Destekleyici Serumların Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2024/07/09 19:48 • Güncelleme Tarihi : 2024/07/09 19:48 •
Destekleyici Serumların Faydaları Nelerdir?

Bazı hastalıkların tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar yerine intravenöz yolla yani damar yoluyla uygulanan ilaçların kullanımı da söz konusu olabilir. Serumlar da hastalıkların tedavisinde ya da farklı durumlarda destekleyici olarak kullanılan ve vücuda damar yoluyla verilen sıvı çözeltilerdir. Peki, destekleyici serumlar ne için kullanılır ve destekleyici serumların yararları nelerdir? Merak edilen detayları sizler için derledik.

 

Destekleyici Serum Nedir?

 

Destekleyici serum; vücudun sıvı-elektrolit dengesini sağlamak, dehidrasyon tedavisine destek olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, migren ya da baş ağrısının iyileşmesini desteklemek, regl dönemindeki semptomları azalmak gibi çeşitli amaçlarla hazırlanan steril sıvı çözeltilerdir.

 

Destekleyici serumların içerikleri sağlık uzmanları tarafından fayda sağlaması beklenen duruma özel olarak hazırlanır. Destekleyici serumlar hastane ortamında ya da evde uygulanabilir ancak serum uygulamasının mutlaka uzman sağlık personeli tarafından yapılması gerekir.

 

Destekleyici Serum Çeşitleri Nelerdir?

Birçok farklı hastalığın ya da semptomun tedavisi için kullanılan destekleyici serum çeşitleri bulunur. En çok kullanılan destekleyici serum çeşitlerinden bazıları şunlardır:

 

Vitamin Atom Serum

Vitamin atom serum bağışıklık sistemini güçlendirmek için uygulanır. Vücudun enerji seviyesini yükseltmek, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücuda destek sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırmak için vitamin ve minerallerle zenginleştirilmiştir.

 

Myers Kokteyli

Kronik yorgunluk, depresyon, kas spazmları, akut astım, üst solunum yolu enfeksiyonları, mevsimsel alerjik rinit, kronik sinüzit ve migren gibi birçok farklı hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen Myers kokteyli birçok vitamin ve mineralden oluşur. Özellikle kas ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan magnezyum ve hücre yenilenmesinde önemli etkisi olan B vitamini en önemli bileşenleridir.

 

Alerji Serumu

Alerjiye sahip bireyler, alerjilerini tetikleyen durumlarda oldukça zorlayıcı semptomlarla karşılaşabilirler. Bu gibi durumlarda alerji tedavisine ek olarak destekleyici alerji serumlarından da yararlanılabilir. Alerji serumları polen, böcek, tüy, akar, küf ya da besin alerjilerinde alerjik reaksiyonların hafifletilmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjinin meydana getirdiği rahatsızlık hissini azaltır. Alerji serumlarının içeriği, kişinin alerjik reaksiyon gösterdiği maddelere, ortaya çıkan semptomlara göre değişebileceğinden hekim yönlendirmesiyle hazırlanır.

 

Regl Dönemi Serumları

Bazı kadınlar regl dönemlerinde rahatsız edici ve günlük hayatı olumsuz etkileyen semptomlar yaşayabilir. Karın ağrısı, kas spazmları, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı ve gerginlik bu semptomlar arasında sayılabilir. Regl dönemi serumları bu semptomların azaltılması için hazırlanır. Serumların içeriğinde hekim tarafından uygun görülen spazm giderici ilaçlar, ağrı kesiciler ve vitaminler yer alır. Serum içeriği kişinin sağlık durumuna, yaşına ve şikâyetlerine göre özel olarak hazırlanır.

 

NAD Serumu

NAD serum insan sağlığına olumlu etkileri olan ve vücudun enerji üretiminde önemli rol oynayan, bir koenzim olan nikotinamid adenin dinükleotid içerir. Bu önemli koenzim yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir. NAD serum bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücudun zindeliğinin artması, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda hızlı iyileşmenin desteklenmesi için kullanılır.

 

Glutatyon Serum

Vücut hücreleri tarafından üretilen glisin, sistein ve glutamat aminoasitlerinin birleşmesiyle meydana gelen ve bir antioksidan olan glutatyon, vücut için zararlı olan maddelerin etkisiz hâle getirilmesini ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Oldukça güçlü bir anitoksidan olan glutatyon üretimi yaşın ilerlemesiyle azalabilir. Glutatyon serum; hücre yenilenmesi, vücutta biriken toksinlerin atılması, sindirim sisteminin desteklenmesi gibi etkilere sahiptir.

 

Bunların dışında destekleyici olarak kullanılan diğer serumlar arasında şunlar bulunur:

 

l Vertigo serumu,

l Migren serumu,

l Protein serumu,

l Anti aging collagen booster serum,

l İshal serumu,

l Saç, tırnak güçlendirici serum,

l C vitamini serumu,

l Çinko serumu.

Hangi Durumlarda Destekleyici Serum Kullanılır?

Destekleyici serumlar bazı hastalıkların tedavisi sırasında tedaviye destek olarak kullanılabilir. Aynı zamanda hastalıkların neden olduğu semptomların azaltılmasında da bu serumlardan yararlanılabilir.

 

Destekleyici serumlar şu durumlarda kullanılabilir:

 

l Şiddetli kusma ve ishal,

l Migren,

l Vertigo,

l Gıda zehirlenmeleri,

l Çeşitli alerjiler,

l Grip ve nezle,

l Âdet dönemi,

l Bağışıklık sisteminin zayıflaması,

l Kan şekeri düşüklüğü,

l Besin ve sıvı yetersizliği,

l Kronik yorgunluk,

l Yaşlanma,

l Ameliyat sonrası (enfeksiyon riskine karşı).

Destekleyici Serumların Faydaları Nelerdir?

Destekleyici serumlar içeriklerine ve kullanım amaçlarına göre birçok fayda sağlar. Özellikle de iyileşme sürecinde destekleyici serumların faydaları şunlardır:

 

Dehidrasyonun Giderilmesi: İnsan vücudunun ortalama %60'ı sudan oluşur. İshal, kusma, terleme gibi durumlarda vücut su kaybedebilir. Vücudun belli bir oranın üzerinde su kaybetmesi dehidrasyon olarak isimlendirilir. Destekleyici serumlar dehidrasyonun giderilmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda destekleyici serumlar vücudun elektrolit dengesinin sağlanmasına da yardımcı olur.

 

Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi: Özellikle mevsim geçişlerinde, stresli dönemlerde ya da bazı hastalıkların semptomu olarak bağışıklık sistemi zayıflayabilir. İçeriği bağışıklık sistemini destekleyici vitamin ve minerallerle desteklenmiş olan serumlar bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. Aynı zamanda grip ve nezle gibi hastalıklarda da iyileşme sürecini hızlandırır.

 

Ağrıların Giderilmesi: Vücut ağrıları birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Baş ağrıları, kas ağrıları ya da vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan ağrılar destekleyici serumlarla hafifletilebilir. Serumlar direkt olarak ağrı kesici ilaçlardan oluşabileceği gibi ağrıya neden olan vitamin ve mineral eksiklerinin giderilmesi için uygun içeriğe de sahip olabilir.

 

Vücudun Enerji Seviyesinin Yükseltilmesi: Destekleyici serumlar kronik yorgunluk, aşırı egzersiz ve efor sarf etme sonucunda yaşanan yorgunlukların giderilmesine yardımcı olur.

 

Yaşlanma Etkilerinin Giderilmesi: Yaşlanmanın vücutta bazı etkileri vardır. Ciltte kırışıklıkların oluşması, vücutta üretilen bazı enzimlerin üretiminin azalması bunlar arasında sayılabilir. Destekleyici serumlar vücutta azalan enzimlerin geri kazandırılmasını ve bu sayede hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanmanın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.

 

Alerjik Reaksiyonların Azaltılması: Destekleyici serumlar alerjilerin tedavisinde sıkça kullanılır. Alerjiye uygun şekilde hazırlanan serumlar vücuda yavaş yavaş verilerek vücudun alerjik reaksiyon gösterdiği maddeyi tanıması sağlanır ve bu sayede bu maddelere verdiği tepkinin azaltılması hedeflenir.

 

Metabolik Dengenin Sağlanması: Destekleyici serumlar çeşitli durumlarda bozulan asit-baz dengesinin yeniden kurulmasına yardımcı olur.

 

Toksinlerin Vücuttan Uzaklaştırılması: Antioksidan içerikli destekleyici serumlar toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Özellikle glutatyon serum bu konuda oldukça etkilidir.

 

Destekleyici Serumlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Destekleyici serumlar doğru şekilde uygulandığında birçok fayda sağlar. Ancak destekleyici serumlardan istenen faydanın elde edilebilmesi için şu noktalara dikkat edilmesi gerekir:

 

l Serum içerikleri, hastanın şikâyetleri ve hastalığın gerektirdiği tedavi kapsamında hekim tarafından hazırlanmalıdır.

l Serum uygulaması üniversitelerin ilgili fakültelerinden mezun olmuş hemşireler tarafından gerçekleştirilmelidir.

l Serum uygulamasında sterilizasyon dikkatle yapılmalıdır.

Günümüzde pek çok farklı yerde destekleyici serum uygulamaları yapılabiliyor. Ancak doktor kontrolü ve onayı olmadan yapılan serum uygulamaları sağlığı ciddi şekilde tehdit edebilir. Sağlık profesyonelleri tarafından uygulamaların olası risklerinden bazıları şunlardır:

 

l Serum uygulaması damar yoluyla gerçekleştirilir. Damar yolunun mutlaka uzman bir hemşire tarafından açılması gerekir. Aksi hâlde damarın zarar görmesi söz konusu olabilir.

l Serumlar direkt olarak kan dolaşımına karıştığı için doktor tarafından onaylanmadan hazırlanmış serumlar ciddi hayati risk oluşturabilir. Bunlardan en önemlisi ise alerjik reaksiyonlardır. Ani alerjik reaksiyonlar nefes darlığı, solunum yetmezliği, ani kalp durması ya da anfilaktik şok gibi çok ciddi durumlara da yol açabilir.

l Destekleyici serum tedavisinin steril olmayan ortamlarda yapılması enfeksiyon riskinin artmasına ya da bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.

Bu nedenlerle destekleyici serum uygulamaları için mutlaka hastane, tıp merkezi ya da kliniğe başvurulması gerekir. Serum içeriklerinin hekim tarafından hazırlanması ve uygulamanın hemşireler tarafından yapılması oldukça önemlidir.

 

Kaynak: 360 Sağlık

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?