Çocuğu Olmayan Çiftlere Yapılan İnfertilite Testleri

Yayın Tarihi : 2018/07/27 19:13 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/02 00:13 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Çocuğu olmayan çiftleri, uzun bir tahlil maratonu beklemektedir. Çocuğu olmayan çiftlere tedavi öncesi bir takım infertilite testleri yapılmaktadır.
Çocuğu Olmayan Çiftlere Yapılan İnfertilite Testleri

Çocuğu olmayan çiftleri,  uzun bir tahlil maratonu beklemektedir.
Bu süreçte çiftler sabırla hekimlerinin istedikleri tahlilleri yaptırmalıdırlar.
İnfertilite ( kısırlık)  araştırılmasında yapılan tahlilleri kadınlarda ve erkeklerde yapılan tahliller olmak üzere iki ana başlıkta inceleyebiliriz.

Kadınlara Uygulan Başlıca İnfertilite Tahliller:

İnfertilite değerlendirmelerinde amaçlarına göre farklı tahliller yapılmaktadır.   

Hormonal Tahliller: 

FSH, LH, E2, Prolaktin, Serbest T4, TSH, Serbest Testosteron, 17-OH Progesteron, DHEA-S04, Androstenedion. TSH ve serbest T3 veya T4 değerlerinin belirlenmesi ile tiroid bezinin çalışması hakkında bilgiler elde edilir.
Tiroid bezinde kısırlığa yol açan bir sorun varsa ortaya çıkarılır. Göğüslerden süt salgılanmasını sağlayan prolaktin adlı hormonun seviyesi saptanır. Bu hormonların seviyelerinde saptanacak olan bir bozukluğun infertilite ile ilişkisi değerlendirilerek tedavisi yoluna gidilir.
Ayrıca,  üreme sistemi üzerinde etkisi bulunan hormonlar (DHEA, androstenedion, l7hidroksiprogesteron, serbest testosteron) incelemeye tabi tutulur.  

Serolojik Tahliller:

Hbs Ag,  Anti-Hbs,  Anti-HCV,  Anti-HIV I+II,  Rubella IgG,  Rubella IgM,  Toxo IgG, T oxo IgM. Bu tahliller, bazı viral hastalıkların önceden tanımlanması veya bağışıklığın belirlenmesi amacı ile yapılır.
Doktor gerek görürse, bu  tahlillere  B ve C tipi hepatit (sarılık) virüsü, AIDS (HIV) ve kızamıkçık virüsü (rubella) incelemeleri de  eklenmektedir.  

Hematolojik Tahliller:

Kan grubu ve tam kan sayımı'dır. Kan sayımı ile kansızlık (anemi) yönünden araştırma yapılır. Kan grubu belirlenerek kan uyuşmazlıkları ile ilgili önceden bilgilenme sağlanır

Histerosalpingografi ve Endoskopik Yöntemler:

Kadında infertiliteye yönelik rahim ve tüplerin değerlendirmesi amacı ile gerçekleştirilebilecek diğer tahlil yöntemleri ise histerosalpingografi ve endoskopik yöntemlerdir. 

Erkeklere Yapılan İnfertilite Tahlilleri:

Spermiyogram Tahlili:

Ortalalama 3-5 günlük bir cinsel perhiz sonrası yapılan bir tahlildir.  

Hormon Tahlilleri: 

FSH, LH, Testesteron gibi hormon tahlilleri yaparak erkek üreme sistemi ile ilgili analiz yapılır.  

Ultrasonografi (Testis/Transrektal) :

Üreme organları ultrason eşliğinde incelenir.

Genetik Analiz:

Genetik inceleme, sperm sayısı normalin çok altındaki erkeklerden istenmektedir. İnceleme, kan örneği alınarak yapılmaktadır.Spermlerde nadir görülen ciddi şekil bozuklukları ortaya çıktığında veya erkeğin translokasyon adı verilen bir genetik hastalık taşıyıcısı olduğu durumlarda; FISH tekniği ile spermlerdeki kromozomal hatalar incelenmektedir. Bu inceleme,  mikro enjeksiyon tekniği ile elde edilecek embriyoların kromozom bozuklukları konusunda önceden bilgi vermesi açısından çok önemlidir.

İdrar ve Meni (Sperm) Kültürü:

İdrar yollarında ve spermde oluşan enfeksiyonlar erkeklerde kısırlık için neden olabilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
r********** :

Yaşım 28 adetin 3. gunu yapilan hormon tahlilim
BetaHCG 0,0
Estradiol 50 referens araligi 24-114
Progesteron 1,52 referans ara 0,31-1,52
FSH 5,38 referans ara 3,85-8,78
LH 5,57 referans ara 2,12-10,89
TSH 2,399 0,38-5.33
Prolaktin 6,74 referans ara 3,34 - 26,7


Cevap:

Gayet iyi çıkmış sonuçlarınız.

BetaHCG 0,0 olması da hamilelik olmadığını gösteriyor.

r********** :

Semen analizimizi yorumlayabilirmisiniz 1 bucuk yildir bebegimiz olmuyor 43 yasinda esim degerlerimiz yeterlimi Merhaba hocam perhiz3 gun hacim3 ml ph8.5 viskozite4+ likefaksiyon25dk spermsayisi 41milyon ilerimotil%35 gross morfolojik anomali%50 ilerihizli%2 ileriyavas33 yerinde38 hareketsiz27 aglunit yok lokosit1milyon normalsperm%4 bassekilanom%38kuyrukan24


Cevap:

Spermiyogram analizi  bir çok parametrenin incelenmesi sonrası değerlendirilmelidir.
Tahlil.com'a sorduğunuz sperm testini inceledik.
Bizlere gönderdiğiniz sperm test parametrelerinde kayda değer bir sorun görülmüyor.

Sperm testi ve tahliline dair  çok daha detaylı bilgi almak ve sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

Sperm testi nedir?
                      

p********* :

merhba hocam ben varıkosel amelıyatı oldum 3 ay sonrası tahlıllerde sonuç (sperm conc:170,3),(total sperm681,2),(motiliy(a+b+c)%28,4) (rapid prog motility%14,6) (slow prog motilty%8,8) (non progmotility5,0) (ımmolity%71,6) sonuçları yrumlarmısınız


Cevap:

Sperm tahlili bir çok parametrenin değerlendirilmesi sonrası yorumlanmalıdır.Sperm tahlili sonuçlarınız incelendiğinde belirtiğiniz parametrelerde kayda değer bir problem görülmüyor.

Spermiogram hakkında çok daha detaylı bilgi almak, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

                      Sperm testi nedir?
                       http://tahlil.com/tag/sperm-testi


a******** :

merhaba,

hormon testlerim aşagıdakı gibidir;

27 yasındayım.adetimin 2.gunu yapılmıştır.

fsh:7,86 // referans aralıgı:2,8-11,03

LH:12,22 //referans aralığı:1,5-8,00

prolaktin:28,67 //referans aralığı:1,9-25

estradiol:62// referans aralığı:12,5-166

progesteron:0,48 //referans aralıgı:0,33-1,52


Cevap:

Prolaktin hormonunuz yüksek çıkmış, bu olağan bir durum değil.Doktorunuz bunun nedenlerine yönelik ilave tahliller isteyebilir veya tedaviye başlayabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurabilirsiniz.

Prolaktin yüksekliğine dair detaylı bilgi almak için  tıklayınız....

Prolaktin hormonunuz yüksek çıkmış, bu olağan bir durum değil.Doktorunuz bunun nedenlerine yönelik ilave tahliller isteyebilir veya tedaviye başlayabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Prolaktin yüksekliğine dair detaylı bilgi almak için tıklayınız.... http://tahlil.com/prolaktin-yuksekligi-nedir-kimler-prolaktin-testi-yaptirmali


a************* :

Merhaba 31 yasindayi. 3, 5 yasinda bir oglum var. Ikinci bebegi dusunuyoruz. 6 aydir olmadi. Adetimim 3. Gununde hormonlara bakildi. Sonuclar soyle:

E2: 30, 65

FSH: 7, 96

FT4: 1, 27

LH: 6, 26

PROLAKTIN: 11, 35

TSH: 1, 41

Sonuclarimi yorumlarsaniz sevinirim..Iyi gunler..


Cevap:

Kadınlarda hormon tahlillerinin değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar



h******** :

yaklaşık 2,5 ay önce varikosel ameliyatı oldum.. sonuçlarımı değerlendirirmisiniz.. teşekkürler
miktar : 2ml görünüm : krem-opak reaksiyon : 8 sıvılaşma : 35 dakika viskozite : normal 1 cc de spermatozoit sayısı: 65 milyon tüm ekajulatta spermatozoit sayısı : 130 milyon 1 saat hareket : %75 2 saat hareket : %60 normal yapılı : %75 baş anamolisi : %15 kuyruk anamolisi : %10 mikroskopik inceleme : her sahada 4-5 lökosit görüldü.


Cevap:

Sonuçlar normal olarak değerlendirilebilir

s************ :

eşimin sperm tahlilini yorumlarsanız sevinirim.
görünüm:krem miktar:2.5 cc sıvılaşma süresi:20 dk lökosit:8-10 total sperm:34 milyon konsantrasyon:13.6 milyon progresif hareketli:%20 yavaş hareketli:%45 yerinde hareketli:%5 hareketsiz:%30 morfoloji:normal yapıda:%95 anormal:%5 baş yapısı:%2 boyun:%2 kuyruk:%1 ayrıca eşimde sol testiste panpiniform pleksus ven çapı 3.6 mm valvasa 4 mm ,sağda p.p ven çapı 2 mm valvasa 4 mm norrmal yollardan hamile kalabilir miyim?


Cevap:

Sperm tahlilinde problem görülmüyor

a******* :

hocam ben 2.5 perhız sonrası test yaptırdım sperm sayısı topplam 7mılyon hareket eden 3 mılyon ılerı hareket eden 1mılyon cıktı 3 doktora gıttım cocuk sahıbı olabılecegımı soyledı sızın yorumunuz nedır


Cevap:

Sonuçların normal değil anlaşılan ancak detaylı bilgi de vermemişsin
Aşağıda konuya dair detaylı bilgi bulabilrsin

http://tahlil.com/tag/spermiyogram

c**** :

Merhaba prostat iltihabım var ve İlk tahlilimde prostat sıvısında lokosit 13-14 idi.Bugün yaptırdığım tahlil sonuçlarımda lokosit sayısını anlayamadım Yuvarlak hücre: 1*10*6/ml yazıyor.Acaba lokosit sayısında gerilememi var yok sa ilerlemiş mi anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim.


Cevap:

Lökosit sayısından bahsedilmemiş raporunuzda

s******** :

eşimin spermiyogram testi sonuçlarını yorumlayabilirmisiniz 2 yıl önce normal şekilde hamile olmuştum ama 3 aylıkken kalbi durdu 8 yıllık evliyiz sonuçlara göre tekrar normal hamile olabilirmiyim sonuçlar şu şekildedir:hacim 3.5 vıskotize normal renk opak gri sıvılaşma zamanı 30dk ph 8 sperm sayısı 12 milyon aglutinasyon yok hareketlilik % 51 hızlı ileri 17 yavaş ileri 17 yerinde 17 hareketsiz 49 morfoloji krugere göre normal 2 baş anamolisi 68 boyun 16 kuyruk 14 lökosit 0.2 milyon/m şimdiden teşekkürler umarım en kısa zamanda yorumlarsınız...


Cevap:

Eşinizin sperm tahlil sonucu normal değil, sayı ve normal şekilli sperm oranları düşük.Üroloji bölüme danışmalı eşiniz

?