Kadınlarda Kahverengi Akıntı Neden Olur? Kahverengi Akıntının 10 Nedeni

Yayın Tarihi : 2018/09/16 00:30 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/16 03:06 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda vajinal akıntılar ve sebepleri sıklıkla merak edilir. Kadınlarda kahverengi akıntının 10 nedeni hakkında Tahlil.com doktorlarının sizler için hazırladığı yazı kahverengi akıntı nedenleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kadınlarda Kahverengi Akıntı Neden Olur? Kahverengi Akıntının 10 Nedeni

Doğurganlık çağındaki kadınlarda vajinal akıntılar ve sebepleri sıklıkla merak edilir.Kadınlarda görülen kahverengi akıntı da sıklıkla araştırılan bir konudur.Kahverengi akıntı gebelik konusunda bir belirti değildir.

Kadınların merak ettiği kahverengi renkte vajinal akıntıya neden olabilen 10 nedeni Tahlil.com farkıyla sizler için derledik.

Kahverengi Akıntının Nedenleri:
 

Geciken adet kanamaları:

Adet dönemi sonrası görülen kahverengi akıntıya çoğunlukla endometriyumdan kaynaklanan  ölü rahim hücreleri yol açar. 
Kadınlarda  geciken adet kanamaları, kimi zaman adet dönemi sırasında ve sonrasında kahverengi, koyu kırmızı veya koyu kahverengi bir akıntıya neden olmaktadır. En sık görülen neden bu olup ciddi bir sorun değildir.

Rahim Zedelenmesi

Rahmin yüzeyinin ve aynı zamanda rahmin ağzının yaralanması, yıkımı  da kahverengi akıntı nedenleri arasındadır.

Polipler

Rahimde görülen polipler

Enfeksiyonlar

Kronik vajinal mantar enfeksiyonları

Pelvis Enfeksiyonu

PID ( pelvik inflamatuar disease): Pelvisin iltihabi hastalığı

Vaijinosis

Vajende Bakteriyel vajinosis

Kanserler

Rahim ağzı kanseri

Menopoz

Menopoz öncesi ve menopoz gibi adet döngüsünün birçok safhası da bir uyarı işareti olarak adet dönemi sonrasında kahverengi akıntıya neden olabilir.  

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Bel soğukluğu (gonore) , chlamydia gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve vajinal siğiller

Yerleşme Kanaması

Kahverengi akıntı kimi zaman gebeliğe bağlı görülen implantasyon yani yerleşme kanaması kaynaklı da olabilir.Adet dönemimin sonlarında kahverengi akıntı görülebilir. Gebelik belirtisi  olabilir.


Tahlil.com olarak okuyucularımıza önerimiz ise  bu tür bir akıntıları olduğunda ve bu durum sürekli hale geldiğinde jinekolojik muayene için bir kadın doğum uzmanına başvurmalarıdır.Yapılacak muayene, vajinal ultrason, karın ultrasonu, mikrobiyolojik ve patolojik incelemeler ile akıntının nedenleri hakkında doktorlar fikir sahibi olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
p************ :

6 aydır akıntıdan kurtulamıyorum ne yapabilirim. vajınal kültür felan alındı testler yapıldı fitil(6kutu) ve ilaç(3kutu) kullandım. fakat hala geçmedi hamile kalamıyorum. başka ne yapabilirim? teşekkürler


Cevap:

Bu durumda ya yeniden başka bir doktora muayene olmanız, veya bir başka merkezde doktorunuzun uygun gördüğü tahlilleri yaptırmanız gerekmekte.

a********** :

Merhaba. ben yaklaşık 4 yıl evvel mantarla karşılaştım. krem kullandm geçti gibi oldu. sonra geçen yaz bitkisel kür uyguladm o da akıntıyı azalttı. geçn ayk parmagımda pişşiğe baglı enfeksiyon oluştu. 2 kutu antibiyotk kullandm ve krem antbyotk de kullandım. çok yogun akıntı olyor. ne yapabilrim?


Cevap:

En doğrusu bir kadın doğum doktoruna başvurup muayene olmanız.Ayrıca vajinal akıntınızdan vajinal kültür ve mikrobiyolojik inceleme yapılması.

Mikrobiyolojik tahlil sonuçlarına göre de akıntınızın nedeni anlaşılıp buna göre de tedaviniz planlanabilir.

s************* :

Merhaba 21 yaşındayım,kasım ayında sürtünme yolu ile ilişkiye girdim ancak üstüne boşalma gibi bi durum olmadı kasım 28 gibi adet olmam gerekirken aralık 4te oldum herşey normaldi. ancak aralık ayının 28inde kahverengi akıntım gelmeye başladı ve arada kanda geliyo ve hala devam etmekte.sorun nedir?


Cevap:

Kahverengi akıntı kadınlarda sıklıkla merak edilen bir konudur.
Kahverengi akıntının ne anlama geldiği, bir gebelik belirtisi olup olmadı gibi sorular da sıklıkla Tahlil.com'a geliyor.
Vajinal akıntılardan biri olan kahverengi akıntı bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıdaki bağlantıda kahverengi akıntının nedenlerine dair yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

c************** :

merhaba . ben bu ay adetimi 1 hafta önce gördüm fakat 2-3 gündür kahverengi akıntım var ilk başlarda kanama gibiydi şuan normal akıntı gibi . adetlerim düzenli ve 1 hafta görüyorum . hiçbir ağrım sancımda yok acaba neden kaynaklanabilir. teşekkür ederim.


Cevap:

Kahverengi akıntı kadınlarda sıklıkla merak edilen bir konudur. Vajinal akıntılardan biri olan kahverengi akıntı bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıdaki bağlantıda kahverengi akıntının nedenlerine dair yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

n****** :

İlişkiden 2-3 saat sonra kahverengi akıntı gelmesi hamilelik belirtisi midir?


Cevap:

Hayır..

n***** :

Yeteri kadar nemlenmemiş ve çok sertçe parmaklanan klitorisin acıması, 2-3 saat sonra da vajinadan kahverengi akıntı gelmesi bir yaranın oluştuğu belirtisi olabilir mi? Adet olmama 1 hafta var.


Cevap:

Muayene edilmeden karar verilemez...

b********** :

Kahverengi akıntı bir hamilelik belirtisi olabilir mi?


Cevap:

Bu konuda bilimsel bir veri yoktur..

g******* :

iyi akşamlar kan tahlilinde tok karnına glukoz 112 çıktı bunu nasıl yorumlarsınız birde tsh seviyemde 4.43 görünüyor bu ne anlama geliyor açıklarsanız çok sevinirim :))


Cevap:

 Glukoz değerinizdeki yükseklik diabet yönünden risk altında olabileceğinizi gösteriyor.Bir endokrinoloji doktoruna başvurmanız en doğru yaklaşım olacak. TSH yüksekliğiniz de hipotiroidi denilen tiroid bezi hastalığını akla getiriyor.


?