Uzun Süre Oturmak Hayati Risk

Yayın Tarihi : 2016/10/17 09:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/30 13:07 •

Uzun süreli oturmanın insan sağlığına bir çok zararı olduğu konusunda yaygın görüşler bulunmaktadır. Bu konuda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Uzun süre oturanlara yaptığımız sağlık tavsiyelerinin de ilginizi çekeceğine inanıyoruz.

Uzun Süre Oturmak Hayati Risk

Sağlıklı yaşamak için hareket etmenin, hareketli bir hayat yaşamanın vücuda önemi büyük. Bu durumun tersi düşünüldüğünde ise uzun süre oturmak vücuda iyi gelmiyor. Yapılan araştırmalar, sürekli oturmanın hayatı kısalttığını vurguluyor.

Hareketsiz insanlarda kalp hastalıklarına yakalanma riski iki kat artıyor. Uzun süre oturulduğunda kan daha da yavaş akıyor ve kaslar daha az yağ yakıyor. Bu durum kalbe yağ asitlerinin girmesini kolaylaştırıyor. Uzun süre oturan kişiler daha fazla bel fıtığı riski taşıyor. Ayrıca gevşek karın ve kalça kaslarına, kemiklerin yumuşamasına neden oluyor. 

Yapılan araştırmalar ofiste, televizyon karşısında, bilgisayar karşısında oturarak uzun zaman geçirenlerin şeker ve kalp hastası olma riskinin 2 kattan fazla yükseldiğini gösteriyor. Peki ne yapmalı ?

Uzun süre oturmaktan kaçınmak için daha az oturmak, daha fazla hareket etmek gerekiyor.  Bulunan her fırsatta ayağa kalkıp biraz dolanmak iyi gelecektir. Özellikle uzun süre oturmayı gerektiren işler için bu çok önemlidir. Duruş egzersizleri ve esneme egzersizleri ile vücudun rahatlaması sağlanabilir. Gündelik hayatta asansör yerine merdiven kullanmak, kısa mesafelere araba yerine yürüyerek gitmek kolayca alışkanlık haline getirilebilecek yöntemlerdir. 

Uzun Süre Oturmanın Sağlığımıza Zararları

Araştırmalar uzun süre oturmanın bir çok sağlık sorunuyla bağlantılı olduğunu göstermektedir.Bunları birlikte inceleyelim:

1.Obezite ve metabolik sendromu oluşturan bir dizi durum (yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı ve sağlıksız kolesterol düzeyleri)
2.Uzun süre  oturmak ve uzun süreli oturmak aynı zamanda kalp-damar hastalıkları ve kanserden ölüm riskini de artırıyor gibi görünüyor.
3.Masa başında, direksiyon başında veya ekran karşısında uzun süreli oturmak da zararlı olarak kabul ediliyor

Uzun Süre Oturanlara Sağlık Tavsiyeleri

1.Her 30 dakikada bir oturmaya ara verin.
2.Telefonda konuşurken veya televizyon izlerken ayakta durun.
3.Ayakta durularak çalışılan masaları da bazı duurmlarda tercih edebilirsiniz.
4.Toplantılar için konferans odasında oturmak yerine iş arkadaşlarınızla birlikte yürüyün.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?