Baş Ağrısını Artıran Besinler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/08/09 10:59 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/05 12:34 •

Besinler doğru kullanıldığında fayda sağlayabileceği gibi, bazı besinler bazı dönemlerde tüketilmemelidir. Bazı besinler kişide baş ağrısı şikayetlerini arttırabilmektedir. Bu yazımızda bu konuya değineceğiz.

Baş Ağrısını Artıran Besinler Nelerdir?

Besinler doğru kullanıldığında fayda sağlayabileceği gibi, bazı besinler bazı dönemlerde tüketilmemelidir. İşte baş ağrısını tetikleyen besinler; zeytin ve zeytinyağlı besinler, soya sosu, kurutulmuş et, fast food, yapay tatlandırıcı, yer fıstığı.

Besinlerin Neden Fazlası Zarar?

Biz çoğu zaman besinlerin faydasını konuşuruz. Ancak faydaları anlatılırken, çoğu zaman miktarları da belirtilir. Ancak faydaları öyle çok beğeni toplar ki; sanki hiç miktardan bahsedilmemişcesine devamlı olarak tüketilir. Ancak bu durumda zararları ile ortaya çıkar. 

Her besinin etki ettiği bir organ vardır. Ancak bunlar haddinden fazla tüketildiğinde bir organı fazlaca uyarır, fazla uyarılan organ, bir süre fazla çalışma temposuna ayak uydurabilir. Ancak bu süre uzatılırsa, ciddi yan etki olarak karşımıza çıkabilir.

Bu durum en fazla kuruyemişlerde görülür. Örneğin haftada bir avuç yer fıstığı (ister tek seferde ister günde 2 adet) ; zihinsel fonksiyonları güçlendirir, bağışıklığı artırır, vücutta yağda çözünen vitaminlerin hızlca çözünmesini, kaliteli şekilde emilmesini ve vücudun maksimum verim almasını sağlar, ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır. Ancak siz bu tüketim miktarını abarttığınızda, ciltte ve saçlarda aşırı yağlanmalar, sivilcelerde ve aknelerde artışlar hatta yağ bezeleri dahi oluşmasına sebep olabilirsiniz. Bu durumda yarardan fazla zararı ortaya çıkar. 

Ancak bazı besinlerde faydasının olmamasına rağmen çok nadir yediğinizde hiç bir zararı ile karşılaşmazsınız. Ancak tüketim miktarını abarttığınızda onlarda sorun olarak karşınıza çıkar. Bunun en büyük örneği de fast food beslenme tarzıdır. ayda bir kez yediğiniz bu yiyecek size bir fayda sağlamaz ancak bariz bir zararını da görmezsiniz. Ancak haftada bir veya ayda bir kaç tüketiyorsanız, işte o zaman; organlarda yağlanma, kilo artışı, ciltte lekelenme, sivilce artışı, dolaşım problemleri ile karşılaşabilirsiniz. 

Bağ Ağrısını Arttırdığı Düşünülen Besinler:

1.Suni tatlandırıcılar
2. Aşırı kafein içeren gıda ve içeceklerin tüketilmesi
3.Alkol tüketimesi
4. Çikolata ve benzeri besinler
5. MSG (Monosodyum glutamat ) içeren gıdalar:MSG belirli gıdalarda bulunur ve birçok gıdada gıda katkı maddesi olarak bulunur. 
6.Şarküteri etleri, jambon, sosisli sandviçler ve sucuk, pastırma
7.Rokfor, permesan, eski kaşar gibi peynirler
8.Turşu
9.Donduurlmuş besinler
10.Tüz içeren besinler

Bu sebeple ne tüketirseniz tüketin, kararında tüketmeye dikkat edin.


 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?