Ca 19-9 Kanser Antijeni: Ca 19-9 Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 02.04.2020 09:25 | Yazar: Dr. Cem Argun
Ca 19-9 gastrointestinal sistem ( mide, barsak)  kanserleri ve adeno karsinomlarda değeri yüksek çıkan bir kanser antijenidir.Bir tümör markırı veya kanser belirteçi olarak da adlandırılır.Ca 19-9 yüksekliği bazı kanserlerde görülebilir.
Ca 19-9 Kanser Antijeni: Ca 19-9 Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?
A

Ca 19-9 Kanser Antijeni Nedir?

Ca 19-9 gastrointestinal sistem (mide, barsak) kanserleri ve adeno karsinomlarda değeri yüksek çıkan bir kanser antijenidir. Biyokimya laboratuvarlarında yapılan bir kan tahlilidir.Kolda damardan alınan kan örneğinin santrifüj aracılığı ile elde edilen serum örneğinden çalışılmaktadır.
Ca 19-9 tümör markırı (kanser belirteçi, tümör belirteçi) olarak da bilinir.

Ca 19-9 ve Kanser:

Özellikle pankreas kanserlerinde duyarlılığı yüksektir.Duyarlılığı % 70-80 arasındadır. CA 19-9 testi değerinin yüksekliği ile varsa tümörün büyüklüğü arasında ise doğru orantı yoktur.
Yüksek bir CA 19-9 değerinde tümörün de büyük olacağı diye bir kural yoktur.

Ca 19-9 Test Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?

Tahlil.com olarak ziyaretçilerimize, CA 19-9 hakkında bir uyarıda bulunmak istiyoruz.
CA 19-9 testi diğer kanser antijen testlerinde olduğu gibi tarama amaçlı yani kanser tanısı veya taramasında kullanılan bir test olarak değerlendirilmemelidir.N e yazıkki bazı doktorlar veya laboratuvarlar bu testi kanser taraması olarak kabul edip gereksiz kafa karışıklığına yol açabiliyor.Olası Ca 19-9 yüksekliğinde hastalarda bir endişe olmaktadır.
Bir çok Tahlil.com ziyaretçisi Ca 19-9 yüksekliği durumlarında hemen paniğe kapılmakta ve kanser oldum korkusu yaşamaktadır.
Şurası unutulmamalıdır ki, C a 19-9 testi kronik pankreatit, kolanjit gibi kanser olmayan bazı hastalıklarda da yüksek çıkabilmektedir.Ayrıca siroz hastalarında da 19-9 yüksek çıkabilmektedir.    

CA 19 -9 Normal Değerleri Nedir?     

Ca 19-9 testi normal değerleri çalışılan laboratuvar ve kullanılan laboratuvar malzemesine bağlı olarak küçük farklılıklar gösterse de genel olarak tahlil sonrası 40'ın altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

ASABYA | 19.03.2019 04:43

İyi çalışmalar üşüme sebebiyle çıktım dahiliyeye doktor bir sürü tahlil istedi. CA 19-9: 85 çıktı. Bu arada mide kanseri açısından takip altındayım şiddetli int. metaplazi ile giden atrofik gastritim var. O kadar atrofi var ki gastrin değerim 1000 idi 3 ay önce senede bir endoskopi çekiliyor. . Şimdi tesadüf eseri böyle çıkınca endişe ettim. Bu herhangi ilerlemenin göstergesi olabilir mi? Bir sonraki endoskopim kasım da olacak :(

Tahlil.Com | 19.03.2019 10:45

CA 19 9 bir kanser antijeni diğer adıyla ise tümör marker testidir.
CA 19 9 değeriniz yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak kabul edilmemelidir.
Endoskopi ve gerekirse de kolonoskopi muayenesini yapan doktorunuz bu konuda gerekli bilgi vermelidir.

CA 19 9 yüksekliği, bunun nedenleri, hangi durumlarda yükseldiği hakkında daha çok bilgi almak ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...
 
 
 
 

 

Can | 14.01.2019 06:24

Ca 19-9 değeri 121nca 125 değeri 19,8nCa 15-3 değeri 7,7nCa 72-4 değeri 1,52 son iki ayda aşırı (günde ıki litre gibi bir miktar) ıhlamur tükettim. Kabızlık, kan, karın ağrısı, midede bi sıkıntı vs..yok..Çok telaşlandırdılar. Kanser olmuş gibi...dinamik ilaçlı MRI istendi, kaygı ile gidince.

Tahlil.Com | 16.01.2019 10:31

Sadece bu testlerle asla bir kanser tanısı koyulamaz.
Ancak CA 19 9 değeri yüksek çıkmış.
Bir gastroenteroloji uzmanına danışabilirsiniz.
CA 19 9 bir kanser antijeni diğer adıyla ise tümör marker testidir.
CA 19 9 değeriniz yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak kabul edilmemelidir.

CA 19 9 yüksekliği, bunun nedenleri, hangi durumlarda yükseldiği hakkında daha çok bilgi almak ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...
 
 
 
 

 

vildan-alan | 22.11.2018 08:27

Kızkardesim 42 yaşında. Midesinde gastrit ve reflüsü var. Aynı zamana over kistleri mevcut. Iki gün önce gaz sancısı oldu ve kistlerle ilgili olduğunu düşündük ve kadın doğum uzmanına gittik. Ca 19 değeri 900 cıktı.endoskopi ve kolonoskopi önerildi. Bu durum bizi korkuttu sizin görüşünüz nedir.yardımcı olursanız sevinirim

Tahlil.Com | 29.11.2018 02:10

CA 19 9 bir kanser antijeni diğer adıyla ise tümör marker testidir.
Kızkardeşiinizin CA 19 9 değeri yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak kabul edilmemelidir.
İlave bazı tahlilleri (kolonoskopi ve endoskopi gibi) doktorunuz ileri araştırma için istemiştir.

CA 19 9 yüksekliği, bunun nedenleri, hangi durumlarda yükseldiği hakkında daha çok bilgi almak ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...
 
 
 
 

 

muhammet-ali-celik | 23.10.2018 11:02

hocam kolay gelsin; yaşım 46. 12 ay önceki ca19.9 değerim (11) 6 ay önceki (7.8) yeni yaptırdığım değer (13).hepsi normal sınırında olmasına rağmen altı ay öncesine nazaran yaklaşık 5 birim yükselmesi normal midir?ne zaman anlamlıdır.belirteç hep değişken midir. saygılar.

Tahlil.Com | 23.10.2018 11:16
CA 19 değerleriniz normal.Bu konuda endişe duymanızı gerektirecek bir durum yok.
nurten-tasan | 16.09.2018 10:02

Merhaba hocam benim karacigerim büyüdü iki aydir ve tahlilim cea 3.92 ca 19.9 0.6 normalmidir dönerseniz sevinirim. tesekkurler

Tahlil.Com | 17.09.2018 11:55
Ca 19-9 ve CEA tahlilleriniz normal ancak karaciğerin büyümesi bir çok nedene bağlı olabilir.Bu yönde ilave tahliller de yapılmalıdır.
Crnrdgn | 14.09.2018 09:41

Merhaba,nCa19-9degerimiz 697 cikti tamografi ve endoskopi yapildi. Endoskopide bir sorun cikmadi tamografide detayli bakildiginda pankreas ve diger organlarda bir sey tespit edilememis ancak mide duvarinda kalinlasma kesfetmisler. nBu durumda tekrardan endoskopi yapilmasina karar verildi. Bu durumda korkulcak bir sey varmidir bu deger in varligi kanserin isaretimidir yapilan testler yeterlimidir heehangi bir sey icin gec kalmamak adina yardimci olurmusunuz

Tahlil.Com | 15.09.2018 10:22
Endoskopi yapılması mantıklı. Ancak tek başına Ca 19 9 yüksekliği de bir kanser bulgusu olamaz.Yapılacak ileri tetkik ve muayenelere göre bize tekrar  son durum hakkında bilgi verebilirsiniz.
eguneri | 02.10.2016 07:04

Merhaba, karın ağrısı, şişkinlik ve gaz şikayetiyle doktora gittim. Tahlil sonuçlarım, ca 19-9: 6,27 (0-35) amilaz: 53 (0-80) lipaz: 50 (8-51) bilirubin (total): 0,5 (0,3-1,2) bilirubin (direkt): 0,1 (0-0,2) Pankreasla ilgili sorun olabilir mi?

Tahlil.Com | 15.10.2016 01:32

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

gmlkbk | 10.11.2014 08:42

serlamlar...ca-19 9 değerim 2184...ca 72-4 değerim normal değerin üstünde...pankreas kist için EUS tahlili sonucunda ulaşıldı bu sonuçlara..pankreasımdaki kist alındı ve pankreasımdan parça da alındı..sonuç bu..yorumlarınızı bekliyorum

Tahlil.Com | 11.11.2014 09:49

CA 19 9 bir kanser antijeni diğer adıyla ise tümör marker testidir.
CA 19 9 değeriniz yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak kabul edilmemelidir.

CA 19 9 yüksekliği, bunun nedenleri, hangi durumlarda yükseldiği hakkında daha çok bilgi almak ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...




maliguleryuz | 19.08.2014 09:49

Merhaba eşimin adet döneminde kusma ve aşırı sancı nedeni ile hastaneye gittiğimizde 38mm çikolata kisti tespit edildi.
Yapılan testte CA125: 350,66 (0-35) / Ca19-9: 53,57 (0-37)
Yorumlarınızı alabilir miyim?

Tahlil.Com | 19.08.2014 11:13

Sonuç olarak her iki marker testi de yüksek.Ancak CA 125 adet dönemlerinde yüksek çıkar doktorlar da bunu gözeterek tahlil istemek durumundadırlar.

CA  125 yüksekliğinin bir çok nedeni olabilir.Ancak tek başına bu yükseklik de çok fikir vermez.Aşağıda CA 125 yüksekliğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

CA 125 YÜKSEKLİĞİ

http://tahlil.com/ca-125-testi-nedirca-125-yuksekligi-ve-ca-125-hangi-durumlarda-yapilmalidir

CA 19 9 değeriniz yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak asla kabul edilmemelidir.

CA 19 9 yüksekliği, bunun nedenleri, hangi durumlarda yükseldiği hakkında daha çok bilgi almak ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...


damlahacioglu.34 | 12.08.2014 08:24

Merhabalar , annem 46 yaşında sol yumurtalığında dermatoid tm kisti 8 cm cıktı safra kesesinde taş var CA 19 -9 değeri 298 den bir ayda 355 yükseldi bunların tetiklediğini söyleye bilir miyiz üst ve alt abdomenlerinin emar çekildi bir şey çıkmadı kanser riski var mıdır ? Teşekkürler

Tahlil.Com | 13.08.2014 04:28

CA 19 9 değeri yüksek ancak bunun yüksekliği tek başına bir kanser bulgusu olarak asla kabul edilmemelidir.

CA 19 9 yüksekliği, bunun nedenleri, hangi durumlarda yükseldiği hakkında daha çok bilgi almak ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...



DAHA FAZLA GÖSTER
Pinner Test, Tahlil.com Okurlarına 200 TL İndirimli
Pinner Test bir gıda intolerans testidir.
Tam İdrar Tahlili
Tam idrar tahlili her laboratuvarda yapılabilen bir tahlildir. En eski ve klasik tahlil yöntemlerinden biridir.
Tahlil.com Kullanım Rehberi
Tahlil.com, tahlil yorumlanması, tahlil sonuçları ve laboratuvar testleriı konusunda Türkiye'nin ilk ve tek sağlık sitesidir. Tahlilmatik, Gebematik gibi online tahlillerinizi sorgulayabileceğiniz…
İnfertilite (Kısırlık) Nedir?
Çiftlerin bir yıllık süre içerisinde çocuk istemeleri, düzenli cinsel ilişkide bulunmaları ve korunma yöntemi kullanmamalarına rağmen gebeliğin oluşmaması durumuna…
E3 Testi Neden yapılır?
Östrojen kadınlarda kanama dönemini dengeleyen çok önemli bir hormondur. Bu hormonun kandaki miktarını ölçmek için ise E3 testi uygulanır.
Rubella Grayzone Nedir?
Rubella testinde grayzone yani gri zone çıkması  Rubella IgG test sonuçlarının  kuşkulu olduğu anlamına gelir.Grayzone tahlil değerlendirilmesinde ara değer olarak da tanımlanır.Yani…
En hızlı cevap veren sağlık sitesi : Tahlil.com
Tahlil.com doktorlarına sağlıkla ilgili bir çok soru geliyor.
Fetal DNA Testi Nedir?
Fetal DNA testi; amniosentez ve koryon biyopsisine gerek kalmadan, kromozomal anomalilerin değerlendirilmesi işlemidir.
Tahlil.com Uyarıyor... Doktorunuza Danışmadan HIV Testi Yaptırmayın
Tahlil.com doktorlarına korunmasız ilişki sonrası cinsel yolla bulaşan bir hastalık ve en cok da HIV enfeksiyonuna yakalanma korkusu yaşayan kişilerden bir çok soru geliyor.Bu kişiler çoğunlukla…
Tiroid Fonksiyon Testleri Nelerdir?
Tiroid hormonlarıyla bir sıkıntı yaşıyorsanız ve hangi testleri yaptırmanız gerektiğini bilmiyor ve bilgi almak istiyorsanız bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Bu makalemizden tiroid bezinin nasıl…
Gebelik (Hamilelik)Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?
Bu makalemizde gebelik testlerinin ne olduğunu, çeşitlerini, testin nasıl yapıldığını, ne zaman yapılması gerektiğini ve nerden alabileceğinizi öğrenmeniz mümkündür. Bu yazımızda…
Parasentez Nedir? Parasentez Kimlere Yapılır?
Parasentez; tanı ve ya tedavi amacı ile karın kısmından sıvı alınan cerrahi operasyondur. Parasentez karında sıvı bulunan hastalıkların tedavi ve tanısında doktorlar tarafından tercih edilen bir cerrahi…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com