Çocuğu Olmayan Çiftlere Yapılan Tahliller Nelerdir?
Çocuğu olmayan çiftler, çocuk sahibi olabilmek için bir çok test ve tahlil yaptırmaktadır.Anne ve baba adayları çocuklarının olmamasının nedenini araştıran hekimlerin istediği tahlilleri yaptırıp biran önce tedaviyle çocuk sahibi olmayı istemektedir.
İnfertilite yani kısırlık araştırılmasında yapılan tahlilleri kadınlarda ve erkeklerde yapılan tahliller olmak üzere iki ana başlıkta inceleyebiliriz.
KADINLARDA İSTENEN TAHLİLLER
1.Hormonal Tahliller: Bu grupta doğurganlıkla ilgili bir çok hormon tahlili yer almaktadır.Başlıcaları: FSH, LH, E2, Prolaktin, Serbest T4, TSH, Serbest Testosteron, 17-OH Progesteron, DHEA-S04, Androstenedion; TSH ve serbest T3 veya T4 testleridir. Bu hormonların seviyelerinde saptanacak olan bir bozukluğun infertilite ile ilişkisi değerlendirilerek tedavisi yoluna gidilir. Bunlara ek olarak üreme sistemi üzerinde etkisi bulunan hormonlar (DHEA, androstenedion, 17 hidroksiprogesteron, serbest testosteron) incelemeye tabi tutulur.
2.Serolojik Tahliller: Bu testlerin başlıcaları: Hbs Ag, Anti-Hbs, Anti-HCV, Anti-HIV I+II, Rubella IgG, Rubella IgM, Toxo IgG, Toxo IgM Birtakım viral hastalıkların önceden tanımlanması veya bağışıklığın belirlenmesi amacı ile kan tahlillerine B ve C tipi hepatit (sarılık) virüsü, AIDS (HIV) ve kızamıkçık virüsü (rubella) incelemeleri eklenmektedir.
3.Hematolojik Tahliller: Kan grubu ve tam kan sayımı'dır. Kan sayımı ile kansızlık (anemi) yönünden araştırma yapılır. Kan grubu belirlenerek kan uyuşmazlıkları ile ilgili önceden bilgilenme sağlanır.
4.Girişimsel Tahliller: .Kadında infertiliteye yönelik rahim ve tüplerin değerlendirmesi amacı ile gerçekleştirilebilecek diğer tahlil yöntemleri ise histerosalpingografi ve endoskopik yöntemlerdir.
ERKEKLERDE YAPILAN TAHLİLLER:
Erkeklerde kadınlara göre nispeten daha az tahlil yapılmaktadır.
1.Spermiogram Tahlili: Ortalalama 3-5 günlük bir cinsel perhiz sonrası yapılan bir tahlildir.
2.Hormon Tahlilleri: FSH, LH, Testesteron gibi hormon tahlilleri yaparak erkek üreme sistemi ile ilgili analiz yapılır.
3.Ultrasonografi (Testis / Transrektal) :Üreme organları ultrason eşliğinde incelenir.
4.Genetik Analiz: Genetik inceleme, sperm sayısı normalin çok altındaki erkeklerden istenmektedir.İnceleme, kan örneği alınarak yapılmaktadır.. Spermlerde nadir görülen ciddi şekil bozuklukları ortaya çıktığında veya erkeğin translokasyon adı verilen bir genetik hastalık taşıyıcısı olduğu durumlarda; FISH tekniği ile spermlerdeki kromozomal hatalar incelenmektedir. Bu uygulama mikroenjeksiyon tekniği ile elde edilecek embriyoların kromozom bozuklukları konusunda önceden bilgi vermesi açısından çok önemlidir.
5.İdrar ve Meni (Sperm) Kültürü:İdrar yollarında ve spermde oluşan enfeksiyonlar erkeklerde kısırlık için neden olabilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.