Homosistein Nedir? Homosistein Yüksekliği ve Normal Değerleri
Homosistein bir aminoasittir. İçeriğinde kükürt bulunur. Vücudumuzda az miktarda bulunur. Yüksekliği ise kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Kalp hastalığı takibinde ve kalp hastalığına yatkınlığın araştırılmasında sıklıkla kullanılan bir kan tahlilidir. Bu yazımızda homosistein yüksekliği ve normal değerleri hakkında merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.
Homosistein Nedir?
Homosistein bir aminoasittir. Aminoaistlerin önemli bir görevi vardır. Aminoasitler vücudumuzdaki protein ve hormonların sentezlenmesinde rol oynamaktadırlar. Homositein vücudumuzda üretilmektedir. Homosistein insan vücudunda yer alan bir çok maddenin yapımında görevlidir.Homosistein testinin önemi ve klinik olarak kullanımı günümüzde çok daha popüler olmuştur.Homosistein testi, büyük ölçekli laboratuvarlarda yapılan ve yüksek maliyetli bir testtir. Özellikle kalp damar hastalıklarında kullanımı vardır.
Homosistein Yüksekliği Nedir?
Kanda homosistein seviyesi yükseldiği damar yapısını hasara uğratmakta ve damarı tıkayıcı mekanizmaları faaliyete geçirmektedir. Bu durum da kaçınılmaz olarak insan hayatını tehdit edebilen emboli, kalp krizi gibi sonuçlar doğurmaktadır.
Homosistein yüksekliği damarlarda endotel hasarı, bunu takip eden trombosit aktivasyonu ve trombus oluşumuna yol açmaktadır.
Trombüs oluşumu da damarlarda tıkanıklık oluşturmaktadır.Homosistein değerlerinin yüksek olması, kanın normalden daha fazla pıhtılaşmasına neden olmaktadır.Kuşkusuz bu durum da damar tıkanıklığını davet eden bir gelişmedir. İnme, iskemik kalp hastalığı gibi damar tıkanıklığına bağlı gelişen sağlık problemleri görülebilir.
Homosistein yüksekliği aynı zamanda kan kolesterolünü de etkiler.
Sonuç olarak kanda homosistein testi değerlerinin yüksek olması istenen bir durum değildir. Yüksek homosistein değerleri aynı zaman da kanda kötü kolesterol olarak da bilinen LDL yi de arttırır.
Damar tıkanıklığı olan her dört kişiden birinde homosistein yüksekliği de çeşitli çalışmalar sonrası ortaya çıkarılan bilimsel bir veridir. Çeşitli damar hastalığı olanlarda, homosistein değerlerinde yükseklik de sıkça rastlanmaktadır.
Homosistein Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
Homosistein yüksekliğinde B grubu vitamin eksikliği akla gelir. Homosistein yüksekliği olanlarda, ekseriyetle diyetle alınan folik asit, B6 vitamini veya B12 vitaminlerinden bir veya bir kaçında da eksiklik görülebilmektedir.
Eksik olan vitaminlerin, ilaç tedavisiyle normale dönmesiyle birlikte homosistein değerleri normale inebilir. Ayrıca homosisteinin vücutta kullanılması sırasında fonksiyon gösteren enzimlerde bir eksiklik olduğunda da homosistein yüksekliği olabilir.
Bu durum da çoğunlukla genetik nedenlerle görülebilmektedir.
Homosistein yüksekliğine yol açabilen diğer nedenler ise aşağıda belirtilmiştir:
Tiroid hormonlarında düşüklük
Böbrek hastalıkları
Sedef hastalığı
Bazı ilaçların kullanımı
Sigara kullanımı
Homosistein Testi Nasıl Yapılır, Nasıl Yorumlanır?
Homosisitein testi, HPLC (High Performance Liquid Chromatography) yöntemi ile yapılmaktadır. Homosistein değerleri yaşla birlikte artış göstermektedir.
Erkeklerde homosistein değeri kadınlara göre daha yüksektir. Kadınlarda menapoz sonrasında homosistein yüksekliği görülebilmektedir. Menapozda uygulanan östrojen tedavisi ise homosistein düzeylerini düşürmektedir.
Homosistein Normal Değerleri Nedir?
Kanda homosistein normal değeri 14 Mmol ve altı olmalıdır.
Homosistein yüksekliği 15 M mol ve üstü değerlerde söz konusudur. Homosistein yüksekliği hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 bölümde incelenir.
Hafif homosistein yüksekliği 15-30 Mmol/L çıkan değerler
Orta homosistein yüksekliği 30-100 Mmol/L çıkan değerler
Ağır homosistein yüksekliği 100 Mmol ve üstü değerler
Homosistein Yüksekliği Nasıl Düşürülebilir?
Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi homosistein değerlerini düşürmede etkilidir.
Bol taze meyve ve özelikle de yeşil yapraklı sebzelerle beslenmek yüksek homosistein değerlerini düşürmede yararlıdır.
Folik asit içeren gıdalar, tahıldan yapılmış kahvaltılıklar, mercimek, nohut,kuşkonmaz, ıspanak ve fasulye de önerilen gıdalar arasındadır.
Tıbbi tedavide ise, folik asit, B vitamini, demir içeren ilaçlar da doktorlarca kullanılmaktadır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.