Ağızdaki Beyaz Yaralar Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
Ağızdaki beyaz yaralar, zaman, zaman herkes de görülebilir. Bu yaralara tıpve halk içerisinde AFT olarak hitap edilmektedir. Çoğu zaman sadece bir noktaşeklinde görülebilirken, bazı dönemler de ise ağız içini beyaz yaralar şeklindekaplayabilir. AFT gibi sorunların giderilebilmesi için henüz bir ilaçgeliştirilmemiştir. Bu tür problemlerin kendiliğinden iyileşme göstermesinibeklemek en doğrusu olacaktır. Özellikle ağızdaki beyaz yaralar kişiler de çok fazlaacı hissi uyandırır. Acıyı dindirmek adına, yaranın olduğu dönemlerde fazlabaharatlı yemekler yememek ve çok konuşmamak gerekir. Ağız içi yaraları en geç1 hafta sürmekte ve ilerleyen cinsleri de olabilmektedir. AFT ( ağız içi yaraları), pek çok zaman uçukile isim değişikliğine uğrayabilir. Fakat uçuk ağız çevresi ve dışındagörülürken, AFT tam anlamıyla ağız içerisinde görülmekte ve beyaz tomurcuklarşeklinde olmaktadır. Üstelik uçuk rahatsızlığının bulaşıcı bir özelliğibulunurken, AFT rahatsızlığında bulaşıcılık görülmez.
Çoğunlukla bayanlarda görülen ağızdaki beyaz yaralar, kendini belli etmedenönce kişilere sinyal verir. Bu çoğunlukla çıkacağı yerde kızarıklık, yavaş,yavaş gelen ağrılar ve minik kabarcıklar halindedir. Görülen kırmızılıkyaklaşık 2 gün sonra beyazlaşmaya ve yerinde kabarmaya başlar. Bu süreç ağızdagörülen beyaz yaraların en şiddetli halidir.
Ağızdaki beyaz yaraların nedenleri arasında; çok fazla asitli, acılı,ekşi ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi, stresli bir dönem içerisindeolunması, ağza gelen ani bir darbe, tahrişe neden olacak hatalı dişfırçalamaları, ağız içi için uygun olmayan diş macunları ve cinslerinikullanmak, yorgun ve bıkkın olmak, B12 ve C vitamini eksikliği, bağışıklıksisteminin zayıf olması gibi nedenler sayılabilmektedir.
Ağızdaoluşan beyaz yaralar genellikle hiçbir müdahaleye gereke kalmadan 1 haftaiçinde kendiliğinden geçer. Ağız yaraları için doktora başvurulduğunda doktorantibiyotik ve ağız gargarası reçete eder. Bu tedavi yöntemi ile ağızdaki beyazyaralar genellikle kontrol altına alınabilir. Ağız yaraları evde deuygulanabilecek basit yöntemler ile de kontrol altına alınabilir. Ağızda oluşanbeyaz yaralara tuz bastırılabilir. Tuz direkt olarak yaralara bastırılabileceğigibi tuzlu su ile gargara yapmakta ağızdaki beyaz yaraların geçmesinisağlayacaktır. Yaraya tuz bastırmak oldukça acı veren bir yöntem olsa da yaralarüzerinde etkili olacaktır. Asitli vebaharatlı yiyeceklerden uzak durarak ağızdaki beyaz yaralar kısa süredegeçirilebilir. Ağızda beyaz yara oluştuğunda domates, narenciye ya da asitliyiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Kabartma tozu ağız yaralarını geçirmekiçin kullanılabilecek bir diğer üründür. Kabartma tozu birkaç damla su ilekarıştırılarak macun kıvamına getirilir. Elde edilen karışım yaralı bölgeleresürülerek birkaç dakika bekletilir. Günde 3 defa uygulanabilir. SLS içermeyendiş macunları da ağızdaki beyaz yaralar için etkili tedavi yöntemlerindendir.Ayrıca eczanelerden kolaylıkla temin edilebilecek bu tür diş macunlarının yanısıra ağrı kesici jeller de kullanılabilir. Çilek yaprakları da ağızdaki beyazyaralara karşı iyi gelir. Bir miktar çilek yaprağı 1 litre su ile kaynatılarakçay şeklinde demlenir. Demlenen çay ağızdaki beyaz yaralar için gargara suyuolarak kullanılır. Limon suyu ağız içindeki beyaz yaralar için etkili biryöntemdir. Limon suyu ile ağız içi gargarası yapılırsa ağızdaki beyaz yaralarkısa sürede geçer. Siyah dut, böğürtlen gibi kırmızı meyveler ağızdaki beyazyaralara karşı iyi gelir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.