Diyabetik Ayak Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/20 07:19 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/27 08:05 •

Şeker hastalığı da olarak bilinen diyabet, tedavi edilmediği taktirde ciddi damar ve doku tahribatına neden olabilir.

Diyabetik Ayak Sendromu Nedir?

Şeker hastalığı da olarak bilinen diyabet, tedavi edilmediği taktirde ciddi damar ve doku tahribatına neden olabilir. Diyabetik ayak sendromu olarak da bilinen bu durum tedavi edilmez ise uzuv kayıplarına yol açmaktadır. 

Şeker Hastalığı

Glikoz; kan şekeridir. Vücut, kullanabileceği en kolay enerjiyi ister. Yani yağları yakmaz zor ve zaman alıcıdır. Bu yüzden spor yaparken birkaç dakika ısındıktan sonra anca yağlar yanmaya başlar. Ancak vücutta bu kadar uzun zaman yoktur. Bu sebeple yakılması en kolay bağ olan glikozit bağları yıkılarak karbonhidratların çabuk enerjisi vücut tarafından kullanılır ki bunun adı glikozdur.

Şeker hastalığı toplum tarafından en sık bilinen hastalıklardan biridir. Bu hastalıkta; 2 tip vardır. Bazen hücreler, vücutta var olan kan şekeri yani glikozu tanıyamaz. Tanımadığı için bu glikozları alıp da kullanamaz ve hücreler enerjisiz kalır. Bazen de, bu glikoz açığı hiç fark edilmez ve vücut glikozu üretmez dolayısıyla her iki durumda da vücut glikozu kullanamaz ve enerjisiz kalır. Bu sebepledir ki insanlarda şeker düşüklüğü durumunda bayılmalar meydana gelir.

Bayılma, müthiş bir savunma mekanizmasıdır. Kişinin vücudunda kullanılacak enerji kalmadığında, var olan tek enerjiyi hayati sistemlere verir. Yani sindirimi, boşaltımı, beyin fonksiyonlarını durdurur ve sadece kalp, akciğer sisteminin çalışmasını sağlar. Bu sebeple şeker yani glikoz eksikliğinde bayılma meydana gelir.

Şeker Hastalığı Neden Uzuv Kaybına Sebep Olur?

Şeker hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde uzuv kayıplarının olduğu bilinen bir gerçektir. Tıpkı bayılmakta olduğu gibi, şeker hastalığının artarak devam ettiği hastalarda, vücut tüm dolaşımını kaybetmemek adına, bazı organlarına giden kan damarlarında kısma, tasarruf etme dönemine gider. Kandan yeterince glikoz alamayan bu organlarda; yavaş yavaş beslenme yetersizliğine bağlı doku defektleri ortaya çıkar. Bu insanlarda önce tırnak morarmaları görülür, hastalık devam ederse parmaklarda morarmalar devam eder ve bunu ayaklar takip eder.

Dolayısıyla hastalık daha fazla ilerlemesin ve vücut sağlığını korusun diye, doktorların izni ve görüşüyle uzuvun kesilmesine kadar uzanan bir yolculuk meydana gelir. Şeker hastalarının bu duruma gelmemek için; şekerlerini daima dengede tutmaları, kontrollerini aksatmamaları gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?