Bebek ve Yetişkinde, Tıkanma İlkyardımı Farklıdır
İlkyardım; günlük yaşamda başımıza gelecek ani tehlikeleri, sağlığa zarar vermeyecek şekilde, doğru müdahale ile atlatmaktır. Toplumda herkes bu müdahaleleri bilmeli ve gerektiğinde uygulamalıdır.
İlkyardım; günlük yaşamda başımıza gelecek ani tehlikeleri, sağlığa zarar vermeyecek şekilde, doğru müdahale ile atlatmaktır. Toplumda herkes bu müdahaleleri bilmeli ve gerektiğinde uygulamalıdır.
Temel ilkyardım eğitimi, uzmanlarca verilir. Özellikle işyerleri, son yıllarda bu konuyu önemsemektedir. Ancak ev hanımları, özellikle eğitim sektörü çalışanları, sağlık çalışanları bu işi özellikle önemsemeli ve doğru şekilde öğrenmelidirler. Çünkü çocuğun olduğu her yerde özellikle yutmaya bağlı tıkanıklık çok görülür.
Özellikle bebeklik döneminde çevreyi algılamanın ve öğrenmenin en etkili yöntemi ağıza almaktır. Bebek gördüğü her malzemeyi ağzına atmak, yalamak, çiğnemek ve yutmak ister. Bu sebeple en sık görülen ev kazası da yutmaya bağlı tıkanıklıklardır.
Toplumda bilinen, ilkyardım konusunda en büyük yanlış; tıkanma durumunda sırta vurmaktır. Yutulan yabancı cisim, soluk borusuna takılır ve kişi nefes alamaz. Sırtına vurduğunuzda ise, bu cisim soluk borusunda daha aşağıya kayar ve artık kişiyi kurtarmak mümkün olmayabilir. Nitekim son zamanlarda özellikle ilkokullarda buna bağlı hayatını kaybeden pek çok çocuğu görmek mümkündür.
Oysa ki yapılması gereken, soluk borusuna kaçan yabancı cismi tekrar ağıza getirmek suretiyle dışarı atmaktır.
Bebeklerde Tıkanıklığa Bağlı İlk Yardım Nasıl Yapılmalı?
Bebeklerin kemikleri henüz tam gelişmemiştir ve kırılgandır. Bu sebeple bebeklere ilk yardım yapılırken öncelikle sakin olmalı ve güç uygulanmamalıdır. Bebek yabancı bir cisim yuttuğunda öncelikle kolunuz midesine baskı yapacak şekilde, ağız aşağı konumda yatırın.
Sırtına aşağıdan yukarı ittirecek şekilde hafif kuvvetle birkaç kez vurun.
Ağzına bakarak cismin gelip gelmediğini kontrol edin.
Yetiştkinlerde Tıkanıklığa Bağlı İlk Yardım Nasıl Yapılmalı?
Yetişkinlerde tıkanıklığa bağlı ilk yardım daha sert hamlelerle yapılmalıdır ki, normal akışın ters yönüne doğru olan cisim dışarı atılabilsin.
Göbek deliği ve göğüs kafesinin ortası, mideye denk gelen kısımdır. Yetişkinde bir tıkanıklık olduğu zaman, kişi arkadan kavranmalı, yukarı doğru ittirmek suretiyle mideye bastırılmalıdır.
Şayet kişi evde yalnızsa, bir sandalye kullanarak aynı işlemi kendi kendine uygulayabilir. Mide sandalye tepesine denk gelecek şekilde (ayaklar sandalye arkasında), sandalyenin üzerine kapanılmalıdır. Bu sayede ağız aşağı bakar ve alttan yapılan baskı ile besin kolayca çıkar.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.