Dişlerinizin de Duşa İhtiyacı Var!

Yayın Tarihi : 2018/07/17 09:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/17 09:00 •
İnsanlar her ne kadar biyolojik olarak bir birileri ile benzer özellikler taşısa da fiziksel olarak birçok farklılık gösterir
Dişlerinizin de Duşa İhtiyacı Var!

İnsanlar her ne kadar biyolojik olarak bir birileri ile benzer özellikler taşısa da fiziksel olarak birçok farklılık gösterir. Ten rengi, yüz şekli, el ve ayak yapısı nasıl farklı ise diş yapısı da kişiden kişiye değişir.
Bazı insanlar daha seyrek bazı insanlar daha uzun dişlere sahiptir. Bazılarımızın dişleri bembeyaz iken bazılarımızın yapısal olarak sarı olabilir. İşte bu yapısal özellikler dişlerin sağlık durumunu doğrudan etkiler.
Dişleri normalden daha sık yapıda olan kişiler, diş çürüklerine daha sık maruz kalırlar, çünkü; fırçalama ile giderilemeyen artıklar diş boşlukları arasına yerleşerek bakteri çoğalmasına, ağız kokusuna ve çürümelere neden olur.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Dr. Özkan ÇANKAYA ağız duşu kullanımı hakkında bilgi vererek şu açıklamalarda bulundu:
Ağız duşu ağız sağlığı açısından çok önemlidir.
Ağız duşu; dişlerin ulaşılması güç bölgelerine, diş aralarına ve diş eti cebi içine basınçla su göndermeye yarayan özel cihazlara verilen isimdir. Ağız duşu uygulamasıyla tazyikli su-hava karışımı diş aralarına fışkırtılarak dişlerin arasına sıkışan besin artıkları ve plak uzaklaştırılır. Dişlerin fırçalanması ağız bakımının ilk ve en önemli koşulu olsa da pek çok zaman yeterli değildir.
Diş fırçası dişlerin birbirleri ile kontakta olduğu ara yüz bölgelerinde etkinlik gösterememektedir. Bu bölgelerin temizliği ancak diş ipleri, ara yüz fırçaları veya ağız duşları ile sağlanabilir.
Ağız duşu uygulaması, diş ipi ile benzer etki gösterir.
Diş ipinden farklı olarak uygulanan basınç ile diş eti cebinin çok daha derin bölgelerine ulaşır ve daha etkin bir temizlik sağlar. 

Ayrıca kullanımı diş iplerine nazaran çok daha kolay ve pratiktir ve diş etlerine yapılan masaj ağız sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Ağız duşu nasıl uygulanır?

Üzerinde su veya gargara sıvısını koymak için bir haznesi, basınçlı suyu istenen bölgeye uygulamak amacıyla değişebilen uçları olan bu cihaz, uygulama ucu diş-diş eti sınırında ve diş aralarında dolaştırılmak suretiyle kullanılır. Uygulanan su veya gargaranın tazyik şiddeti ayarlanarak diş eti cebi içindeki ve diş aralarındaki yumuşak gıda birikintileri temizlenir.
Ağız duşu kullanımına başlamadan önce bir diş hekimi tarafından diş taşlarının temizlenmesi faydalı olacaktır. Böylece mevcut ağız hijyeni uzun süre muhafaza edilebilir. Bu amaçla yapılan ağız duşu uygulamalarında su yerine antibakteriyel gargaralar da kullanılabilir.

Genel olarak kimler uygulayabilir?
 
Uygulama uçlarının değişebilir olması sayesinde bir ağız duşu evdeki bütün bireyler tarafından kullanılabilir. Ağız duşu ağız hijyenine önem veren herkes tarafından kullanılabilir ancak özellikle kronik diş eti rahatsızlığı olanlar, dişleri çürümeye meyilli kişiler, implant veya köprü protezi tedavisi görmüş hastalar, dişlerinde çapraşıklık olanlar bu uygulamadan çok fayda sağlayacaklardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?