Anti Pariyetal (parietal) Antikor Testi Nedir ?
Anti pariyetal antikor testi, kandan alınan serum örneği ile yapılan bir oto antikor tahlilidir. Kısaca Anti-GPA, AGPA, APCA olarak da adlandırılır. Temel kullanım alanı B12 vitamin eksikliğinin en sık nedeni olan pernisiyoz anemi hastalığı ve otoimmün atrofik gastrit tanısı koyulmasıdır.
Anti Pariyetal Antikor Testi Nedir? (Anti-GPA, AGPA, APCA )
Anti Pariyetal Antikor Testi, kolda damardan alınan kan örneğinden çalışılır. Pariyetal hücre antikorları otoantikordur. Anti pariyetal antikor testi de bir oto antikor testidir. Bu test ile kanda bu otoantikorların varlığı araştırılır.
Sıklıkla ELİSA yöntemi ile çalışılmaktadır. IFA yöntemi de, bu antikorun varlığını araştırmak amacıyla tanıda kullanılan önemli ve çok daha duyarlı bir tahlil yöntemidir.
Testin daha duyarlı ve spesifik çıkması amacyla IFA ( İndirekt Floresan Antikor) testi tercih edilmelidir.
Normalde pariyetal hücreler midede bulunmaktadır.Pariyetal hücreler, vücudumuzda hidroklorid asit ve intrensek faktör üretiminde görevlidir. İntrensek faktör üretiminde sorun olduğunda vücudumuzda Vitamin B 12 eksikliği yönünden bir zemin oluşmaktadır. Otoimmün atrofik gastrit hastalığı tanısında da tercih edilmektedir.
APCA, otoimmün tiroid hastalıkları, vitiligo, çölyak hastalığı olan hastaların serumunda da bulunmaktadır.
İntrensek Faktör Nedir?
İntrensek faktör, B 12 vitaminin emilimi ve kana geçmesi için gereklidir. Anti-pariyetal hücre antikorları pernisiyöz anemisi bulunan hastaların % 90’ında bulunur. Bu hastaların yarısından fazlası anti intrensek faktör antikoruna sahiptirler. Bu antikorların bulunmasının, mide mukozasının bozulmasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.
Anti Pariyetal Antikor Testi Nasıl Yorumlanmalıdır?
Anti pariyetal antikor pozitifliği normal bir durum değildir. Normalde negatif olmalıdır.
Anti pariyetal antikor testi pozitif olanlarda ise, pernisiyoz anemi hastalığı düşünülür. Ayrıca atrofik gastrit, hashimato tiroidit, addison hastalığı, juvenil diayabet vakalarında da anti pariyetal antikor testi pozitifliği görülebilmektedir.
Anti pariyetal antikoru olan hastalarda B 12 vitamini emilimi de bozulacağından, vitamin B 12 eksikliği olan hastalarda da ayırıcı tanıda sıklıkla istenen bir testdir. Anti Pariyetal Antikor Testi , IFA ve ELİSA yöntemleri ile sıklıkla çalışılmaktadır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
M************** : Anti parietal hücre antikoru (APCA) t> 1:10 Pozitif çıktı nedir hocam Cevap: Öncelikle geçmiş olsun.Düşük bir pozitiflik var.Doktorunuz gerek görür ise testi tekrarlatabilir veya ilav etahliller isteyebilir.Söz konusu test ile ilgili aşağıdaki yazılarımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.Anti parietal hücre antikoru |
E************* : Benim değerim pozitif çıkmış. Dr. otoimnum gastrit, dedi. Fakat ben bu testi yaptırmadan bir gün önce ye kadar 3 ay nexsium kullandım. Testin sonucunu etkilemiş olabilir mi? Ayrıca 2 ay önce de gastroloji uzmanı tarafından endoskobi yapıldı. Midemde hiç birşey olmadığı söylendi. bu hastalık endoskobide çıkmaz mıydı? Lütfen cevap yazın kendi doktoruma ulaşamıyorum. Cevap: Endoskopi sonucu ile anti pariyetal antikor testi birbirini teyid edemez. Endoskopi bir görüntüleme testidir. Hastalığınız hakkında en doğru bilgiyi muayenenizi yapan doktor vermelidir. |
s******* : Anti pariyetal antikor (APA) sonucu: lt 1:10 (Normal değerleri:alt sinir:lt 1:10 ust sinir:yazmıyor) çıktı. Durumum nedir acaba? Cevap: Muhtemelen ara bir değer çıkmış, doktorunuz gerek görürse testi tekrarlatabilir. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.