Tiroid Bezi Hastalıklarında İstenen Tahliller

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/20 03:43 •
Tiroid bezi hastalıkları toplumumuzda sık olarak görülmektedir. Tiroid bezi hastalıklarının araştırılmasında doktorlarca istenen tahlillerin başlıcalarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Tiroid Bezi Hastalıklarında İstenen Tahliller

Tiroid Bezi Hastalıkları

Tiroid bezi hastalıkları toplumumuzda sık olarak görülmektedir. Tiroid bezi hastalıkları başta endokrinoloji uzmanları olmak üzere, dahiliye ve genel cerrahi uzmanlarınca da takip ve tedavi edilmektedir.
Tahlil.com olarak, tiroid bezi hastalıklarında doktorlarca  sık olarak istenen tahliller hakkında genel bir bilgilendirme yazısı hazırladık.

Tiroid bezi hastalıklarında, kanda TSH ve tiroit hormonlarının (T3 ve T4) düzeylerinin ölçülmesi, tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir.

Tiroid bezince iki hormon salgılanır,bunlar tiroksin (T4), ve tiriiyodotironin (T3) adındadır. T4 ve T3 hormonları;  metabolizmayı hem düzenler ve hem de hızını kontrol altına alır. Hormonlar çok  salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir.

Hipertiroidi de kalp hızı artarak çarpıntı (taşikardi) oluşur,  bağırsak hareketleri ise  artar ve ishal olabilir.Tam tersine,  tiroid hormonları  çok az salgılanırsa bu duruma hipotiroidi denir. Hipotiroidi gelişince metabolizma yavaşlar, kalp hızı azalır (bradikardi) ve barsak hareketleri azalarak kabızlık meydana gelebilir.

Tiroid hastalıklarında genel olarak,  kandaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi ile tiroid bezinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Tiroid Bezinin Önemli Hastalıkları Nelerdir ?

Guatr : 

Tiroid bezinin büyümesine guatr denir.

Nodül :

Tiroid bezinin içinde normal dışı doku oluşmasıdır.

Tiroidit :

Tiroid bezinin iltihabına denir. Bezde ağrı vardır.

Hipertiroidi :

T4 ve T3 hormonlarının bezden aşırı salgılanması durumudur.

Hipotiroidi :

Tiroid hormonlarının (T4 ve T3) az salgılanması durumudur.

Tiroid Kanseri:

Tiroid bezinde kötü huylu tümör olması

Kanda TSH ve tiroid hormonlarının (ST3 ve ST4) düzeylerinin ölçülmesi, tiroidin çalışması hakkında önemli bilgiler verir. Başlangıçta öykü ve muayenede tiroid bezinde çalışma bozukluğu belirlenememişse tek başına TSH hormonunun kanda ölçülmesi yeterli olabilir.

Bağışıklık sistemini kontrol eden tahliller:

Bunlar antitiroglobulin antikor ( ATA ), anti TPO antikor ( AMA ) ve Anti TSH-R ( TRAb )gibi isimler almaktadır.
Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı ve bazı tip tiroiditlerin tanısında yardımcı olurlar.

Tiroglobulin tayini: Bu test özellikle tiroid kanseri nedeniyle ameliyat olmuş hastaların izlenmesinde önemli bilgiler verebilir. Tiroid kanserlerinin tanı ve tedavisinde kanda tirokalsitonin  adı verilen bir hormonun ölçülmesi de yararlıdır. Ayrıca ilgili uzman hekimin isteğine göre tiroid ultrasonu ve sintigrafisi gibi tahliller de tiroid bezinde büyüme,nodül ve kitle gibi değişikliklerin izlenmesinde yararlıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n*** :

Annem guatr testi yaparken abdomen filminde karacigerin sol kısmında 9mm çapında hiperekoik nodule rastlanmıs sağ kısımdada 8mm çapında doktor bunlar iyi huylu tümor demıs sizede sormak ıstedım.. bir tahlıl onerıldı onunda yanetkısı çok fazla bir şey imzalatıyorlar sorumluluk aldığımıza dair ne yapmalıyız.


Cevap:

Size imzalattıkları yazı hakkında görmeden bir yorumda bulunamayız, yazıyı dikkatlice okuyun, anlamazsanız da size bunu anlayacağınız bir dille aktarmalarını rica edin

?