Orşit Tanısı Nasıl Konur?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/08 13:47 •
Orşit; testislerde oluşan iltihabi hastalıktır. Bu yazımızda orşit hastalığı hakkında merak edilen bilgileri bulabilirsiniz.
Orşit Tanısı Nasıl Konur?

Orşit Nedir?

Orşit; vücutta bulunan bakterilerin kan yolu ile testis bölgelerine taşınması ve burada enfeksiyon meydana getirmesidir. Ve ya epididimitin ilerlemiş semptomu (semenleri testisleri dışarı taşıyan tüpün enfeksiyonu) olarak görülür.

Orşit Hastasının Şikayetleri Nelerdir?

Kişi ağrı ile ilk şüphelerini yaşar, testislerde hassasiyet başlar ve tedavi edilmediği sürece bu hassasiyet devam eder, ateş, mide bulantısı ve kusma şikayetleri meydana gelir.

Orşit Tanısı Nasıl Konur?

Orşit; testislerde oluşan iltihabi hastalıktır. Orşit olduğuna karar vermek için ilk tanı yöntemi, ultrasonografidir.

Fiziksel muayenede prostat enfeksiyonu tespit edilirse, uzun süre antibiyotik tedavi kullanılır. Bakteri değerlendirmesi için üretra örneği; pen*s sonu deliğini oluşturan tüpten alınır. Bu örnek, pamuk uçlu çubuk ile alınır.

HIV ve frengi hastalığı şüphesi için de kan örneği alınır.

Orşit Kısırlık Yapar mı?

Orşit ciddi bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir aksi takdirde testis küçülmelerinden başlayarak pek çok hastalığa sebep olduğu gibi; sperm kalitesinin düşmesine de dolayısıyla kısırlığa da sebep olabilir.

Orşit Neden Olur?

Orşit; türüne göre oluşum şekli değişen bir hastalıktır. Yani bakteriyel orşit ve viral orşit birbirinden farklıdır.

Bakteriyel orşit; üretra ve mesane enfeksiyonlarından kaynaklanır ve çoğu zaman cinsel yolla bulaşır. İdrar yolundaki anormallikler de sebepleri arasında gösterilir.

Viral orşit; ergenlik döneminden sonra kabakulak geçiren erkeklerde sıklıkla görülen şikayettir.

Orşit Risk Grubu

Orşit olma ihtimali yüksek olan kişiler de vardır. Bu kişiler; 19 – 35 yaş arası erkekler, birden fazla cinsel partnere sahip olmak (ve bu partnerlerin de başka partnerleri olması riski artırır), sık idrar yolu enfeksiyonu geçirenler, cinsel yolla bulaşan başka hastalıklara sahip olan kişiler, kabakulak geçirmemiş kişilerin aşılanmayı da ihmal etmesi, doğumu itibariyle idrar yolu problemi olan kişiler orşit riski yüksek olan kişilerdir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?