Stresin Sağlığımız Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/11/07 11:56 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/10 13:31 •

Özellikle  hastalandığımız zaman, beraberinde stresimiz de hastalıkları atlatmamız  ve normal hale dönmeniz daha uzun zaman alacaktır.

Stresin Sağlığımız Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Stres vücutta kortizol hormonunun salgılanmasına neden olur.

Kortizol kandaki şeker miktarını yükseltir ve böylece sizi daha fazla tatlı yiyeceklere doğru iter. Ayrıca kortizol hormonu bağışıklık sistemini güçsüzleştirir.

Bu durum da mikroplar ve enfeksiyonlara karşı vücudumuzun  direncini azaltır.

Özellikle  hastalandığımız zaman, beraberinde stresimiz de hastalıkları atlatmamız  ve normal hale dönmeniz daha uzun zaman alacaktır.

Bunlar fiziksel etkileridir. Bunun yanında psikolojik etkileri de oldukça kuvvetlidir. Çok stresli yaşadığınızda, etrafınızda dönen aksilikler de hep sizi çeker, daha sakar, daha dikkatsiz bir hale bürünürsünüz. 

Stres Hayatı Zorlaştırır

Hayat, çoğu için yeterince zor ve mücadele isteyen bir yaşamdır. Bu hayatı her gün gülseniz de, her gün ağlasanız da yaşayacak olan sizsiniz. Bu sebeple eğer yaşanacaklar değişmeyecekse, siz bakış açınızı değiştirmelisiniz. 

Çoğu zaman bir insana derdinizi anlattığınızda, karşılığında çok daha büyük bir dert dinlersiniz. Örneğin o sabah iş yerindekilere ’bu gece hiç uyumadım, bütün gece sırtım ağrıdı. O yüzden bugün zorlanıyorum’ derseniz. Mutlaka aradan biri çıkıp ‘ben tam 3 gündür hiç uyumuyorum, ben ne yapayım’ diyecektir. İnsanlar hep daha kötüsünü anlatacaktır. İyisi mi şikayetleri bir kenara bırakalım ve en zevkli haliyle yaşayalım. 

O gece uyuyamadıysanız yatakta dönüp durmak yerine kalkıp bir işinizi bitirin, bir kitap okuyun veya sevdiğiniz bir müzik dinleyin. Evet yine uykusuz olacaksınız bunu değiştirmeyecek, ama gün içinde mutlu ve huzurlu olacaksınız ve ertesi gün çok daha verimli bir uyku yaşayacaksınız. 

Bu sebeple hayatı sürekli şikayet ederek ve sürekli kötü enerjiyi üzerinizde tutarak yaşamak ve daha stresli hale getirmek sizin elinizdeyken; her şeye rağmen mutlu olmaya çalışarak, elinizdekilere şükrederek, hep gülümseyerek yaşamak da sizin elinizdedir. Bu sebeple hayatınızdaki şükür sebeplerini arayın ve onlara sıkıca sarılın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?