İğne Neden Kalçadan Yapılır?
Halk arasında iğne yapılması olarak ifade edilen enjeksiyon uygulamalarında çeşitli yöntemler vardır. Bunların başlıcaları ise deri altı enjeksiyon, kas içi (adele içi) enjeksiyon ve damar içi enjeksiyondur.
Kas içi enjeksiyon sağlık çalışanları için kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmektedir.Ancak uygun yapılmadığı durumlarda ise hastada bazı ciddi komplikasyonlara da sebep olabilmektedir.
Bu komplikasyonların başlıcaları ise, sinirlerin tahrişi, enjeksiyon yerinde iltihap oluşumu, hematom oluşumu ve ağrıdır.
Adele içi (kas içi) enjeksiyon, sadece kalçadan değil, baldır veya kol kaslarından da yapılabilir.
Kas içii enjeksiyon yetişkinlerde ve 3 yaş ve üstü çocuklarda en çok dorsogluteal bölgeden(Arka Kalça Bölgesi) yapılmaktadır bu bölüm ayrıca kalçanın dışa dönük üst kısmı olarak da belirtilebilir.Bu kısımda; damarlar daha azdır. Ayrıca siyatik sinir denen büyük bir sinir bu bölgede bulunur.
İlacın tamamı hastaya verildikten sonra, alkollü pamukla ovma işlemi uygulanır. Bu sayede enjekte edilen ilaç, vücuda daha kısa sürede yayılır.
Hastanın ağrısı olursa, bir süre istirahat etmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.