hastalığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
* Çok fazla alkol alımı ,sıkı diyet ve açlık
* Bazı yiyeceklerin fazla yenmesi (kırmızı et,deniz ürünleri,bakliyat)
* Ani, şiddetli bir hastalık geçirme
* Aşırı yorgunluk ve herhangi bir nedenle aşırı derecede endişelenme
* Eklem travması, yaralanma
* Kemoterapi uygulanması Zamanla, kanda ürik asit fazlalığı eklemler etrafında birikimlere yol açar. Sonuçta, ürik asit eklemler içinde kristaller oluşturur bu durum da gut ataklarına neden olur. Ürik asit aynı zamanda cilt altında, kulak memesinde beyaz sivilceye benzer tofüs olarak ve idrar yollarında böbrek taşları olarak karşımıza çıkabilir.
Gut hastalığı şişmanlık, hipertansiyon, hiperlipidemi ve diabet hastalığı ile yakından ilişkilidir.
Gut Hastalığı Tanısında Kullanılan Tahliller
* Kandaki ürik asit miktarı ölçülür. Ürik asit yüksekliği gut hastalığı lehine bir bulgudur.Ancak bazı durumlarda gut hastalarında ürik asit miktarı normal, hatta düşük düzeylerde olabilir. Aynı zamanda sağlıklı kişilerde, özellikle de şişmanlarda yüksek düzeyler saptanabilir.
Ürik Asit Normal Değeri: Erkek : 2.5-8.0 mg/dL Kadın : 1.5-6.0 mg/dL
* Eklem sıvısının incelenmesi. Eklem içindeki sinovyal sıvı doktorunuz tarafından bir enjektör yardımıyla çekilebilir ve mikroskop altında ürat kristallerinin olup olmadığı araştırılabilir. Eğer bu kristaller saptanırsa, gut tanısı doğrulanır.
* Eklemlerin direkt grafisinin (röntgen) çekilmesi.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
a***************** : Merhaba 45 yaşında şeker hastası 1,61 boyunda gut hastalığı olan bir bayanım ,aynı zamana kolestrol var tahlil sonucum; Glukoz 124mg referans aralığı 74-106 ürik asit: 7,4 ref: 2,4-5,7 total demir bağlama kapasitesi 473 ref: 220-428 total kollestrol : 204 ref : 120-200 trigliserit : 158 ref : 150 gamma glutamil transfeaz(GGT) 53 ref:4-36 nasıl beslenmeliyim bitkisel olarak öneriniz varmıdır Cevap: Diabet bulgularınız da var.Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız gerekmekte.Kendisi sizi diyetisyene de yönleendirecektir. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.