2019-nCoV (Corona) Hastalığı Nedir? Türkiye'de Corona Virüs Hastalığı Belirtileri ve Tanısı
2019 yılının son günlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'nde görülen Corona virüs hastalığının bir salgına dönüşme tehlikesi tüm dünya ülkelerini endişelendirdi. Corona virüs hastalığı (2019-nCoV)) hakkında merak edilenleri Tahlil.com doktoru ve Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Dr.Cem Argun, Tahlil.com okurları için açıklıyor. 2019-nCoV (Corona) Hastalığı, hastalığın belirtileri, 2019-nCoV (Corona) Hastalığının tanısında kullanılan laboratuvar testleri, korunma yöntemleri ve tedavisi hakkında merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızda okuyabilirsiniz.
2019-nCoV (Corona Virüs) Hastalığı Nedir?
Coronavirusler (CoV), solunum yollarımızda kimi zaman soğuk algınlığı gibi nispeten hafif, kimi zaman da (MERS-CoV) ve (SARS-CoV) gibi ölümcül olan hastalıklara sebep olabilen hastalık etkenleridir.
Söz konusu virüs bu hastalık yada hastalıkları yıllardır yapmaktadır.Örneğin bir Coronavirüs türü olan SARS-CoV 2000 li yılların başlarında salgınlara sebep olmuştur.
Yine aynı aileden olan MERS-CoV ise 2012 yılında hastalık etkeni olarak bulunmuş ve hastalık toplumda ciddi endişe yaratmıştır.
Coronavirusler insanlarda, hayvanlardan bulaşarak hastalık yapabilir. Bazı coronavirüsler ise henüz sadece hayvanlarda bulunup insanlarda hastalık yapmamaktadır.
Hatta evcil hayvanlara, pet olarak da bilinen yavru köpeklere de coronavirüs aşısı uygulanan aşılar arasında yer bulmaktadır.
31 Aralık 2019'da Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de sebebi tam bilinmeyen zatürre vakaları görüldüğünü ortaya koymuştur.2020 Ocak ayının başlarında da yeni ve tehlikeli bir Coronavirüs olan 2019-nCoV virüsü ortaya konmuştur.
2019-nCoV (Corona Virüs) Nasıl Bulaşır?
Çin’de görülen hastalığın başlangıcının yasal olmayan şekilde piyasaya sunulan vahşi hayvanlar olduğu düşünülmektedir.Hastalık bu hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır.
2019-nCoV hastalığı diğer bir çok solunum yolunu etkileyen viral hastalık gibi damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Hastalığın kuluçka süresinin yani temas sonrası hastalığın belirmesinin 2 hafta olduğu düşünülmektedir.
2019-nCoV (Corona Virüs) Belirtileri:
2019-nCoV hastalığı belirtileri yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığıdır.Kişi nefes alıp verirken zorlanmaktadır.
Genel vücut ağrıları, boğaz ve baş ağrısı, ishal, burun akıntısı,mide bulantısı ve/veya kusma gibi belirtiler ise hastalığın ilk aşamasında daha çok görülmektedir.
Hayatı tehdit eden vakalarda zatürre ( pnömoni), solunum yetmezliği, böbrek tulumuna bağlı böbrek yetmezliği ve hastalık ilerledikçe ölüm de görülebilmektedir.
2019-nCoV (Corona Virüs) Tanısı ve Laboratuvar Testleri:
Virüs tanısında çeşitli laboratuvar testleri uygulanabilir.Bu testler Mikrobiyoloji ve Viroloji laboratuvarlarında uzmanlar eşliğinde yapılmalıdır.Her laboratuvarda bulunan testler değildir.
- 1.PCR (Polimeraz Zincir Testi) Testi: 2019-nCoV hastalığı düşünülen kişinin solunum yolundan (boğaz sürüntüsü, burun sürüntüsü gibi) alınan numuneler ile çalışılan son derece duyarlı bir tahlil yöntemidir.Son derece güvenlidir.Ancak özel dal merkezlerinde yapılmaktadır.
- 2.Serolojik Testler:Pan-coronavirus testleri ve Sekans Analizi Testleri
Kimler 2019-nCoV (Corona virüsü) açısından risklidir?
Hastalığın belirtilerinin başlamasından önceki son 14 gün içinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne seyahat öyküsü olan kişiler, Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan kişiler ile yakın temasta bulunanlar ile
2019-nCoV enfeksiyonu hastalarının tedavi edildiği sağlık merkezlerinde çalışan hemşire, doktor ve laboratuvar teknikeri gibi görev yapan sağlık personeli.
2019-nCoV (Corona virüsü) Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmaldır?
Tüm viral hastalıklardan korunmada genel bir önlem olan ellerin sabunlu suyla en az 30 saniye süreyle yıkanması, ellerin ağız, burun ve göze mümkün olduğunca değdirilmemesi önemli ve uygulanması kolay korunma yollarıdır.
2019-nCoV (Corona virüsü) Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
2019 nCoV için özel bir antiviral ilaç bulunmamaktadır. Ancak hastanın şikayetleri, organ tutulumu ve solunum yollarının etkilendiği durumlara göre özel destekleyici tedaviler uygulanabilir.
Destekleyici tedavilerde temel amaç ise hastalığın ciddi komplikasyonlarının önüne geçmek ve ikincil olarak gelişebilecek enfeksiyonları önlemektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.