Çevre Yanardağlar Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/10 05:04 •

İzlanda’da kül püskürtmeye başlayan Eyjafijallajokull Yanardağı ,Avrupa’da uçak seferlerini olumsuz etkiledi.

Çevre Yanardağlar Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

Türkiye'de aktif yanardağ yoktur. Ancak yakınlardaki yanardağ faaliyetlerinden olumsuz etkilenebilir. Yanardağ, duman etkisi ortaya koyduğundan, sadece olduğu ülkede değil, rüzgar sayesinde çevre ülkelerde de hava olaylarına sahip olabilir. Özellikle rüzgarla taşındıktan sonra havada ağırlaşması ve kül olarak çökmesiyle toprak yapısına ve insan vücuduna etki edebilir. Bu konu hakkında aşağıda okuyacağınız yazı, bir dönem bunun tecrübe edildiğini ortaya koyuyor.

Çevre Yanardağlar Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

İzlanda’da kül püskürtmeye başlayan Eyjafijallajokull Yanardağı, Avrupa’da uçak seferlerini olumsuz etkiledi. Yanardağın bir başka zararlı etkisi de insan sağlığı üzerine olabilir. Yanardağdan püsküren küller, 15 bin metre yükseklikte kül bulutu oluşturdu. Kül bulutu 4 bin kilometre yol kat ederek Avrupa’yı etkisi altına aldı. Kül bulutunun ülkemize kadar ulaşması da ihtimal dahilinde. Rüzgarla birlikte ilerleyen kül bulutları hem doğayı hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, kül bulutlarının Türkiye’ye salı gecesi giriş yapacağını söyledi. Kül bulutlarının dün itibariyle uzak mesafede olması nedeniyle etkisinin olmadığını belirten Çağlar, “9-10 bin metre yükseklikteki jet dediğimiz hızlı rüzgar akımları kül bulutlarını İzlanda üzerinden Türkiye’ye doğru sürüklüyor. Atmosferdeki sirkülasyondan dolayı güneye doğru iniyor. Uzmanlar kül bulutlarının bu hafta içinde Türkiye’ye ulaşabileceğini belirtiyor. Kül bulutlarının yağmurla karşılaşması durumunda asit yağmurlarının oluşma ihtimali de sağlığımızı tehdit eden önemli bir unsur. Ayrıca küllerin de sağlığımıza zararlı etkileri olabiliyor. Küller yoğun ısıda daha zararlı etkilere sahip ancak küller Türkiye’ye geldiğinde soğuyacağı için böyle bir sorunla muhtemelen karşılaşmayacağız. Ancak,küllerle birlikte olan ve havada asılı olan mineraller astım, kronik bronşit gibi kronik solunum sorunları olan hastaları olumsuz etkileyebilir.

Yanardağ Külleri ve Asit Yağmuruna Karşı Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Kronik solunum rahatsızlığı olan hastalar, böyle bir tehlikeyle karşılaşılması durumunda mümkünse dışarı çıkmamalı veya maske kulanmalılar. Küllerin içeriğinde bulunan kükürtdioksit akciğerlere yerleşebilir. Özellikle öksürük krizleri ve astım krizlerine neden olabilir. Bronşiti olan kişilerde öksürükler ve nefes darlığı şikayetleri artabilir. Polen alerjisi olanlar da önlemlerini almalı. Küllerin gözlerimizi de olumsuz etkileme olasılıkları bulunuyor. Özelikle lens kullananlar, kül bulutunun geldiği günlerde normal gözlük kullanmalılar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?