Holter Testi Nedir? Holter Testi Ne Zaman Kullanılır?

Yayın Tarihi : 2018/07/27 19:12 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/08 18:14 •
Holter testi ,tansiyon düzensizliği, nabız veya kalp ritm bozukluğu düşünülen hastalarda tanı amaçlı olarak  uygulanan bir testdir.
Holter Testi Nedir? Holter Testi Ne Zaman Kullanılır?

Holter testi ,tansiyon düzensizliği, nabız veya kalp ritm bozukluğu düşünülen hastalarda tanı amaçlı olarak  uygulanan bir testdir. Kan basıncının 24 saat boyunca belli aralıklarla ölçülüp kaydedilmesini yarayan bir tıbbi cihaz olan Holter cihazı kullanılarak tatbik edilir.
Holter cihazı kola takılan manşet ve kaydedici bölümlerden oluşur. Holter cihazından alınan veriler bilgisayara yüklenerek analiz edilir ve kan basıncının günlük takibi yapılır.
Tansiyon holteri incelemesi  kan basıncının günlük değişkenliğinin incelenmesi,ilaca dirençli hipertansiyon,ilaç tedavisinin etkinliğinin incelenmesi amacıyla ve benzeri durumlarda yapılır.

Ritm Holter Nedir? 


Portatif bir EKG kayıt cihazı kullanılarak yapılan uzun süreli EKG kaydına RİTM HOLTER-EKG adı verilmektedir. Hastanın beline takılan bir kemerle taşıdığı hafif bir cihaz,  24 saat süreyle EKG kaydı yapar.
Ritm holter, kalbin elektriksel aktivitesinin üç kanaldan en az 24 saat süreyle kaydedilmesi işlemidir. Alınan kayıtlar bir bilgisayara yüklenerek analiz edilir ve kalp ritmi ile birçok parametrenin değerlendirilmesi mümkün olur.
Holter kayıtlarının dökümü incelenerek elektrokardiyografide bir anormalliğin gelişip gelişmediği araştırılır.
Ritm Holter incelemesi daha çok  kalbin elektriksel aktivitesindeki sorunların değerlendirilmesi amacıyla yapılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
M************** :

Günümüzde Holter terimi iki çeşit uygulamayı ifade eder birincisi, 30/45/60 dakikada bir 24 Saatlik ABPM(Ambulatory Blood Pressure Monitoring) Tansiyon ölçümü ile hastanın tansiyonu gün boyu izlenir. İkincisi ise 1, 3 veya daha fazla kanallı EKG ölçümlerinin yine 24 saat olarak izlenmesidir.Bunların haricinde günlerce hasta üzerinde kalabilen EKG Olay Kaydeci(Event Recorder) cihazları da bulunmaktadır. Eskiden bu cihazlar hasta üzerinde taşınır ve ertesi gün hastaneye getirilerek bilgisayara okutulurdu artık internet üzerinden sürekli takip altında tutulan cihazlar da bulunmaktadır.

?