Crohn Hastalığı (Bağırsak İltihabı)

Yayın Tarihi : 2018/03/03 22:08 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/30 03:17 •

Crohn hastalığı bağırsakların iltihabıdır ve bağırsaklar üzerinde küçük ve büyük ülserler oluşabilir

Crohn Hastalığı (Bağırsak İltihabı)

Crohn hastalığı bağırsakların iltihabıdır ve bağırsaklar üzerinde küçük ve büyük ülserler oluşabilir. Söz konusu iltihap tüm sindirim sisteminde görülebilir.

Crohn hastalığının nedeni belli değil ama bazı uzmanlar bu hastalıkta bakterilerin önemli rol oynadıklarına inanıyorlar.

Bazı Crohn hastalarında bağırsaktakı bağışıklık sistemi herhangi bir yabancı etken olmadan kendiliğinden uyarılır (genetik anomali) ve bu da bağırsaktaki iltihaplara neden olur.

Crohn Hastalığı Nasıl Tespit Edilir?

Mide bağırsak ve sindirim kanalı ile ilgili hastalıkların tamamı gastroenteroloji anabilim dalının uzmanlığına dahildir. Bu rahatsızlıklarla dahiliye birimine başvurulur ve dahiliye biriminin sevkiyle gastroenteroloji bölümüne gönderilerek hasta, detaylı incelemeden geçer. 

Gastroenteroloji bölümünde yapılan kolonoskopi neticesinde, bağırsak duvarı incelenir ve kolaylıkla bu hastalık tespit edilebilir. Kolonoskopi yapılırken, hasta anestezi alabilir. Böylece daha konforlu bir işlem geçirmiş olur. Kolonoskopi; kameralı görüntü cihazıyla, makattan başlamak suretiyle kalın bağırsağın tamamının incelenmesi işlemidir. Bağırsağın doğru şekilde incelenmesi ve doğru teşhislerin konması için, hastaya öncelikle bağırsak temizleme diyeti verilir. Bu sayede hasta, birkaç gün önce bu diyete başlayarak bağırsakları katı atıklardan arındırır ve bağırsak duvarı net şekilde görülür. Bu sayede hem gaita altında kalan kısımda bir hastalık atlanmamış olur, hem de doğru tedavi, kolay ve zamanında çözümü beraberinde getirir. 

Crohn Tedavi Edilir mi?

Crohn, süreç isteyen bir tedavidir. Her zaman neticiye ulaşmayabilir. Ancak öncelikli hedef, hastaya konforlu bir hayat sunmaktır. Bu sebeple teşhis konduktan sonra da kesinlikle tavsiyelere uyulmalı ve doktor takibi aksatılmamalıdır. 

Crohn tedavisinde, öncelikle beslenme düzenlenir. Hasta, verilen listeye uyum sağlamalı ve tüketmemesi gereken gıdalar hususunda hassas olmalıdır. Çünkü iltihabı tetikleyecek bir besin, ciddi bağırsak ağrıları ve konforsuz hayata sebep olabilir ve tedaviyi geciktirir. Ayrıca ilaç tedavileri ve rutin kontroller kesinlikle aksatılmamalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n********** :

Merhaba bikaç gün önce ishaldim ve tuvalet kagidinda kan gördüm. Daha sonra dışkımın kıvamı koyulasti dışkımda kan pihtilari olduğunu gördüm. Diğer gün kan yoktu ama kıvamı sümüklü bi hal aldi. Ve alt karin bölgemde hafif şiddetli ara ara ortaya cikan ağrı var. Hastaligim ne olabilir ne yapmalıyım?


Cevap:

Dizanteri olmuş olabilirsiniz, hemoroid olabilir, doktora başvurmanızı öneririz..

?