Suçiçeği Nedir, Nasıl Korunuruz?
Suçiçeği en sık okul çağı çocuklarında görülen bulaşıcı birenfeksiyondur. Vücuttaki kırmızı kabarcıklar çıkmaya başlamadan öncesindebulaşma dönemi başlar. Çocuk daha hasta olduğunun farkında olmadan da virüsübulaştırabilir. Suçiçeğine sebep olan virüs varicella zosterdır. 50’li yaşlardabağışıklık sistemi düştüğünde bu virüs tekrar aktif olup Zona denen hastalığasebep olabilir.
Suçiçeği, çocuklarda genellikle kendini sınırlayan ve dahakolay tedavi edilen bir hastalıktır. Ergenlik dönemindeki çocuklar, yetişkinlerve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görüldüğünde çok daha ağır geçebilir.
Genellikle kış mevsimi sonunda görülür.
Solunum yolu aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. Hastakişinin aksırması, öksürmesi yoluyla ağzından dışarı çıkan virüsler o havayısoluyan sağlam bir kişinin nefes yollarından veya göz içi tabakasındangirebilir. Sağlam kişinin vücuduna giren virüs lenf bezlerine yerleşip oradankana karışır. Hastalık başlatır.
Suçiçeği hastalığının belirti ve bulguları nelerdir?
-1-2 gün süren hafif ateş
-Halsizlik, kırıklık
-Karın ağrısı
-Kaşıntı
-Baş ağrısı
-Etrafı kırmızı, içinde berrak bir sıvı bulunan yüzeyselkabarcıklar oluşması ve cildin her yerine yayılması
-İlk kabarcıklar ağızda başlar. Sırayla ağızda, yanaklarıniçinde ve genital organlarda görülebilir. Oluşan kabarcıkların hepsi aynı andaçıkıp aynı anda iyileşmez. Bir kısmı iyileşirken başka bir bölgedekiler de yeniolgunlaşıyor olabilir.
Suçiçeğinden nasıl korunur?
Ulusal aşı takvimimize göre çocuğa 12 aylıkken tek dozsuçiçeği aşısı yaptırılır. Aşının koruması %98’dir. Hafif de olsa aşının ateş,ağrı gibi yan etkileri normaldir. Lösemi hastalarına veya bağışıklık sistemidüşük kişilere de suçiçeği aşısı yapılmalıdır.
Hastalık genelde okul çocuklarında görülür. Döküntüler farkedildiği andan itibaren çocuk 1 hafta okula gönderilmemelidir.
Hayatında bir kere suçiçeği geçiren birey bağışıklık kazanırfakat virüs vücutta ömür boyu pasif bir şekilde kalır. İleri yaşlarda (50-60) bağışıklıksisteminin zayıflaması gibi bir durumda virüs tekrar aktifleşip zona denilenhastalığa sebep olur. Bu hastalık suçiçeğine göre çok daha ağır seyredebilir.Daha önce suçiçeği geçiren biri zona hastasıyla temas ederse suçiçeği geçirebilir.
Su çiçeğinin tedavisinde bakteriyel bir enfeksiyon daoluşmuşsa antibiyotik kullanılır. Ağız içi kabarcıklar için düzenli ağız bakımıyapılmalıdır. Deriye uygun losyonlar uygulanır. Çocukların tırnakları kısakesilmelidir aksi halde kaşıyarak yaralara sebep olabilirler. Beslenmeye dikkatedilmeli, her besinden alınmalı ve bol sıvı tüketilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.