Hamile Olmayan Birinde Beta HCG Kaç Olur?

Yayın Tarihi : 2022/12/03 10:19 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/03 10:26 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hamilelik şüphesinde başvurulan tek kan tahlili Beta HCG'dir. Kanda Beta HCG değerine göre kadınların hamile olup olmadığı konusunda önemli bilgiler alınır. Bu yazımızda hamile olmayan birinde Beta HCG değerinin kaç olduğu konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Hamile Olmayan Birinde Beta HCG Kaç Olur?

Beta HCG Testi İçin Genel Bilgiler:

Beta HCG testi kan örneği alınarak kadınların hamile olup olmadığı konusunda değerli bilgi verilen bir kan testidir. Beta HCG testi için alınan kanın aç karına ve tok karına olmasının bir önemi yoktur.
Bu test için kan örneği günün her saatinde kadın alınabilir. İlgili laboratuvara gönderilen kan testi ise ortalama 1 saat içinde sonuçlandırılır.Doktorlar test sonucuna göre kadının hamile olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olur. Beta HCG test sonuçlarına göre kişinin hamilelik duurmunda tahmini kaç haftalık hamile olduğu konusunda da bilgi sahibi olunur. Beta HCG testinin hamilelik şüphesinde en doğru sonucu vermesi için beklenen adet tarihinde gecikme olduktan sonra kan verilmesi önemlidir.
Sağlıklı hamileliklerde Beta HCG tetsinin yüksek çıkmasından sonra yaklaşık her 2 günde bir söz konusu yüksek Beta HCG değerinin ikiye katlanması gerekmektedir. Örneğin 300 mIU/mL çıkan bir Beta HCG değeri 2 gün sonra tekrar edilfiğinde bu değerin ortalama 600 mIU/mL civarlarınd ayani yaklaşık 2 kat olması beklenmelidir.

Hamile Olmayan Birinde Beta HCG Kaç Olur?

Hamile olmayan bir kadında ise Beta HCG değerinin kanda kaç olacağı ise sıklıkla merak edilen bir konudur. Hamile olmayan bir kadında Beta HCG değerinin kaç olduğunu açıklamadan önce şu değerli bilgiyi paylaşmak isteriz. Kanda Beta HCG testinin ideal bir şekilde yorumlanamsı için bu testin mutlak suretle beklenen adetin gecikmesi durumunda yapılması önerilmektedir. Bu gecikmenin 5 ile 7 gün civarlarında olması en sağlıklı sonucu verecektir. Beklenen adet gecikmesinden önce yapılan testler de Beta HCG değerleri hamilelik nedeniyle yükselmeye başlamayacağından yanlış veya yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Hamile olmayan birinde kanda Beta HCG değeri 0 ile 5 mIU/mL arasında olmalıdır. 6 mIU/mL ve üstü değerler ise hamilelik yönünden bilgi vermektedir.

Beta HCG Testine Dair Diğer Yazılarımız:

Beta HCG Testi
Beta HCG Hesaplama
Beta HCG Değerleri
 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?