Uykusuzluk Hayatınızda Neleri Değiştirir?

Yayın Tarihi : 2020/05/15 10:03 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/15 10:03 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Uyku, insanın temel ihtiyaçlarının başında gelir. Sağlıklı bir uyku, sağlıklı yaşamın sırrı olduğu gibi, verimli geçen vaktin de sırrıdır.

Uykusuzluk Hayatınızda Neleri Değiştirir?

Uyku, insanın temel ihtiyaçlarının başında gelir. Sağlıklı bir uyku, sağlıklı yaşamın sırrı olduğu gibi, verimli geçen vaktin de sırrıdır.

Düzenli uyku, vücudun ihtiyacını gidermenin yanı sıra, vücuda direnç, aktiflik de kazandırır. Yani uykunuz sağlıklı olursa, vücudunuz da sağlıklı olur ve durumlar karşısında vücudunuzun verdiği tepkiler de doğru olur. Doğal olarak başarı, sağlık ve mutluluk birbirinin peşi sıra, sağlıklı uykunun kazanımları olarak geri dönüş yapar.

Uykuyu Dengeleyen Unsurlar Nelerdir?

Uyku düzenini ortaya koyan pek çok fonksiyon vardır. Ne kadar uyuduğunuz, saat kaçta uyuduğunuz, nasıl bir yatak tercih ettiğiniz ve uyku öncesinde nelerle meşgul olduğunuz gibi pek çok unsur uykunun kalitesini ortaya koyar. 

Vücutta uykuya yardımcı unsurların başında hormonlar gelir. Uyku hormonu, daha derin ve dinlendirici bir uyku uyumanızı, buna bağlı olarak da uyanık kaldığınız süreyi verimli geçirmenizi sağlar. Ancak bu hormon her uykuya yattığınızda salgılanmaz. Bu hormonun salgılanması için güneşin tamamen kaybolması ve metabolizmanın yavaşlaması gerekir. Yapılan araştırmalar bu hormonun en çok gece 24.00 – 03.00 da salgılandığını ortaya koymuştur. Bu durumda denebilir ki, en verimli uyku için en geç saat 23.00 da yatılmalıdır.

Kalitesiz Uyku Hayatınızdan Neleri Götürür?

Kalitesiz uyku, başta beyin aktivitelerini geciktirir. Uykusunda dinlenemeyen kişi odaklanma problemi yaşar ve iş ve okul hayatında başarısızlık olarak karşımıza çıkar.

Kalitesiz bir uyku agresif ve sinirli bir kişilik olmanıza neden olur. Ters giden işler karşısında kişi daha sinirli ve tahammülsüz konuma gelir.

Uykusunu alamamış ve hayatını bu şekilde devam ettiren kişilerin bir süre sonra bağışıklık sistemleri de zayıflar. Kişi daima halsiz ve yorgun hisseder.

Uykusunu alamayan kişi daha çabuk sinirlendiğinden, olayları ve olguları kafasına net yerleştiremediğinden daha fazla hata yapar. Bu kişiler zamanla sosyalleşme sıkıntısı çekerler ve yalnızlaşırlar.

Hormon yapısı da doğru çalışmayan bu kişilerde zamanla, adet düzensizlikleri, tiroid hormonu sıkıntıları ve çocuk yaşlardaysa gelişim sıkıntıları ortaya çıkar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?