Boy Kilo Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Yayın Tarihi : 2024/05/16 14:42 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/21 08:32 •

Vücut kitle indeksi olarak da bilinen boy kilo endeksi  kişinin vücudundaki yağ oranını tahmini olarak hesaplayan bir sistemdir. Kısaca VKİ olarak da adlandırılan vücut kitle indeksi pek çok kişinin ideal kilo aralığında olup olmadığını öğrenmesini sağlar.

Boy Kilo Endeksi Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi olarak da bilinen boy kilo endeksi  kişinin vücudundaki yağ oranını tahmini olarak hesaplayan bir sistemdir. Kısaca VKİ olarak da adlandırılan vücut kitle indeksi pek çok kişinin ideal kilo aralığında olup olmadığını öğrenmesini sağlar. Kişinin boyu ve kilosu esas alınarak yapılan bir hesaplama olduğunu da ekleyelim. Bu hesaplama yöntemi ile kişinin ideal kilosuna ne kadar yakın ya da uzak olduğunun belirlenmesi de mümkün oluyor.

Vücut kitle indeksinin hesaplanmasında kişinin vücut ağırlığı, boy uzunluğunun karesine bölünür. Uygulanan formülün kg/m² şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan beden kitle indeksi hesaplamasından çıkan sonuca bağlı olarak ideal kiloda olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

VKİ hesaplamasının sonuçları ise şu şekilde yorumlanır:

VKİ 18, 5 kg/m² altı: İdeal kilonun altında

VKİ 18, 5 kg/m² ile 24, 9 kg/m² arası: İdeal kiloda

VKİ 25 kg/m² ile 29, 9 kg/m² arası: İdeal kilonun üstünde

VKİ 30 kg/m² ile 39, 9 kg/m² arası: Obez

VKİ 40 kg/m² üzeri: Morbid obez

Beden kitle indeksinin hesaplanması konusunda doğru bilgiler edinmek önemlidir. Öncelikle bu hesaplama ile vücudun toplam kas kütlesinin hesaplanması mümkün değildir. Aynı zamanda vücudun metabolizma hızını gösteren bir sonuç vermediğini de ekleyelim. Kişinin fazla kilosu ya da obez olup olmadığı noktasında vücut kitle indeksi hesaplamaları son derece önemli bir veridir. Bununla birlikte bel çevresi ölçümünün de dikkate alınması gerektiğini ekleyelim. Kişinin detaylı vücut analizinin yapılabilmesi için bu bilgilere de ihtiyaç duyulur.

Vücut Kitle İndeksi Sonuçları Nasıl Yorumlanmalı?

Beden kitle indeksi hesaplamasının yapılmasının ardından sonuçların yorumlanması bir uzman tarafından yapılmalıdır. Şayet sonuçlara göre ideal kilodaysanız endişe edilecek bir durum yok demektir. Ancak ideal kilonun altında ya da üstünde olanların bir hekime başvurması ya da diyetisyen desteği alması önemlidir. Bu noktada bel çevresi ölçümünün de dikkate alınması gerektiğinden söz etmiştir. Erkeklerde bel çevresinin 94 cm’yi geçmiş olması riskin mevcut olduğu şeklinde yorumlanmalıdır. Şayet erkeklerde bel çevresi 102 cm’yi geçmişse bu durumda yüksek risk söz konusudur ve mutlaka tıbbi destek alınmalı, fazla kilolar verilmelidir. Kadınlarda ise riskin artmış olduğunu gösteren bel çevresi ölçüsü 80 cm’dir. 88 cm’yi geçmiş olması ise yüksek risk anlamına gelir.

Obezite riski ve riskin hesaplanması için mutlaka detaylı bir analiz yapılmalıdır. Bu analiz kapsamında kişinin cinsiyeti, vücut kitle indeksi ve bel çevresi ölçümü elbette dikkate alınır. Ancak aynı zamanda vücuttaki yağ dokusunun vücudun hangi bölgelerinde toplandığının da dikkate alınması gereklidir. Yağ hücrelerinin vücutta toplandığı ya da yoğunlaştığı bölgeler kişinin obezite riskinin belirlenmesinde son derece önemli bir veridir.

Bununla birlikte yağ hücrelerinin vücutta birikme şeklinin de dikkate alınması gerektiğini belirtelim. Obezitede genellikle elma tipi ve armut tipi yağ hücreleri birikimi söz konusu olur. Elma tipi vücutta yağ hücreleri göbek çevresinde birikim yapmış olur. Armut tipinde ise kalça ve basen bölgesinde daha fazla yağ birikimi olur.

Yağ hücrelerinin kalça ve basenlerde biriktiğinde elbette çeşitli sağlık sorunlarının yaşanma riski artar. Ancak özellikle göbek çevresinde yağ birikiminin kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli düzeyde arttırdığını da belirtmeliyiz.

Peki, sağlıklı bir insanda yağ dokusu oranı kaç olmalı? Kadınlar ve erkekler için vücuttaki yağ oranının normal yüzdesini öğrenmek için hemen şimdi Acıbadem internet sitesine tıklayabilirsiniz. Hem vücut kitle indeksi hesaplamaları hem de normal değerler ve yüzdeler konusunda en doğru bilgileri bu sitede bulabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?