COVID 19 Aşısı Sonrası Maske Takmaya Devam Edelim mi?
COVİD-19 aşısı uygulanan kişilerde aşı sonrası koruyuculuk geliştiği düşüncesiyle bir rahatlama olmaktadır.Uygulanan 2 doz aşı sonrası maske takmaya devam edilip edilmeyeceği konusu da sıklıkla merak edilmektedir.Tahlil.com doktorları aşı sonrası da maske takılmaya ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaya devam edilmesini öneriyor.Peki neden maske takmaya devam edilmelidir? Aşağıdaki yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Bu yazımızda öncelikle ülkemizde COVID-19 aşı uygulamaları, aşılar hakkında temel bilgiler ve aşı uygulanması sonrası maske takılmaya devam edilip edilemeyeceği konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
2020 Mart ayından bu yana süren COVID 19 pandemisi halen etkinliğini sürdüyor. Pandemiye önlem olarak da çeşitli ülkeler aşı çalışmalarını başlatıp farklı teknolojilerde aşılar geliştirdiler.
Ülkemizde de ilk olarak Çin aşısı olarak bilinen Sinovac aşısı 2021 başlarında öncelikle sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.Ardından da başta 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere giderek farklı populasyonlara da uygulandı. Nisan 2021 itibariyle de Alman aşısı olarak bilinen Biontech aşısı da ülkemizde uygulanan aşılar arasında yerini aldı.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri Rus aşısı olarak da bilinen Sputnik aşısının da önümüzdeki süreçte ülkemizde uygulanacağı bilgisini verdi.
COVID 19 Aşıları Neyi Amaçlamalıdır?
COVID-19 aşılarının temel kullanım gayesi şiddetli hastalık ve Covid-19 enfeksiyonu kaynaklı ölümleri önlemektir.Aşıların tamamı bireylerin bu virüse karşı bağışıklık kazanmasını hedef almaya yöneliktir.
Ülkemizde uygulanan ve uygulanması planlanan aşıların (Çin aşısı, Alman aşısı ve Rus aşısı) hiçbiri için % 100 koruyuculuktan söz edilmemektedir.
COVID-19 aşıları birkaç farklı yöntemle üretilmektedir. Bununla birlikte, aşıların tamamı bireylerin bu virüse karşı bağışıklık kazanmasını amaçlar.
Aşı uygulamasında temel amacımız ölümcül enfeksiyonların önüne geçmek ve virüsün bulaşmasını azaltmaktır.Ancak mevcut bilimsel veriler aşıların bulaşmayı tamamen önleyip önlemeyeceğini konusunda bilgi vermemektedir.
Koronavirus aşlarınının, hastalığı sessiz sedasız geçiren ve bu süreçte çevresini enfekte edebilme potansiyeli oaln kişiler yaratabileceği tahmin edilmektedir.
Bir diğer ifadeyle COVID-19 aşısı yaptırsanız bile hastalığı semptomsuz geçirebileceğimizi ve çevremizi enfekte edebilen bir süper bulaştırıcıya dönüşebileceğimizi göz ardı etmemeliyiz.
COVID 19 Aşısı Sonrası Koruyucuk Ne Zaman Başlar?
COVID 19 aşılarının etkinliği olarak henüz kesinleşmiş bilimsel veriler olmasa da koruyuculuğun ikinci doz aşıdan sonra bir kaç hafta içinde başladığı belirtilmektedir.
COVID 19 Aşısı Sonrası Neden Maske Takmalıyız?
COVID 19 aşısı yaptıranlar aşı sonrası sonsuz veya yüzde yüz bir koruma içerisinde olacakları hatasına düşmemelidir. Hangi aşının ne kadar koruduğunu tam olarak bilinmemektedir.. Bu nedenle aşı sonrası maske takmak ihmal edilmemelidir.
Ağız ve burundan yüksek viral yükte COVID 19 virüsüne maruz kalındığında, COVID-19 aşısının tam bir koruma sağlayamayabileceği, bu nedenle COVID 19 aşısı yaptıranların aşı sonrası da maske takmasının gerekli olduğu belirtilmektedir. Aşı sonrası maske kullanımı, hem kendimiz, hem de çevremiz için gerekli bir durumdur.
Maske takılmasıyla COVID-19'un varyantlarının da bulaşma riskinin azalacaktır.
Aşı sonrası maske takılmasınının gerekli olduğu belirten önemli verilerden biri de henüz ülkemizde toplumsal bağışıklığın tamamlanmasına yönelik uygulanan aşı sayısının yeterli olmadığıdır.Sağlık Bakanlığının yayınladığı güncel verilere göre Haziran 2021 ortalarında iki doz aşı olan yurttaşlarımızın sayısı 14 milyon civarındadır.Bu sayı henüz toplumsal bağışıklığın oluşması için yeterli bir sayı değildir.
Aşı sonrası virüsün yayılmasını engellemek için sadece maske takmak da yeterli değildir.Bununla birlikte sosyal mesafe kurallarına uyulması, kalabalıklardan ve kapalı alanlardan kaçınılması, dışarı çıkıldığında her türlü önlemin alınması ve odaların havalandırılması gibi genel halk sağlığı önlemlerine de uyulmalıdır.
T.C. Sağlık Bakanlığı’da kendi web sitesinde ‘’Aşı uygulandıktan sonra hastalığa karşı koruyuculuğun gelişmesi genellikle birkaç hafta alır. Bununla birlikte herkeste aynı düzeyde koruyuculuk gelişmeyebilir. Ayrıca aşılanan kişi kendisi korunuyor olsa bile virüsü aldıysa başkasına bulaştırabilir. Bu nedenle aşı uygulandıktan sonra da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerekmektedir. Bakanlığımız tarafından artık önlemlere gerek olmadığı açıklanana kadar bu önlemlerin alınmasına devam edilmelidir.’’doğrultusunda görüş bildirmiştir.
Sonuç olarak Sağlık Bakanlığımız tarafından maske gibi COVID 19 önlemlerine gerek olmadığı açıklanana kadar maske kuralına özenle uymamız gerekli görülmektedi.
Sağlıklı günler dileklerimizle…
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|