Çinko Fazlalığının Zararları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/09/05 00:50 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:55 •

Çinko minerali; yapıcı ve onarıcıdır. Özellikle saçlar, tırnaklar ve deri üzerinde etkinliğini gösterirler.

Çinko Fazlalığının Zararları Nelerdir?

Çinko eksikliği kadar fazlalığı da oldukça zararlıdır. Bulantı, kusma, ishal, huzursuzluk, terleme ve titreme gibi sorunlara ve kolesterol dengesizliğine sebep olabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve aşırı kullanımlarda tümör oluşumuna sebep olur.

Çinko Nedir?

Çinko bir mineraldir. Mineraller inorganik moleküllerdir. Yani hiçbir canlının vücudunda üretilmez ve dışarıdan hazır olarak alınırlar. Dolayısıyla; düzenli ve dengeli beslenen bir insanda ne çinko eksikliğinden, ne de fazlalığından bahsedilmez. Çinko minerali; yapıcı ve onarıcıdır. Özellikle saçlar, tırnaklar ve deri üzerinde etkinliğini gösterirler. Örneğin tırnak üzerinde oluşan beyaz çizgiler, vücudun yeterince çinkoya doygun olmadığı anlamına gelir. Ayrıca saçların çok dökülmesi, cansız ve yıpranmış olması da çinko eksikliğinden kaynaklıdır. Çinko eksikliği vücuttan alınan kan örneğiyle teşhis edilebilir. Genelde multivitamin içeriklerinde çinko da bulunur ancak doktor tavsiyesi olmadan bu ürünler temin edilmemeli ve tüketilmemelidir.

Beslenme İle Sağlıklı Yaşam Mümkün mü?

Hemen hemen her hastalık için besin önerisini pek çok yerde görürüz. Özellikle sebze ve meyveler; vitamin ve mineral deposudur. Hastalık olduktan sonra tam anlamıyla sadece bir bitki sayesinde iyileşmek pek de sık görmediğimiz bir durum olsa da; aslında hastalıklardan korunmak için bitkiler olmazsa olmazdır. Bu sebeple sadece hastalıkta değil, aslında hastalık ortaya çıkmadan önce vücut sistemlerini aktif hale getirmek için beslenme çeşitliliği sağlanmalıdır. Çinko için de bu durum geçerlidir. Eğer yeterince meyve ve sebze tüketiyorsanız çinko eksikliği yaşamazsınız. Çinko bulunan besinler; balık eti, hindi eti ve kırmızı et, badem, deniz mahsülleri, yer fıstığı, antep çekirdeği, kabak çekirdeğidir. Yani kuruyemişler ve etler bu işin çözümüdür. Ancak aşırı yükseklik veya aşırı düşüklük durumunda tabiki ilaç takviyesine veya düzenlemesine ihtiyaç vardır. Ancak bunların doktor kontrolünde olması gerekir.

Çinko Fazlalığında Neler Olur?

Çinko, vücutta haddinden fazla biriktiğinde bu sefer yapısal hastalıklar meydana gelir. Vücut bunu dışarı atabilmek için ishal, kusma gibi koruma fonksiyonunu devreye sokar. Ancak bunların devamında; ateş,halsizlik, titreme ve terleme de oluşur. Bu durumlar normal hastalıklar yani bir grip enfeksiyonu kadar çabuk iyileşmez. Çünkü vücutta fazla olan mineralin atılması için, faydalıların bir kısmının da vücuttan uzaklaşması engellenemez ve bu durum da bağışıkığı düşürür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?