Corona (Korona) Virüsü Nedir? Belirtileri, Korunma ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2020/02/05 18:49 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/06 11:27 •

Daha önce corona virüsünün  pek çok türü dünyanın dört bir yanında tespit edildi. Son zamanlarda ortaya çıkan ve tehlikeli olduğu düşünülen corona virüsünün yeni türünün nerede, nasıl ve ne zaman ortaya çıktığını öğrenmek için makalemizi okumayı unutmayın! İyi okumalar!

Corona (Korona) Virüsü Nedir? Belirtileri, Korunma ve Tedavisi

Corona virüsü, burnunuzda, sinüslerinizde veya üst boğazınızda enfeksiyona neden olan yaygın bir virüs türüdür.  Çoğu corona virüsü tehlikeli değildir.

Ancak, bazı corona virüs türleri son derece tehlikelidir. Orta Doğu solunum sendromundan (MERS) yaklaşık 858 kişi öldü. Bu sendrom, ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da ve daha sonra Orta Doğu, Afrika, Asya ve Avrupa'daki diğer ülkelerde ortaya çıktı. 2014 yılının Nisan ayında, MERS'ten dolayı Indiana'da hastaneye ilk olarak bir Amerikan vatandaşı kaldırıldı ve bir başka vaka Florida'da ortaya çıktı. Her iki hasta Suudi Arabistan'dan yeni dönmüştü. 2015 yılının Mayıs ayında Kore'de, Arap Yarımadası'nın dışındaki en büyük salgın olan MERS salgını patlak verdi. 2003 yılında şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgınından 774 kişi öldü. 2015 yılı itibariyle SARS vakaları hakkında başka ihbar bulunmadı. 

Ancak, 2019 yılının Aralık ayında Çin'de patlak veren salgından sonra 2020 yılının başlarında, Dünya Sağlık Örgütü 2019 corona virüs (2019-nCoV) adlı yeni bir tür tespit etti.

Genellikle corona virüsü burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarına neden olur. Belirtileri, dinlenme ve reçetesiz ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Corona virüsü, çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarına da neden olabilir.

Corona Virüsü Nedir?

Corona virüsleri ilk olarak 1960'larda tespit edildi, ama nereden geldiklerini bilmiyoruz. İsimlerini taç gibi şekillerinden alıyorlar. Bazen, corona virüsü hem hayvanlara hem de insanlara bulaşabilir.

Çoğu corona virüsü, soğuk algınlığına neden olan diğer virüslerle aynı şekilde yayılır: enfekte olan insanların öksürmesi ve hapşırmasının yanı sıra enfekte olmuş bir kişinin ellerine veya yüzüne dokunarak veya enfekte olmuş kişilerin dokunduğu kapı tokmağı gibi şeylere dokunarak bulaşabilir.

Hemen hemen herkes hayatında en az bir kez, büyük olasılıkla küçük yaşta corona virüsü enfeksiyonu kapar. Amerika Birleşik Devletleri'nde, corona virüsleri sonbahar ve kış aylarında daha yaygındır, ancak herkes herhangi bir zamanda corona virüs enfeksiyonuna yakalanabilir.

Güney Çin Tarım Üniversitesi'nde görevli bilim adamları Çin'de başlayan salgının pangolin adı verilen bir memeli hayvandan yayıldığını belirttiler.

Corona Virüsü Nedir?

Corona Virüsünün Yaygın Belirtileri

Çoğu corona virüsün belirtileri, burun akıntısı , öksürük , boğaz ağrısı ve bazen ateş de dahil olmak üzere diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer. Çoğu zaman, corona virüsü mü yoksa farklı bir soğuk algınlığına neden olan rino virüsü mü kaptığınızı bilemezsiniz. 

Bir neden yokken ortada, soğuk algınlığınızın corona virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için burun ve boğaz kültürleri ve kan testi da dahil olmak üzere laboratuvar testleri yaptırabilirsiniz. Test sonuçları, genellikle birkaç gün içinde yok olan belirtileri tedavi etme şeklinizi değiştirmez.

Ancak corona virüs enfeksiyonu alt solunum yoluna yayılırsa (nefes borunuza ve akciğerlerinize) , özellikle yaşlı insanlarda, kalp hastalığı olan veya zayıf bağışıklık sistemi olan insanlarda akciğer iltihaplanmasına neden olabilir.

Corona Virüsü Hakkında Ne Yapmalıyız?

Corona virüsünün aşısı yoktur. Normal bir soğuk algınlığından kaçınmak için yaptığınız şeyleri corona virüsü için de yapabilirsiniz:

  • Ellerinizi sabun ve ılık suyla veya alkol bazlı el dezenfektanıyla iyice yıkayın.
  • Ellerinizi ve parmaklarınızı gözlerinizden, burnunuzdan ve ağzınızdan uzak tutun.
  • Enfekte olan insanlarla yakın temastan kaçının.

Corona virüsü enfeksiyonunu soğuk algınlığı ile aynı şekilde tedavi edin:

  • Bol bol dinlenin.
  • Sıvı tüketin.
  • Boğaz ağrısı ve ateş için ateş dürüşücü ve ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Ancak 19 yaşından küçük çocuklara veya gençlere aspirin vermeyin; bunun yerine ibuprofen veya asetaminofen kullanın.

Buhar veya sıcak bir duş ağrınızı veya boğaz kaşıntınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Corona virüsü diğer ülkelerde MERS veya SARS'a neden olsa bile, ABD'de yaygın olan corona virüs enfeksiyonu, sağlıklı bir yetişkin için ciddi bir tehdit değildir. Hastalanırsanız, belirtileri tedavi edin ve kötüleşirse veya geçmezse doktora gidin.
 

https://www.webmd.com/lung/coronavirus#1

https://www.webmd.com/lung/coronavirus#2

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?