İdrar Kültürü Nasıl Verilir? İdrar Kültürü Alma Tekniği

Yayın Tarihi : 2017/06/06 12:32 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/06 11:32 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

İdrar kültürü, idrar yollarında enfeksiyon etkeni olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılan değerli bir tahlildir.İdrar kültürünün nasıl verileceği konusunda aşağıdaki bilgilerin işinize yarayacağına inanıyoruz.

İdrar Kültürü Nasıl Verilir? İdrar Kültürü Alma Tekniği

 İdrar Kültürü Nedir?

İdrar kültürü, idrar yollarında enfeksiyon etkeni olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılan değerli bir tahlildir.Bu tahlilin temel amacı ise idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde doktora yol göstermek ve tedavide kullanılacak antibiyotiğin seçilmesinde yardımcı olmaktır.
İdrar kültürü tahlilinin sağlıklı olarak yorumlanması ve değerlendirilmesi için ise idrar kültürü tahlilinde kullanılacak idrar örneğinin sağlıklı olarak verilmesidir.
Bu şekilde doğru idrar kültürü alma tekniği kullanılarak idrar örneğinin alınması idrar kültürü sonuçlarının da doğruluğuna önemli derecede katkıda bulunur.

İdrar Kültürü Nasıl Verilir? İdrar Kültürü Alma Tekniği Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle verilen idrar kültürü steril kaplarda toplanmalıdır.Bebeklerde ise bu konuda steril torbalar kullanılmaktadır. 

İdrar kültürünün alınmasını erkek, kadın ve bebek olarak 3 farklı hasta grubu için değerlendirebilir.

Erkekten İdrar Kültürü Nasıl Alınmalıdır?

Erkeğin cinsel organı sabun ile temizlenip steril gazlı bez veya  temiz bir peçete ile kurutulmalıdır.Bu işlemin ardından idrar örneği steril kap içinde laboratuvara gönderilmelidir.

Kadında İdrar Kültürü Nasıl Alınmalıdır?

Kadınların idrar örneği verirken daha dikkatli olması gerekmektedir.Özellikle vajinal floranın idrar örneği ile temas etmesi engellenmelidir.
İdrar örneği vermeden kadınlar ellerini sabun ile uygun şekilde yıkamalıdır.
Bunun ardından vajinanın temizliği gereklidir.Vajinanın dudakları aralandıktan sonra bir elle vajinadan anüse doğru yani önden arkaya doğru temiz bir bez veya peçete ile vajina silinmelidir.Bu işlem bir kaç kez ancak temiz bezler kullanılarak tekrar edilmelidir.
Daha sonra idrar vermeden önce vajina dudakları bir elle açılmalı ve ardından steril idrar kabına idrar örneği verilmelidir.

Bebek ve Küçük Çocuklarda İdrar Kültürü Nasıl Alınmalıdır?

İdrar kültürü alınmadan önce bebeklerde ve küçük çocuklarda cinsel organların bulunduğu alan sabunlu su ile temizlenip ardından kurutulmalıdır.Bu şekilde bu bölgeye dışarıdan mikroorganizma bulaşması önlenmiş olur.
Küçük çocuklar ve bebeklerde steril idrar torbaları kullanılmaktadır.Çocuğun idrar yapması beklendikten sonra idrar torbası kültür tahlilinin yapılabilmesi için laboratuvara teslim edilmelidir.
Kendi başına idrar yapabilecek çocuklar ise yine temizlik yapıldıktan sonra steril idrar kaplarına idrar yapmalıdır.Bu kaplar analiz için laboratuvara teslim edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?