APTT Testi Nedir? APTT Yüksekliği Hangi Hastalıklarda Görülür?

20.08.2018 07:29 | Güncelleme: 14.05.2020 03:15 | Yazar: Dr. Cem Argun
APTT testi genel olarak pıhtılaşma sisteminin bozukluklarının tanısında kullanılan bir koagulasyon testidir.Hematoloji laboratuvarlarında otomatik cihazlarla yapılır.
APTT Testi Nedir? APTT Yüksekliği Hangi Hastalıklarda Görülür?
A

APTT Testi Nedir?

APTT testi genel olarak pıhtılaşma sisteminin bozukluklarının tanısında kullanılan bir koagulasyon testidir.Mavi renkli tüplere alınan kan ile çalışılır.Hematoloji laboratuvarlarında çalışılmakta olup tercihen hematoloji uzmanlarınca veya tahlili isteyen doktorca yorumlanmalıdır.

Vücudumuz, toplam uzunluğu yaklaşık 40.000 Km olan kılcal damarlarla kaplıdır. Bu damarlarda gelişebilecek çatlaklık veya yırtıkta kan pıhtılaşarak damarı tıkar. APTT testi bazı pıhtılaşma faktörlerinin bozukluğunu veya eksikliğini gösterir. 

Parsiyel Tromboplastin Zamanı kanın pıhtılaşması için geçen süreyi ölçmeye yarayan bir testtir. Aynı şekilde APTT testi de kanın pıhtılaşma süresini ölçer. Farklı olarak APTT testi PTT ( Protrombin zamanı) testine göre daha hassastır.

En sık kullanım alanı cerrahi operasyon veya invaziv bir girişim yapılacak hastalara yapılacak müdahale öncesi kanama yönünden bir risk olup olmadığının değerlendirilmesidir.

Sonuç olarak APTT testinin asıl amacı kanın pıhtılaşma süresini ölçmektir. Eğer testin sonucu yüksek olursa kanın geç pıhtılaştığına işaret eder. Düşük olmasıda erken pıhtılaşmaya işaret eder.
APTT testi yaygın olarak Heparin tedavisi alan hastaların klinik takibinde kullanılmaktadır.

APTT Testi Normal Değerleri Nelerdir?

Sağlıklı bir insanda APTT testi normal sonuçları 26 ila 35 saniye arasındadır. Bu değerin 100 saniyeden fazla olması vucütta kendiliğinden kanamalara yol açabilir. PTT için ise bu değer 60-70 saniye seviyelerindedir. Normal APTT değeri, çalışılan cihaz ve kullanılan laboratuvar kiti ve yöntemine göre az da olsa farklılıklar gösterebilmektedir. Bu değerler alt ve üst sınır için 1-2 puan oynayabilir.
APTT değerleri, heparin kullanan kişilerde normalin üstünde çıkabilir. Bu tedaviyi alan kişilerde APTT test sonuçlarının 60 ile 70 saniyeye kadar olması kabul edilebilir.

APTT Yüksekliği Belirtileri

  1. Burun ve diş etlerinde kanama,
  2. Vucütta olulan kanamaların daha geç durması
  3. Ciltte kanamalar
  4. Regl döneminde kan kaybının şiddetli ve fazla olması

APTT Değeri Neden Düşük Olabilir?

  • Pankreas, yumurtalık ve kolon kanseri gibi durumlarda
  • Ani yaşanan kanamalar sonrasında
  • Kan zehirlenmelerinde
  • Cerrahi müdahalelerden sonra
  • Vucüdün herhandi bir yerinin darbe alması durumunda
  • Gebelik ve doğum gibi durumlarda

APTT Testi kullanım yerleri

  1. İntrensek koagülasyon sisteminin değerlendirilmesi
  2. Heparin tedavisinin takibi ve buna gör eilaç dozunun ayarlanması
  3. Hemofili taramalarında
  4. Pıhtılaşma sisteminde yer alan faktör II, V, VIII, IX, X, XI ve XII’nin konjenital eksikliklerinin taranması  
  5. Karaciğer yetmezliği araştırılması
  6. Dolaşan antikoagülanların yetersizliğinin araştırılması
  7. K vitamini yetersizliğinin değerlendirilmesi
  8. Yaygın damar içi pıhtılaşma olarak da bilinen ve hayati tehlikesi bulunan DIC(Disemine İntravasculer Coagulation) hastalığı tanısında kullanılır.

APTT Değeri (Uzunluğu)  Neden Yükselir?

APTT testinin hangi durumlarda yükseldiğine dair bilgiler ise aşağıda verilmiştir.

  1. Hemofili A VonWillebrand hastalığı,
  2. Kanda FXII, XI, IX eksikliği,
  3. Bazı karaciğer Hastalıkları,
  4. Standard Heparin tedavisinin kontrolünde,
  5. DIC adı da verilen ve hayatı tehdit edecek kadar ciddi bir hastalık olan Yaygın Damar içi pıhtılaşma vakalarında da APTT (Aktive Parsiyel Tromboplastin Zamanı) uzar
  6. Tekrarlana düşükler
  7. Lösemi
  8. Beslenme Yetersizliği
  9. Doğum esnasında aşırı kan kaybetme
  10. Karaciğerde oluşan sorunlar

Protrombin Zamanı Testi de (PTZ, PT) APTT  testi ile birlikte sıklıkla istenen hematoloji ve koagulasyon tetslerinden biridir. Bu test ile ilgili de bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Protrombin Zamanı  Testi Nedir? Hangi durumlarda istenir ve nasıl yorumlanır?

YORUMLAR

Salim3434 | 18.08.2020 12:59

Değerli hocam merhabannTest değerlerimin hepsi normal sadece aPTT değeri 26,7 çıktı. Referans aralığı olarak 28-36 görünüyor.nTeşekkürler

Tahlil.Com | 18.08.2020 09:19

Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçlarını normal olarak yorumluyoruz.
Test sonuç değerlerinizde bir anormallik görülmüyor.

tcelikel | 20.07.2014 01:11

Merhaba Hocam,
PLT 109 olduğu için aynı test sitratlı tüp ile tekrarlandı ve bu seferde 112 çıktı. Bunun üzerine yapılan testlerde aPPT 35.6 çıktı. Kanama zamanı ise 4.15 olarak ölçüldü.

Tahlil.Com | 20.07.2014 08:06

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.
PLT 100 ÜN ALTINA İNMEDİKÇE PEK SORUN OLMAYACAKTIR.

feritkaras81 | 25.04.2014 04:33

iyi günler hocam oğlum 2010 dogumlu. 23/04/2014 tarihinde oğlumu kene ısırmiştı.dÜZCEDE TtEST SONUÇLARI WBC16.4,RCB4.54, HGB12.2,HCT36.3 ,PLT363, PCT 0.224, MCV79.9, MCH26.9,MCHC33.6, RDW18.3, MPV6.16, PDW17, NEU 56.9 ,LYM 28.3 MONO7.59 ,EOS 6.51 BASO 0.75.NEU 56.9,LYM28.3MONO 7.59,EOS 6.51BASO 0.75

Tahlil.Com | 26.04.2014 08:50
Sonuçlarınız normaldir, ancak birkaç gün daha dikkatli olmanız gerekir.
gencer_seda | 29.08.2013 03:52

Merhaba Hocam,Dün hormon testinde bhcg sonucu <1.20 çıktı Ayrıca serbest kan T4 1.85 (0.7 - 1.76) Ferritin 7 (22-322) uıbc 320 (155-300) Lym% 20,04 (30-36) Rdw 15.01 (11.5 -14) nasıl değerlendirmeliyim.. Teşekkürler

Tahlil.Com | 31.08.2013 12:32
Hamile değilsiniz ve demir eksikliği bulguları gözleniyor.
esracelik.34 | 28.08.2013 10:58

Merhaba aPTT 97.7 bu sonucu yorumlarmısınız (normalde 28-36 olması gerekiyomuş okuduğumuza göre )

Tahlil.Com | 29.08.2013 01:28
APTT değeriniz yüksek, bu durumda öncelikle hematoloji bölümünde muayene olmanız da yarar var, testi bir kere daha tekrar ett,irmek de faydalı olabilir.APTT yüksekliği görülen durumların başlıcaları aşağıda belirtilmiştir.
  Hemofili A VonWillebrand hastalığı,
    FXII, XI, IX eksikliğ,
    Karaciğer Hastalıkları, 
halife82 | 21.03.2013 11:27

Merhaba APTT SERUM 36.9 ref:25-36 ile yüksek. Albümin kan 4.7 g/dl ref:3,5-5,2 Total bilirubin: 0,84 mg/dl ref:0,3-1,3 Direk bilirubin kan 0.19 mg/dl ref: 0,00-0,20 sınırda. Glukoz açlık kan: 69 mg/dl ref: 75-99 mpv 10,6 fl ref:7,4 10,4 WBc 6,5 10^3/μL ref:4,5 - 10,3 Gliadin IgA 4.425 Neg. U/ml <12

Tahlil.Com | 26.03.2013 10:56

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


| 26.08.2011 03:06

sn 61.900 ınr 50531



















sn 61.900 ınr 5.531%10651 aptt 29.600

bu sonuçlar normalmı

Hepatit B Tanısı ve Takibinde Kullanılan Testler
Hepatit B hastalığı tanısı ve takibinde çeşitli testler kullanılmaktadır.
FSH Hormonu
Kadınsal bir hormon olan FSH hipofiz bezinden salgılanır. Kadın hormon hastalıklarının araştırılmasında doktorlarca sık olarak istenen bir hormon tahlilidir.
CCP Testi (Anti CCP) ve Romatoid Artrit
Romatoid artrit tanısında kullanılan bir oto antikor testidir. Romatoid Artrit hastalığının erken tanısında sıklıkla kullanılan tahlillerden biridir.
VDRL, TPHA, FTA-ABS Testleri Arasındaki Fraklar
Bu testlerin temel özelliği cinsel yolla bulaşan frengi hastalığı tanısında kullanılmalarıdır.VDRL, TPHA ve FTA-ABS testlerinin arasında bazı farklar vardır.
HIV Testi Nedir? HIV Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?
HIV testi, bir kişinin HIV kapıp kapmadığını gösterir. HIV insan immün yetmezlik virüsü anlamına gelir. HIV, AIDS'e (edinilmiş immün yetmezlik sendromu) neden olan virüstür.…
Lökosit yüksekliği (WBC yüksekliği) Nedir? Lökosit Yüksekliği Belirtileri
Kan sayım testleri arasında olan lökosit  (WBC) yüksekliği bazı hastalıklarda olmaktadır. Lökosit, akyuvar olarak da bilinir.Lökosit İngilizce olarak da white blood cell yani…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com