Arı sokması ülkemizde sıklıkla karşı karşıya geldiğimiz bir sağlık sorunudur.Arı sokma vakalarının bir çoğu tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir.Ancak arı sokması bazı vakalarda özellikle de alerjik bünyeli kişilerde hayatı tehdit eden ciddi sağlık sorunlara da yol açabilmektedir.
Arının soktuğu bölgede acı, yanma hissi, kabarıklık ve kaşıntı en sık görülen belirtilerdir.
Ağrı ve acı birkaç saatte kendiliğinden geçer.Şişlik ise ortalama bir gün sonra geçmektedir.Arının vücudumuzda soktuğu yer de önemlidir. Özellikle yüz ve boyun bölgesi nefes borusuna yakın olduğundan, alerjik reaksiyonların gelişmesi yönünden daha fazla risk taşımaktadır.
Arı sokmalarında istenmeyen durumlardan biri de arının ağız içi ve dili sokmasıdır.Bu oldukça tehlikeli bir durum olup ilk yardımı da gerektirir.
Arı sokmasına bağlı gelişen alerjik reaksiyonlar kimi zaman hayatı tehdit eder niteliktedir.
Mide bulantısı, dilin şişmesi, nefes alamama veya nefes almada zorluk, boğulma hissi, dudakların şişmesi, yüz ve dudakta morarma ve sonrasında da bilinç kaybı, tansiyonda düşme ve anafilaktik şok gibi ciddi sağlık sorunları gelişebilir.
Arı Sokmasında İlk Müdahale Ne Olmalıdır?
Mümkünse öncelikle arının iğnesi sokulan bölgeden çıkarılmalıdır. Ancak iğneyi tutup çıkarmak yerine deriden kazıyarak çıkarmak daha doğrudur. Bunun için plastik bir banka kartı veya benzeri keskin olmayan bir cisimle kazıma işlemi yapılmalıdır.
Arının soktuğu bölge sonraki aşamada sabun ve su ile yıkanmalıdır. Daha sonra bu bölgeye buz uygulanması da oldukça yararlıdır. Buz uygulanması özellikle ağrının geçmesi ve şişlik olmaması yönünden önemlidir.
Arı ağız içini ve dili soktuğunda ise kişiye buz emdirmek, ağızdan buz verilmesi uygun bir ilkyardım yöntemi olacaktır.
Basit arı sokmalarında ise tercihen doktor kontrolünde olmak üzere antihistaminik içeren hap veya kremler ( alerji ilaçları) ve ağrı kesiciler kullanılabilir.
Bu tür ciddi alerjik reaksiyon ve şok durumlarında mutlak suretle acilen tıbbi yardıma ihtiyaç vardır. Kişi en yakın sağlık merkezine nakil edilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|