Boyun Fıtığı ve Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2016/10/15 20:26 • Güncelleme Tarihi : 2016/10/15 20:26 •
Boyun fıtığıgündelik hayatta yaşam kalitesini bozan ve boyundaki omurlar ve disklerdeki dejenerasyon veya bozukluklara bağlı olarak omurilikteki sinirlere bası olmasıile sonuçlanan bir sağlık sorunudur
Boyun Fıtığı ve Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Boyun fıtığıgündelik hayatta yaşam kalitesini bozan ve boyundaki omurlar ve disklerdeki
dejenerasyon veya bozukluklara bağlı olarak omurilikteki sinirlere bası olmasıile sonuçlanan bir sağlık sorunudur.Temel neden ise boyundaki omurlar arasındayer alan kıkırdak yapının zedelenmesidir.

Boyun omurlarınınbulunduğu bölgeye isabet eden travmalar, tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketleriileri yaş da omurlar arasında yastıklama ve amortisör görevi üstlenen diskinyapısını bozarak boyun fıtığını tetikleyebilir.Yapısı bozulan diskte yırtılmasonrası sinirlere bası meydana gelmektedir.
Boyun fıtığının en çok dikkat çeken belirtileri şiddetli boyun ağrısı, kolavuran ağrı ve uyuşukluk hissidir.Kol ağrısı ve uyuşma parmak uçlarına kadaryayılabilir.
Boyun fıtığına bağlı gelişen ağrının kimi zaman uykudan uyandıracak veyauyutmayacak kadar geceleri artması karakteristiktir.
Fıtığa bağlı gelişen sinir basısına bağlı kolda tek taraflı kuvvet kaybı dagörülebilir.
Baş ağrısı, baş dönmesi ve ense ağrısı da boyun fıtığı belirtileri arasındadır.
İleri derecede boyunfıtıklarında kişi ellerini tam olarak kullanamayabilir, kimi zaman yürümebozukluğu ve altına kaçırma gibi durumlar da gözlenebilir.
Reflekslerde bozukluk, etkilenen kolda incelme ve kaslarda kuvvet kaybı dasıklıkla görülen belirtiler arasındadır.
Özellikle işyaşamında uygun olmayan postürlerde çalışmak, boyunu zorlayıcı hareketlerdebulunmak gibi nedenler de başta ofis çalışanları olmak üzere geniş bir çalışankesimi boyun fıtığı yönünden risk altında bulundurmaktadır.Özellikle bu türşikayetleri olan çalışanlar başta yüzme olmak üzere boyun ve sırt kaslarınıgüçlendirici egzersizler yapmalı ve boyun omugasına desteklemek amacıyla kasyapılarını güçlendirmelidir.
Boyun fıtığı tanısı için öncelikle fizik tedavi ve beyin cerrahisi uzmanıdoktorlara başvurulmalıdır.
Yapılacak fizik muayene ve hastanın yakınmalarının değerlendirilmesinden sonra Röntgenfilmleri, Tomografi ve MR tahlili gibi  bazı radyolojik tahliller ile tanıkoyulabilmektedir.
Boyun fıtığının tedavisinde fizik tedavi, egzersizler ve medikal tedavi ( kasgevşetici ve  antiinflamatuvar ilaçlar) öncelikletercih edilmektedir.Özellikle ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar mutlakailgili uzman bir doktorun önerisiyle ve reçetesiyle alınmalıdır.
Omuriliğe kortizon enjekte edilmesi de bir diğer tedavi alternatifidir.
Bu yöntemlere cevap vermeyen olgularda ise cerrahi tedavi denenebilir.



 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?