Fetal Alkol Sendromu (FAS) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/22 13:23 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 10:07 •

Fetal alkol sendromu veya kısaltması ile FAS, hamilelik sürecinde alkol tüketime bağlı olarak bebekte oluşan fiziksel veya zihinsel kusurlardır.

Fetal Alkol Sendromu (FAS) Nedir?

Fetal alkol sendromu veya kısaltması ile FAS, hamilelik sürecinde alkol tüketime bağlı olarak bebekte oluşan fiziksel veya zihinsel kusurlardır. Anne adayının hamilelik sürecinde tükettiği tüm besinler bebeğini de etkiler. Özellikle alkol ve sigara kullanımı bebekte ciddi doğum hasarlarına neden olabilir. FAS hastalığında bebekte zeka geriliği ve fiziksel eksiklikler olabilir. 

Gebelik ve Beslenme

Gebelik, bebeğin anne karnında geliştiği dönemdir. Ancak bebek, hemen oluşur oluşmaz anne tarafından fark edilemez. Annenin gebeliğin oluşmasından itibaren yaklaşık olarak 4. Haftasında haberi olabilir. Bu aşamaya kadar annenin tükettiği her besin, ilaç, alkol, sigara bebeğe muhakkak etki edecektir. Bu aşamadan sonrası da çok önemlidir. Anne karnı süreci, bebek için oldukça uzun bir süre gibi görünse de, bu sürenin tamamı, bebeğin gelişiminin her bir adımı için hayati öneme sahiptir.  Bebeğin organları, bilinci, uzuvları, hatta fıtratı dahi anne karnı oluşumlarının bir parçasıdır. Dolayısıyla ciddi bir öneme sahiptir. Bu aşamalarda en tehlikeli alışkanlıklar; alkol ve sigara bağımlılığıdır. Özellikle alkol çok tehlikelidir.

Alkol alan kişide; beyincik ve uç beyin fonksiyonları zayıflar. Bu organların yetisinin zayıflamasıyla birlikte algıları yavaşlar, konuşma ve yürüme koordinasyonları kaybolur ve hafızalarını kontrol edemezler. Bu kişi bir de gebe ise, asıl tehlike o zaman başlar. Çünkü bebek de anneden gelen kan ile alkol etkisinde kalmış olur. alkolün uyarıcı etkisi, bebeğin vücudunda da vuku bulur.

Tıpkı annenin pek çok organını etkilediği gibi; henüz oluşumunu dahi tamamlamamış bir organ yığını olan bebeğin fonksiyonlarını bozar. Hem bebeğin tam olarak gelişimini tamamlayamamasını sağlar, hem de bebeğin de bu bağımlılıkla doğmasını sağlar. Beynin uyuşması, vücutta haz mekanizmasını uyarır. Bu haz mekanizması annede çalışmaya başlayan bebek, doğduktan sonra da bu hazzı ister ki; eğer anne emzirirken de alkol kullanmaya devam ediyorsa, bu yine bebeğe süt ile geçer ve etki eder. Maalesef bu bebekler bir yetişkin olduğunda yine bu tuzaktan kurtulamaz ve kendi hayatlarını da bir alkol bağımlısı olarak devam ettirirler. Özellikle planlı gebelik düşünen tüm anneler, öncelikle zararlı alışkanlıklarından kurtulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?