Aldolaz Nedir? Hangi Durumlarda Aldolaz Yükselir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/06 15:14 •

Aldolaz glukozun enerjiye dönüşmesininde görevli bir enzimdir.Aldolaz testi de hastalıkların tanısınd akullanılan kan testlerinden biridir.

Aldolaz Nedir? Hangi Durumlarda Aldolaz Yükselir?

Aldolaz glukozun enerjiye dönüşmesinde görevli bir enzimdir. Vücudumuzda en çok kas dokusunda bulunur. Aldolaz testi yüksekliği, kas veya karaciğer hasarı olduğu durumlarda kanda yüksek çıkmaktadır. Aldolaz testi aynı zamanda kas distrofisi (muskuler distrofi) ve seyrek görülen iskelet kası bozuklukları olan hastaların takibinde de tercih edilen bir biyokimya testidir.

Glikoz ve Enerji

Glikoz, vücudun birincil enerji kaynağıdır ve karbonhidratlardan elde edilir. Karbonhidratların aralarındaki bağlar çok zayıftır. Vücut ise, devamlı enerjiye ihtiyaç duyan bir mekanizmadır. Dolayısıyla enerji ihtiyacını çabucak karşılayabilmek için, çabuk sindirilen bir besine ihtiyacı vardır ki; bunun adı glikozdur. Glikoz, vücuda karbonhidrat olarak alınır. Bu karbonhidratın parçalanmış halinin adı glikozdur. Ancak yediğiniz glikoz kadar hareket etmezseniz. Bu glikozun kalan kısmı, karaciğerde glikojen olarak depolanır. Vücut bu glikojeni zor gün dostu olarak saklar. Yani vücut uzun süre aç kaldığında ve tüketecek besin bulamadığında bu glikojen yine karaciğerden bozulur ve glikoza çevrilerek vücut ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Dolayısıyla glikozla ilgili metabolizmalar karaciğeri de ilgilendirir.

Glikoz ve Kaslar

Glikoz, vücudun enerji kaynağıdır diye bildirmiştik. İnsan vücudunda en fazla enerji kullanan yapılar kaslardır. Özellikle aç karınla spor yapmanın önemi budur. Vücutta hazır enerji olmadığı için ve kaslar spor esnasında efor sarf ettiği için, karaciğer glikojen yapısını bozar ve kaslara enerji gönderir. Bu sebeple glikoz ve karaciğer arasında nasıl bir bağlantı varsa, bu bağlantı iskelet kasları ile de sağlanır. Her birinin oluşum sırası birbirine bağlıdır.

Glikoz ve Aldolaz Testi

Karaciğer ve kaslar glikoz ihtiyacı veya varlığına göre aktif oluyor ancak birbirinden farklı bu organlar, birbirleriyle nasıl bağlantıda olabiliyorlar? İşin sırrı bu aşamada kanda gizlidir. Kan, tüm vücudu dolaşırken organları da birbirinden haberdar eder. Dolayısıyla kan şekeri yani glikoz testi, hormon testi, enfeksiyon hastalıkları gibi pek çok unsur, tüm vücuttan haberdar olması sayesinde kandan yapılabilir. Aldolaz testi de bunlardan biridir.
Aldolaz tesi ile bu enzimin miktarının kanda bakılması; karaciğer fonksiyonu, çizgili kasların çalışması, kanda glikoz seviyesi gibi pek çok konu hakkında bilgi verebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?