Doğum İçin İdeal Yaş Aralığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/05/12 07:47 • Güncelleme Tarihi : 2023/03/07 07:54 •

Kadınlarda belirli yaş aralığında görülen regl süreci vücudu bebeğin oluşumuna hazırlar.

Doğum İçin İdeal Yaş Aralığı Nedir?

Kadınlarda belirli yaş aralığında görülen regl süreci vücudu bebeğin oluşumuna hazırlar.
Yapılan araştırmalar en ideal doğum aralığının 22-25 yaş arası olduğunu göstermektedir.
Ancak değişen yaşam koşulları bu sınırı 30 yaşa kadar çekmektedir.
Biyolojik olarak 35 yaş sonrasında yaşanan hamileliklerin ve doğumların çok daha yüksek risk içerdiği bilinmektedir. 

Kadında Her adet döneminin ilk gününde de kullanılmayan yumurta vücut dışına atıldığı için, yeni yumurtanın olgunlaşma süreci başlar. Bu sebepledir ki; gebelik şüphesi veya durumuyla doktora gittiğinizde son adet tarihinizin ilk günü sorulur. Çünkü bu tarih kullanılmayanın atıldığı, döllenen yumurtanın ise ilk oluştuğu gün demektir.

Bir kadının ortalama iki adet dönemi aralığı 28 gün olarak hesaplanır. Tabii bu durum kişiden kişiye değişebilir. Ancak yumurtlama günü için en doğru hesaplama, standart adet aralığında yapılabilir. Yumurtanın olgunlaşma süresi ortalama 14 gündür. Bu günlerde yumurta, tam olgunluğa eriştiği için, döllenme yeteneği ve verimli bir döl oluşturma yeteneği çok yüksektir. Yani bu aşamada spermle karşılaşması, gebelik olarak sonuç verir.

Ancak bu günleri spermle karşılaşmadan geçiren yumurta, artık gittikçe fonksiyonunu kaybeder ve adet denilen döngü ile vücut dışına bırakılır.

35 Yaştan Sonra Gebelik Riskleri Nelerdir?

Adet dönemlerinde atılan yumurtalar, gebeliğe hazır ve kaliteli yani kolaylıkla rahime yerleşebilecek, gebeliği devam ettirebilecek yumurtalardır. Bu yumurtalar, en iyiden en kötü durumda olana doğru atılır. Dolayısıyla kadın yaşı ne kadar gençse, gebe kalma ihtimali de o kadar yüksektir. Ancak yaş 35 oldaktan sonra artık gebe kalan yumurtalar, tahmin edildiği üzere çok kaliteli değildir. Dolayısıyla bunlarda hastalıklara dirençler çok daha düşüktür.

Düşük riski, down sendromu riski gibi durumlar da bu gebeliklerde daha sık karşımıza çıkmaktadır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?