CK Yüksekliği Nedir? CK Testi Yüksekliği Nedenleri

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 20.05.2020 12:33 | Yazar: Dr. Cem Argun
Kanda CK testi CPK testi olarak da adlandırılabilir.Biyokimya laboratuvarlarında damardan alınan kan örneğinden çalışılmaktadır.CK testi sonucunun normal değerlerden yüksekliği farklı nedenlere bağlı olabilir.Bu yazımızda CK testi yüksekliği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
CK Yüksekliği Nedir? CK Testi Yüksekliği Nedenleri
A

CK Testi Nedir?

Kanda CK testi CPK testi olarak da adlandırılabilir. Sonuç olarak doktorlar ve laboratuvarlar her iki kısaltmayı de kullanabilirler.
CK, kreatin (creatinin)  kinaz enziminin kısaltmasıdır.
Biyokimyasal bir tahlil olup biyokimya laboratuvarlarında kullanılmaktadır. 
CK başlıca kalp ve iskelet kasında bulunan bir enzimdir.Beyin ve başka dokularda da bulunabilir. CK testinin tıpta kullanımm amacı ise çoğunlukla iskelet ve kalp kasında dejenerasyona yol açan nedenlerin ve hastalıkların nedeninin değerlendirilmesidir.
CK testi öncesi ağır egzersiz yapılmamalıdır.Bu tür bir egzersiz veya yoğun spor sonrası bu test yapıldığında ise, enzim kaslarda bulunduğundan ve kasların çalışması sonrası kanda değeri yükseleceğinden yüksek sonuçlar çıkmasına neden olabilir.

CK Normal Değerleri Nedir?

CK normal değerleri çalışılan laboratuvar, kullanılan test reaktifi ve yönteme göre az da olsa farklılık gösterebilir.
Bu konuda esas olarak testin çalışıldığı labporatuvarın rapor ettiği tahlil sonucundaki referans değeri dikkate alınmalıdır.
Ancak genel bir bilgi olarak 10 ile 200 IU/L  CK değerleri normal kabul edilmelidir.
200 ve üstü CPK değerleri ise yüksek olarakdeğerlendirilir.

CK Yüksekliği Nedenleri:

CK yüksekliği aşağıda belirtilen durumlarda görülebilir.

 1. Muskuler distrofi
 2. Polimyozit ( bir çeşit kas hastalığı)
 3. Yanıklar ve travma sonrası yanıklar,
 4.Ağır egzersiz sonrası
 5 .Status epileptikus
 6. Ameliyat sonrası dönemlerde
 7. Yaygın beyin enfarktüsü sonrası
 8. Gebeliğin son dönemleri ve doğum süreci
 9. Kas içine yapılan enjeksiyonlar sonrası
 10. Malign hipertermi
 11. Epileptik ataklar sonrası
 12. Myokard enfarktüsü sonrası (Myocard enfarktüsü tanısında günümüzde troponin testi yaygın olarak kullanılmaktadır.)

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

ebru_angel19 | 18.02.2014 03:37

TRİGLİSERİD:278 mg/dL (40-200), KOLESTEROL: 245 mg/gL (120-200) LDL KOL: 163 mg/dL (0-130) HDL K:37 mg/dL (40-60) GLUKOZ:73mg/dL (75-110) RBC (10^6/uL): 5,98 (4.38-5.77) HGB: 17,5 g/dL(13,6- 17,2) HCT: 51,4 (39,5-50,3) hocam eşim 33 yaşında testleri yorumlarmısınız

Tahlil.Com | 18.02.2014 04:35
Kan yağlarında yükselme var bu nedenle iyi bir diyet ve düzenli spor yapmasını öneririz..Sigara içiyorsa risk artar..
Erkeklerde Kısırlık Tanısına Yardımcı Olan Tahliller Nelerdir?
Erkeklerde kısırlığa çevresel veya genetik etkiler sonucu yapı bozuklukları sebep olabileceği gibi, aşırı sıcak veya kimyasala maruz kalma sebebiyle spermlerin dölleme yetisini kaybetmesi…
Tahliller Neden Yapılır?
Tahlil; analiz etmek, ayrıştırmak anlamındadır. Tıbbi tahliller de hastalıkların tanısı, takibi ve taramalarında baş vuurlan tanı yöntemleridir.
Anti Hbs Testi Nedir? Pozitif Çıkması Tehlikeli Bir Durum Mu?
Anti Hbs; Hepatit B virüsünün yüzey antikorudur. Kan tahlilinde Anti HBS pozitifliği çıktığında bir hastalık olup olmadığı veya tehlikeli bir durum olup olmadığı sıklıkla merak…
Tam Kan Sayımı HGB Nedir?
HGB, tam kan sayımında kullanılan parametrelerden biridir.Hemoglobin olarak da bilinir.
WBC (Lökosit) Normal Değerleri: WBC Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?
Bu makalemizden, WBC (beyaz kan hücresi) diğer adlarıyla da lökosit  (akyuvar) türlerini, sayımının nasıl yapıldığını, normal değerlerinin ne olduğunu, wbc yüksekliği ve düşüklüğü…
Kulak Kültürü Nedir?
Kulak; diğer dış bağlantılı organlarda olduğu gibi enfeksiyonla karşılaşabilen bir organdır. Kulakta bulunan ve hastalık yapıcı özelliği olan bakteri ve mikroorganizmaları mikrobiyolojik yönden…
Tiroid Nodülleri Nasıl Teşhis Edilir?
Titoid nodülleri genellikle belirtisiz seyreder. Doktorlar bu nodüllerin teşhis ve takibinde çeşitli testlere ihtiyaç duyar.
Hamilelik Döneminde Yapılacak Tahliller Nelerdir?
Hamilelik sürecinde bebeğin gelişim takibi ve annenin rutin sağlık kontrolleri için yapılan pek çok tahlil vardır.
Boğaz Kültürü Neden Yapılır?
Boğaz kültür testi ile  özellikle A grubu Streptokok bakterilerine bağlı ve halk arasında Beta mikrobu olarak da bilinen boğaz enfeksiyonlarının tanısı kolaylıkla konulmaktadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı ve İdrar Kültürü
İdrar yolu enfeksiyonları tanısında idrar kültürü pratik ve güvenilir bir tahlildir, İdrar kültürü tahlili ile idrar yollarında meydane gelen enfeksiyonların varlığı…
Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları
Tam Kan Sayımı tahlili, diğer adıyla Hemogram Testi yaptıran bir çok ziyaretçimiz bu tahlili yaptırdıktan sonra sonuç kağıdındaki kısaltmaların anlamlarını merak ediyor.
Anti-Streptolizin O (ASO) Testi : Kural, Yöntem, Yorumlama, ve Klinik Anlamlılık
Bu makalemizde, Anti-Streptolizin O'nun ne olduğunu, neye karşı üretildiğini, testin yapılma yöntemlerini, sonuçların ne anlama geldiği gibi bilgileri bulabilirsiniz.
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com