Arı Sokarsa Ne yapılmalı?

Yayın Tarihi : 2017/08/07 12:26 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/02 21:29 •

İğneli yaban ve bal arıları kendilerini savunmak için ucunda zehir olan bu iğne yapısını kullanırlar

Arı Sokarsa Ne yapılmalı?

İğneli yaban ve bal arıları kendilerini savunmak için ucunda zehir olan bu iğne yapısını kullanırlar. Hemen hepimiz arıların iğneleri ile acı bir şekilde tanışmıştır. Öncelikle hiç bir canlının zorda kalmadıkça sokmadığını bilmelisiniz. Eğer sizi bir arı sokmuş ve iğne yapısı derinizde kalmışsa derinizi sıkarak iğneyi çıkarın. İğneyle çok oynamamaya özen gösterin. Varsa amonyakla sokulan alanı silin. Buz koymak da acınızı hafifletebilir. 

Arı Sokmasının Nedeni Nedir?

Her canlı bir savunma mekanizmasına sahiptir. Arılarıda bu mekanizma, iğnedir. Arı, kendini tehlikede ve tehdit altında hissettiği anda iğnesini çıkarır ve tehdit olarak algıladığı nesneye sokar ki bu durumda genelde madur olan insandır. Çünkü insanlar, gördükleri arıya müdahale ederler ve bu durum arılar için oldukça rahatsız edicidir. 

Ancak bu durum sadece insanlara özgü değildir. Bazen başka bir hayvan da arıyı kızdırabilir ve o da arı iğnesine maruz kalabilir. 

Ayrıca bazen bir arı değil, birden fazla arının aynı anda sokmasına maruz kalabilirsiniz. Özellikle bir kovan yakınındaysanız, bu durumla karşılaşmanız muhtemeldir. Çünkü, bir arı kovan yakınlarında bir tehdit hissederse, insanı sokma esnasında, insan derisine bir koku verir. Bu koku diğer arılara bir tehdit unsuru olduğu uyarısını verir. Haliyle bu tehdit durumunu ortadan kaldırmak için pek çok arı, aynı hedefe saldırabilir. 

Arı Sokmasına Nasıl Müdahale Edilir?

Arı sokmasına müdahale genelde, bir sağlık kuruluşuna gerek kalmadan kolaylıkla yapılabilir. Arı soktuğu yerde iğne bırakmamışsa, bölgeye buz konarak şişmesi engellenir ve bu müdahale yeterlidir.

Ancak arı iğnesini deride bırakmışsa bunu çıkarmak faydalı olacaktır. Arı sokması genel olarak yüzeydedir. Yani bir kısmı deri üzerinde kalır ve cımbız gibi ince bir aletle alınması kolaydır. Ancak iğne biraz derinde ise, oynadıkça kırılması ve bir parçasının içerde kalması veya bölgeyi tahriş etmesi muhtemeldir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?