Ferritin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/06 12:09 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Demir vücutta hemoglobin adı verilen yapıları taşır. Hemoglobin ise; vücutta oksijen ve karbondioksit gibi gazların taşınmasını sağlayan yapılardır.

Ferritin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Kanda ferritin düzeyi insan vücudundaki demir depoları hakkında bilgi verir. Ferritin karaciğer, dalak ve kemik iliğinde bulunmaktadır.
Kansızlık yani anemide kandaki ferritin düşük, demir bağlama kapasitesi yüksek olacaktır.
Ferritin seviyesinin düşüklüğü vücudumuzdaki demir depolarının boşalmış olduğunu gösterir.
Bu bilgi de demir eksikliği tedavisinin planlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.

Demir Nedir? Vücutta Ne İşe Yarar?

Demir vücutta hemoglobin adı verilen yapıları taşır. Hemoglobin ise; vücutta oksijen ve karbondioksit gibi gazların taşınmasını sağlayan yapılardır.

Atmosferden alınan oksijen, akciğerlere dolar. Akciğerlere gelen kan, bu oksijeni yapısındaki hemoglobine bağlar ve asıl iş bundan sonra başlar. Hemoglobin, kan içinde organların tamamını gezer ve her organa içeriğindeki oksijen gazını verirken, organlarda birikmiş olan karbondioksiti de alır ve onu da akciğerlere yeniden taşıyarak, nefes vermek suretiyle vücuttan çıkmasını sağlar.

İşte bu kadar işlevsel olan hemoglobinin vücutta sayısının yeterli olması çok önemlidir. Çünkü yeterli olmadığında, organlara yeterince oksijen gitmez. Yeterince oksijen almayan yani besin alamayan organ, görevini tam ve doğru olarak yerine getiremez. Bu sebeple demir eksikliği olan insanlarda; yorgunluk, halsizlik, devamlı uyku hali, cilt renginde solukluk ve algılamada zorluk ortaya çıkar. Vücutta oksijen yetersiz olduğunda, bu kısımlarden elektrik kesilir.

İşte hemoglobin sayısının yeterli olması için, demir sayısının yeterli olması gerekir. Bu da beslenme ve düzenli yaşam ile mümkündür.

Hemoglobin Sayısı Nasıl Artırılır?

Hemoglobin sayısını artırmak için beslenme en önemli unsurdur. Pekmezin ve siyah, çekirdekli üzümün kan yaptığı artık toplumca bilinen bir gerçektir. Ancak burada atlanan husus, bunların tüketim şeklidir.

Kan yapıcı unsurlar tüketilirken karnın aç olması, yani uzun süredir besin alınmıyor olması çok önemlidir. Bu şekilde alınan demir kaynağı, hızlıca emilip kana kazandırılacaktır.

C vitamini, demir emilimini artırır. Yani pekmez tüketmek yetmez, bunu bir C vitamini kaynağıyla birlikte tükettiğinizde vücut sindirimini ve bundan yararlanmayı çok daha etkin şekilde yapabilir. Bunun için pekmezle limon veya portakal suyunu karıştırıp içebilirsiniz.

Kalsiyum, demirin emilimini bozar. Bu sebeple demir kaynağı tükettiğinizde bir süre kalsiyum tüketmemelisiniz. Mesela yoğurda pekmez katarak yemek gibi bir alışkanlık vardır toplumumuzda. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Pekmez tükettikten bir süre sonra süt ve süt ürünü tüketilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?