Cain (Kabil) Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/07/22 10:06 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/28 01:54 •

Cain sendromu, öz kardeşe karşı duyulan aşırı kin ve nefret duyguları ile karakterize olmuş bir hastalıktır.

Cain (Kabil) Sendromu Nedir?

Cain sendromu, öz kardeşe karşı duyulan aşırı kin ve nefret duyguları ile karakterize olmuş bir hastalıktır. Habil ile Kabil’in hikayesine dayanarak isim alan bu hastalık, tespit ve tedavi edilebilir.

Kabil sendromu olarak da adlandırılan bu hastalık psikolojik kökenlidir. Bu sendrom oldukça zararsız sonuçlara yol açabileceği gibi ölümle sonuçlanacak davranışlara da yol açabilir.

Mutlaka ilaç ve terapi içerikli bir tedavi uygulanmalıdır.

Cain Sendromu Nasıl Başlar?

Cain sendromu araştırıldığında çok büyük olasılıkla, aile kökenli ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Aile kökenli söyleminden kasıt; genetik olması değil, ailenin yanlış tutumundan kaynaklanıyor olmasıdır. 

Evde var olan ve genelde tek olan çocuğun, doğacak ikinci çocuğa hazırlanma süreci ile ya sağlıklı bir kardeş, ya da cain sendromlu bir kardeş yetişmeye başlar. Bu sebeple yeni bebeğe hazırlanma, yeni bebekle birlikte önceki çocuğa verilen görev, sorumluluk ve bilinç bu sürecin tamamını oluşturur.

Cain Sendromuna Sebep Olan Tutum ve Davranışlar Nelerdir?

Ailenin sebep olduğu cain sendromunda yeni bebeğe yüklenen anlamlar kaynaktır genelde. Bu sendroma sebep olan söylemler;

Sen ağabey / ablasın senin akıllı durman gerekir, kardeşine bakman gerekir,

Sen anlamazsın / yapamazsın uzak dur,

Kardeşin küçük ve sen onu idare etmek zorundasın,

Kardeşin küçük ve annen onun yanında olmalı,

Kardeşinin yardıma ihtiyacı var bu sebeple evdeki herkes sadece onunla ilgilenmeli…

gibi söylemler büyük olan çocuğun bilincinde; artık beni sevmiyorlar, bana değer vermiyorlar, beni görmezden geliyorlar fikrini ortaya koyar. Bu durumun sorumlusu olarak da sadece kardeşini gördüğü için; ondan kurtulmanın çözüm olduğunu düşünerek her fırsatta ona zarar vermeye çalışır. Ayrıca daha çok dikkat çekmek için; saldırganlaşma, yüksek sesler çıkarma, sinir krizi geçirme, kendine zarar verme gibi eylemlere de girişebilirler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?