Anti-Mullerian Hormonu (AMH) ve Anti-Mullerian Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/09 09:31 •

Anti-Mullerian Hormon erkeklerde testisin Sertoli hücreleri tarafından, kadınlarda ise over granulosa hücreleri tarafından üretilmektedir.

Anti-Mullerian Hormonu (AMH) ve Anti-Mullerian Testi

Anti Mullerian Hormonu (AMH) Nedir?

Anti Mullerian Hormon erkeklerde testisin Sertoli hücreleri tarafından, kadınlarda ise over granulosa hücreleri tarafından üretilmektedir. AMH, Fetusta uterus, fallop tüpleri ve üst vajina bölümlerinin başlangıç dokusu olan Mullerian kanalların gerilemesine neden olmaktadır. AMH, postpubertal erkeklerde spermatogenesisin düzenlenmesinde, üretken yaştaki kadınlarda da follikulogenesisin düzenlenmesinde önemli rol almaktadır. Bu farklardan dolayı bu değer sınıflandırılırken; kişinin cinsiyeti, yaşı, kadınlarda adet döngüsü, yumurtlama günleri, gebelik öncesi, içi ve sonrası gibi sınıflamalar çok önemlidir. Özellikle kadınlarda hormonların en çok değişim gösterdiği bu dönemler özellikle vurgulanmalıdır.

Anti Mullerian Hormonunun (AMH) Erkeklerde Salgılanması

Testosterone ve AMH, fetuste erkek üreme organlarının oluşumu için önemli hormonlardır. Testosterone Leydig, AMH de Sertoli hücreleri tarafından üretilmektedirler. Erkekte, Anti Mullerian Hormone salgılanması fetuste embriyogenesis sırasında başlamakta ve yaşam boyu devam etmektedir. Doğumdan sonra AMH düzeyi kısa süre düşük seyrettikten sonra, 3 veya 6 ay içinde en yüksek düzeye ulaşır. Bebeklik ve çocukluk boyunca seviye yaklaşık 50 ng/ml düzeyindedir. Puberteden önce düzey düşmeye başlar, pubertede düşüş devam eder ve puberteden sonra, yetişkin erkeklerde yaşam boyunca 2-5 ng/ml düzeyinde, düşük seviyede kalır. Doğum sonrası testosteron ve AMH konsantrasyonları erkeklerde birbirine zıt düzeydedir. Çocuklukta, testosteron düzeyi düşük olduğunda, AMH testiküler dokunun işlevi konusunda fikir veren önemli bir hormondur.

Anti Mullerian Hormonunun (AMH) Kadınlarda Salgılanması

AMH’nin üreme çağındaki kadında hayati önemi olduğunu göstermektedir. Serum AMH düzeyi, normal menstruel siklus döneminde önemli oranda değişmemektedir. Folliküler, mid siklus ve mid-luteal dönemlerde düzey birbirine yakın bulunmuştur. FSH hormonu ise Menstruel siklusta değişkenlikler ve oynamalar göstermektedir. Menapoza geçiş döneminde de değişkenlikler sürmektedir. AMH ise daha stabil olup, daha güvenilir bir göstergedir.

Anti-Mullerian Hormonu (AMH) Testi 

Anti-Mullerian Hormon Testi (AMH) kadın,erkek ve çocuklarda farklı amaçlara istenen bir testtir.

Kadında: Over fonksiyonlarını araştırma amacıyla ,infertilite yönünden takip edilen hastalarda istenmektedir. Granulosa hücre tümörlerini araştırma amacıyla da sıkça kullanılmaktadır.

Erkekte: Testis fonksiyonunu ve infertiliteyi araştırma amacıyla kullanılan bir testidir.

Çocuklarda ise, erken veya geç ergenlik araştırması, cinsiyet bozuklukları ve çift genital durumun ayırıcı tanısında Kriptorşidizm ve anorşidizmin ayırıcı tanısında kullanılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
d************ :

Merhabalar. Ben daha 19 yaşındayım amh değerim : 0.34 0.3-2.2 düşük fertilite referans aralığı budur. Nasıl bir tedavi uygulanır sizce ? Yada bu test çok mu kötü sonuç.


Cevap:

AMH yani anti mullerian hormon değeriniz yaşınıza göre düşük.
AMH  kadın doğum doktorları ve endokrinologlar tarafından over-yumurtalık rezervini değerlendiren en uygun tahlil olarak kabul edilmektedir.

Bu durumda tedavi veya ileri tahliller yapılması uygun olabilir.

f********* :

Yaş 37 adetin 2 günü prolaktin38 estrodiol 87 fsh 11, lh 6.62 amh 1.39bebek düşünüyoruz tahlillerim çokk mu kötü


Cevap:

Hormon testlerinin yorumlanmasında, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar


?