Boş gebelik nedir?
Boş gebelikte, normal hamilelik gibi döllenmiş yumurta rahimin iç duvarına yapışır, gebelik kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşur ama içerisinde fetüs bulunmaz.Bu yazımızda sıklıkla merak edilen boş gebelik hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Boş Gebelik Nedir?
Boş gebelik sıklıkla kadınların merak ettiği bir tanımdır. Su gebeliği olarak da bilinen boş gebelik tıbbi olarak da anembriyonik gebelik yani embriyonun olmadığı sağlıklı olmayan bir gebelik olarak da tanımlanır.
Bu gebelikte embriyo oluşmamaktadır. Boş gebelik durumunda, normal hamilelik gibi döllenmiş yumurta rahimin iç duvarına yapışır, gebelik kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşur ancak içerisinde fetüs bulunmaz. Boş gebelik anembriyonik gebelik veya boş kese olarak da adlandırılır. Bu durumda Plasenta ve gebelik keseniz vardır ancak ama embriyo büyümemektedir. Plasenta ve kese ise hâlâ hamilelik hormonları salgılar ve bu da gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olur.
Normal bir gebelikte, sperm ve yumurta birleşip döllenme olduktan sonra, döllenmiş yumurta rahime( uterusa) yerleşerek embriyoyu oluşturur. Boş gebelik oluştuğunda ise embriyo oluşumu gerçekleşmez ve gebelik kesesi boş kalır.
Boş gebelikte, normal hamilelik gibi gebelik testleri pozitif çıkar. Çünkü plasenta bir süre tek başına büyümeye devam eder.
Kadınlarda ilk 3 ayda rastlanan düşüklerin %50’sinin nedeni boş gebeliktir.Ayrıca kromozomal anormallikleri de boş gebeliğe sebep olabilir.
Boş gebelik sadece jinekolojik muayene sonrası ultrason muayenesi ile teşhis edilebilir ve tanısı için başka bir yöntem yoktur.
Boş gebeliğin ilerleyen sürecinde nihayet bir süre sonra plasentadaki gelişmeler durur, hormonların miktarı değişir, kas kasılması veya kanama gibi istenmeyen durumlar görülebilir.
Boş gebelik veya diğer adıyla da su gebeliği doğurganlık çağındaki kadınlarda birkaç defa saptanabilen ve kimi zaman tekrar edebilen bir sağlık sorunudur.
Boş Gebelik Tanıs:
Boş gebelik, gebeliğin 5. haftasından itibaren anlaşılabilir. Gebeliği takip eden doktorlar tanılarını sağlamlaştırmak adına 7-8 gün daha embriyo oluşmasını bekleyebilir.Bu süreçte de embriyo oluşumu olmaz ise gereken müdahaleyi yapar.Bu aşamada transvajinal ultrason muayenesi tanıda önem taşımaktadır.Bu muayenede gebelik kesesinin boş olması ve içinde fetal bir yapı (embriyo) olmaması tanı koydurucudur.
Boş Gebelik Belirtileri
Boş gebelikte çoğu zaman regl ağrılarına benzeyen kasık ağrıları, mide bulantısı veya vajinal lekelenmeler görülebilir.Bilimsel araştırmalar yaş ilerledikçe boş gebelik riskinin de arttığını ortaya koymaktadır.
Boş Gebelik Tedavisi
Boş gebelik tedavisinde amaç sağlıklı olmayan bu gebeliğin sonlandırılması işlemidir.Gebeliğin sonlandırılmasında cerrahi ( küretaj gibi) ve medikal (ilaçlı) işlemler kullanılmakta olup bu konuda tedavi yaklaşımını hastayı takip eden doktoru vermelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.