Dişlerinizi Çok Sık Temizletmeyin!

Yayın Tarihi : 2018/04/04 08:12 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/25 16:44 •

Dişlerin sıklıkla temizletilmesi, dişin dış kısmında bulunan mine tabakasına zarar vereceği ve çatlatabileceği için uzmanlarca fazla önerilmemektedir.

Dişlerinizi Çok Sık Temizletmeyin!

Dişlerin sıklıkla temizletilmesi, dişin dış kısmında bulunan mine tabakasına zarar vereceği ve çatlatabileceği için uzmanlarca fazla önerilmemektedir. Çünkü çatlayan mine tabakası hem diş sararmasını hızlandıracak hem de dişi mikroplara karşı açık hale getirecektir. 

Dişin Özellikleri Nelerdir?

Diş, çiğneme organı olmakla birlikte, konuşmada da oldukça etkin olan bir organdır. Vücudun kalsiyumca en zengin ve en sert kemikleri olan dişler, kendini korumak üzere tabakalar oluşturur. Dişin pulpa tabakası; dişin en içindeki, kan damarlarınca zengin olan tabakadır. Bunun üzerinde bulunan dentin tabakası, kan damarlarının üzerini kapatan, kalsiyumca zengin olan aynı zamanda dişin esas kısmını oluşturan yapılardır.

Dişte bulunan dentin tabakası mutlaka korunmalıdır. Aksi takdirde yıllar içinde bu tabaka aşınır ve erken yaşlarda kişiler dişlerini kaybedebilir. Bu sebeple dişin esas yapısını koruyan, diş minesi adı verilen koruyucu bir tabaka vardır. Bu tabaka da kalsiyumca oldukça zengindir ve serttir. Bu sayede dişin dirençli olmasını sağlar.

Diğer tabakalardan daha üstte olduğu için, zarar görmesi daha olasıdır ki zaten bulunma amacı da budur.

Diş Bakımı, Dişin Ömrünü Belirler Mi?

Diş minesi, illa aşınacak diye bir durum söz konusu değildir. Eğer diş bakımı düzenli ve düzgün yapılırsa, o zaman minenin de ömrü uzar. Minenin ömrünün uzaması ise, hem dentin hem de pulpa tabakasının daha iyi korunmasını sağlar. Dolayısıyla evet, diş bakımı, dişin ömrünü belirler.

Kan*l tedavisi, dişin iyi bakılmaması neticesinde, pulpa tabakasına inen mikropların sebep olduğu hastalığın çözümünde kullanılır. Yani bir dişin hasta olması için mine tabakasının tamamen ortadan kaybolması gerekmez, bakterilerin geldiği ve yeterince temizlenmemiş olan diş kısmı, bakteriler tarafından aşındırılmaya devam eder. Bu aşınma da, o bölgedeki minelerin ortadan kalkmasına ve pulpada kan damarları ve sinirlere dokunduğunda hassasiyetlere, kanamalara ve şiddetli ağrılara sebep olur.

Kan*l tedavisinde sinirlerin öldürüldüğü herkes tarafından bilinir. Bu sinirler, pulpa tabakasıdır. Yani dişin pulpa tabakasındaki damarlar etkisiz hale getirilerek, dişin sertliğinden hala yararlanılması beklenir. Bu oldukçe etkili bir yöntemdir.

Ancak diş sağlığında en iyi yöntem korunmak ve çürüklere hiç fırsat vermemektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?