6 Soruda Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi Nedir?
İnek sütü alerjisi; İnek sütü proteinlerine karşı çocuğun vücudunun anormal bir reaksiyon vermesidir.
Çocuklarda inek sütü alerjisi sıkça merak edilen bir konudur. Sitemize bu konuyla ilgili sıkça sorular gelmesi üzerine, Tahlil.com olarak, 6 soru ve cevapta anneler ve anne adayları için çocuklarda inek sütü allerjisi konusunu inceledik.
1. İnek Sütü Alerjisi Nedir?
İnek sütü proteinlerine karşı çocuğun vücudunun anormal bir reaksiyon vermesidir. Günümüzde bebeklere 1 yaşa kadar inek sütü önerilmiyor. Ancak bazı bebekler, inek sütü bazlı mamalar veya emziren annenin kendisinin aldığı süt vasıtasıyla, inek sütüyle temas etmekte ve allerjik rahatsızlıklar geçirmektedirler.
2. İnek Sütü Alerjisi Sık Görülür mü?
İnek Sütü Alerjisi çocukluk çağında en sık görülen gıda alerjisidir.
3. İnek Sütü Alerjisi En Sık Ne Zaman Görülür?
Bazen de belirtiler, 1 yaş sonrası süt içmeye başladığında ortaya çıkmaktadır. İnek sütü allerjisi genellikle ilk 1 yaş içerisinde özellikle de ilk 6 ayda başlamaktadır. Daha nadir olarak da daha büyük çocuklarda da başlayabilmektedir. Süt allerjisiyle karşılaşan çocukların önemli bir bölümü 2-3 yaşında bundan kurtulurken, az bir bölümü de ömür boyu bu rahatsızlığı çekmektedir.
4. Hangi çocuklar daha çok risk altındadır?
Ailesinde allerjik hastalıkların sık görüldüğü çocuklar daha çok risk altındadır.
5. İnek Sütü Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Huysuzluk, aşırı ağlama ve gaz sancısı Kusma, ishal (bazen kanlı) mukuslu gaita Nadiren inek sütü alerjisi kabızlığa da yol açabilmektedir. Ciltte döküntü, kaşıntı, egzama Gözlerde kaşıntı Göz altlarında koyu renkli halkalar Sık görülen öksürük, aksırık, burun akıntısı veya tıkanıklığı Üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık olarak yakalanma Bazı vakalarda büyüme geriliği
6. İnek Sütü Alerjisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Süt allerjisi olan bebekler için en ideal besin anne sütüdür. Ancak bu durumda anne doktor ve diyetisyen kontrolüne girerek beslenmesine özen gösterecek ve süt ve süt ürünlerini beslenme programından çıkaracaktır. Ayrıca mama ile beslenen bebeklerde, özellikle soya bazlı mamalar tercih edilecektir. Bunlara da alerji geliştiği durumlarda ise alerjik özelliği çok az olan özel mamalar kullanılacaktır. Allerjisi devam eden çocuklarda, doktorun önerdiği süre boyunca süt ve süt ürünleri diyetten çıkarılır. Sonra uygun zamanlarda, allerjinin kaybolup kaybolmadığına bakılır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
b************ : Kızımın da süt alerjisi var bu surum süt içtikten sonra yaşanan ani değişiklikler yaratmıyor ancak sık sık Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu olması üzerine yaptırdığımız deri testlerinde çıktı 7 yaşında ancak doktorumuz sadece sütü kesti, Keçi sütü, yoğurt, kefir ve mayanın tüketilebileceğini belirtti. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.