Bu yazımızda, kırmızı düşük kan hücresi sayısının nedenlerini ve belirtilerini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, bu yazımızdan kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmak için nelere dikkat edebileceğinizi, neler yaparak düzeltebileceğinizi öğrenmeniz mümkündür.
Düşük kırmızı kan sayımı veya anemi, yorgunluğa ve halsizliğe yol açabilir. İnsanlar normalden daha düşük bir kırmızı kan sayımına sahip olduğunda, vücut hücrelere yeterli oksijeni sağlamak için fazla mesai yapmak zorundadır. Bu, bitkin hissetmenize neden olabilir.
Düşük kırmızı kan hücresi sayımı çeşitli semptomlara ve komplikasyonlara neden olabilir.
Vücudun kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmasına yardımcı olmak için insanların yapabileceği çeşitli beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Bununla birlikte, belirtiler devam ederse, bir doktora görünmek önemlidir.
Kırmızı kan hücreleri insan kanında en çok bulunan hücrelerdir. Hücreler, vücuda oksijen taşıyan protein olarak bilinen hemoglobin içerir. Hemoglobin ayrıca kanın ayırt edici renginden sorumludur.
Kırmızı kan hücreleri ortalama 115 gün boyunca vücutta dolaşır. Bundan sonra, parçalandıkları karaciğere giderler ve besinleri hücrelere geri dönüştürülür.
Kemik iliğinde sürekli olarak kırmızı kan hücreleri üretilir. Vücut gerekli besin maddelerini düzenli olarak tedarik etmezse, kırmızı kan hücreleri deforme olabilir veya vücut yenilerini üretemeden daha hızlı şekilde ölebilirler.
Belirtiler
Düşük kırmızı kan sayımı veya anemi sahibi olmak aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
Anemi, tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Diyet
Düşük kırmızı kan hücresi sayımı genellikle temel besin maddelerinin düşük tüketiminden kaynaklanmaktadır. Daha fazla besin açısından zengin gıdalar yemek, vücuda sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için gerekli şeyleri verebilir.
Bu besin değerleri vitaminlerden ve minerallerden takviye olarak alınabilir, ancak direk sağlıklı gıdalardan besin almak en iyisidir. Aşağıdaki besinler açısından zengin gıdaları tüketmeye çalışın:
Demir
Demir, en sık anemi ile ilişkili besin maddesidir. Vücut, kan hücrelerindeki oksijeni depolayan hemoglobini üretmek için demir kullanır. Demir olmadan, bu hücreler ölebilir veya vücuda oksijen sağlayamaz.
Demir açısından zengin gıdalar tüketmek, anemi semptomlarını önlemeye ve kanı sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. Demir kaynakları aşağıdaki gıdalarda bulunmaktadır:
B-12 Vitamini
B-12 vitamini beyin fonksiyonu ve yeni kırmızı kan hücrelerini oluşturmak için önemlidir. Düşük B-12 vitamin seviyeleri, kırmızı kan hücrelerinin tamamen olgunlaşmasını önleyebilir. Bu eksiklik, megaloblast adı verilen anormal kırmızı kan hücrelerine ve megaloblastik anemi adı verilen bir duruma neden olabilir.
B-12 vitamini besindeki proteine bağlıdır ve doğal olarak kırmızı et, balık ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunur. Süt ve peynir gibi süt ürünleri de B-12 vitamini içerir.
B-12 Vitamini genellikle, özellikle et veya süt tüketmiyorsa, bir kişinin günlük alımını desteklemek için zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllara, soya ve fındıklı sütlerine ve besin mayasına eklenir.
B-9 Vitamini
B-9 vitamini folik asit veya folat olarak da bilinir. Sinir sistemi ve adrenal bezler için gerekli bir besindir ve vücutta yeni hücreler oluşturmaya yardımcı olur.
Düşük folat seviyeleri olan insanlarda anemi olabilir. Folik asiti yüksek gıdalar:
C Vitamini
C vitamini kırmızı kan hücrelerini doğrudan etkilemese de, vücudun daha fazla demir emmesine yardımcı olduğu için hala önemlidir. Demir, vücudun yapabileceği kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmaya yardımcı olur.
C vitamini, aşağıdakiler de dahil çeşitli gıdalarda bulunur:
Bakır
Bakır, vücudun kan dolaşımındaki demiri kullanmasına yardımcı olan önemli bir mineraldir. Vücutta yeterli bakır yoksa, vücudun kan hücrelerinin hayatta kalması için gereken demiri emmesi zor olabilir.
Bakır aşağıdaki gıdalarda bulunabilir:
A Vitamini
Yaygın olarak A vitamini olarak bilinen Retinol, kırmızı kan hücresi sayımını bakıra benzer şekilde destekler. Hücrelerin sağlıklı kalmaları için gereken demiri emmesine yardımcı olabilir.
A vitamini açısından zengin gıdalar şunlardır:
Yaşam tarzı değişiklikleri
Basit yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, kırmızı kan hücresi sayımını artırmada büyük bir fark yaratabilir.
Alkol tüketimini azaltmak
Çok fazla alkol içmek RBC sayısını düşürebileceğinden, alkollü içecekleri beslenme alışkanlıklarınız arasından kaldırmak veya azaltmak yararlı olabilir.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diyet kurallarına göre, makul olan erkeklerde ortalama günde iki veya daha az alkollü içecek ve kadınlarda ortalama günde bir veya daha az alkollü içecek tüketmektir.
Egzersiz
Günlük egzersiz herkes için faydalıdır, ancak sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak özellikle önemlidir.
Kalp atış hızını artıran sürekli efor sarf ettiren egzersiz, vücudun ve beynin daha fazla oksijene ihtiyaç duymasına neden olur. Bu nedenle kalp daha hızlı atar ve akciğerler daha derin ve daha hızlı nefes alır.
Oksijen ihtiyacı daha fazla kırmızı kan hücreleri üretmek için vücudu uyarır. Sağlıklı bir diyetle birlikte düzenli egzersiz, kemik iliğinin bu hücreleri oluşturmak için en iyi şeylere sahip olduğu anlamına gelir.
Aşağıdaki egzersizler de dahil olmak üzere:
Kan sayımını anlama
Normal kırmızı kan hücresi sayımı, erkekler için mikrolitre başına yaklaşık 4,7 ila 6,1 milyon hücre ve kadınlar için 4,2 ila 5,4 milyon hücre arasında değişir. Çocuklarda normal sayı, µL başına 4.0 ila 5.5 milyon hücredir.
Bu aralıklar kişiden kişiye değişebilir ve testleri yapan laboratuvara bağlı olarak da değişebilir.
Ortalama kırmızı kan hücresi sayımlarından daha düşük bir sayı, bir takım bozukluklardan kaynaklanabilir. Bunlar şunları içerebilir:
Ortalamadan daha yüksek kırmızı kan hücresi sayımı tehlikelidir ve muhtemelen hayati tehlike de taşır. Bunlar, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanabilir:
Bazı ilaçlar kan sayımını da etkileyebilir, bu da normal seviyelerden daha yüksek veya daha düşük hale getirir.
Ne zaman doktorunuza danışmalısınız?
Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri bazı durumlarda yeterli değildir, ve doktorlar kırmızı kan hücre sayısını artırmak için başka seçenekler önerebilir.
Doktorlar vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmak için bazı ilaçlar verebilir. Hormon tedavisi, kanser, böbrek hastalığı, diyabet veya vücudun doğal hormonlarının zarar görmesine neden olabilecek başka bir bozukluğun neden olduğu anemi vakalarında önerebilir.
Test sonuçları, hastanın düşük kırmızı kan hücresi sayısının başka bir şeyden kaynaklandığını gösteriyorsa, doktorlar altta yatan durumu tedavi etmeye çalışacaktır. Bu tedavi, diyet ve yaşam tarzı seçeneklerinin bunu destekleyebilmesine rağmen, kırmızı kan hücresi sayısının kendi başına iyileşmesine yardımcı olabilir.
Nadir durumlarda, doktorlar kan naklini önerir. Bu genellikle sadece vücut ilaçlara ve yaşam tarzı değişikliklerine cevap vermezse önerilir.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319457.php
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|